Hlavní obsah

VIDEO: Čilič rozpoutal v Chorvatsku euforii. Nemáme zázemí, ani tradici, vítězíme emocemi

Záhřeb

V Chorvatsku se mohutně oslavovalo vítězství Marina Čiliče na tenisovém US Open ve finále nad Japoncem Keiem Nišikorim. Závěrečný duel, který skončil až hodinu po půlnoci, sledovali fanoušci na obřích obrazovkách nejen v hlavním městě Záhřebu.

Chorvati oslavují Čiličovo vítězství na US OpenVideo: Reuters

 
Článek

„Marin byl jednoznačně dominantní, jak v semifinále proti Federerovi, tak ve finále, a to ve všech směrech. Jeho vítězství je velkým překvapením a skvělým úspěchem," řekl agentuře Reuters jeden ze záhřebských slavících fanoušků Srdjan.

„Sledoval jsem zápas od začátku. Zdálo se, že je to jasné už od prvních pár servisů, ale užil jsem si spoustu zábavy," dělil se o své zážitky v Záhřebu newyorský student Adam Greenhouse. „Ještě nikdy jsem nebyl v cizí zemi, která by právě slavila takhle velký sportovní úspěch. Bylo skvělé vidět ty spousty lidí v ulicích, kteří začali jásat a rozjeli jednu velkou party. Úžasné," dodal Američan.

„Snad ani nemůžu být šťastnější. To, co se mu (Čiličovi) povedlo, zaslouží velký respekt. Měl by v tom pokračovat a dál vítězit. Velká gratulace," cituje Reuters dojetí jedné z fanynek jménem Dubravka.

Chorvaté neprožívají tenisovou euforii poprvé. Po Ivě Majoliové (vyhrála French Open 1997), slavně dobyl v roce 2001 wimbledonský titul Goran Ivaniševič, jehož následně vítalo po příletu do vlasti čtvrt miliónu fanoušků. O čtyři roky později byl Ivaniševič spolu s Mariem Ančičem, Ivanem Ljubičičem a Ivem Karlovičem součástí týmu, který poprvé v historii země vyhrál Davisův pohár.

„Nemáme žádnou dlouhou tenisovou tradici a centra jako třeba má Francie nebo Španělsko. Prostě jednou za pár let se tady najednou objeví hráč, který předvádí skvělý tenis. Myslím, že každý chorvatský sportovec je velmi emocionální a těch pár, kterým se podaří prorazit a emoce trochu ukočírovat, se může probojovat na vrchol. Každý z nás je velmi, velmi emocionální, a to myslím dělá z Chorvatů dobré sportovce," vysvětloval příčiny úspěchů malého balkánského státu čerstvý šampión Marin Čilič.

Reklama

Související témata: