Hlavní obsah

Po pátku 1:1 a vyhrát čtyřhru. Navrátil nevidí proti Francii jinou cestu

Paříž

Pokukují po sobě, pozdraví se, ale jinak si udržují odstup. Aktéři daviscupového semifinále Francie - Česko pilují antukovou formu a skrývají nervozitu před čtvrtečním losem (v 11:30 hodin). Kapitán Jaroslav Navrátil hodlá ve středu večer rozseknout nominační otazník. Půjde tedy v pátek do boje Radek Štěpánek, nebo Lukáš Rosol?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Největší otazník před víkendem. Pošle Jaroslav Navrátil (vlevo) v pátek proti Jo-Wilfriedovi Tsongovi do pátečních dvouher Radka Štěpánka (vpravo), nebo Lukáše Rosola?

Článek

Dopoledne už se čeští tenisté v Paříži vrhli do tréninkových setů a Navrátil si pochvaloval jejich úroveň. „Tomáš Berdych hrál s Radkem a vyhrál 7:6. Docela slušná sada," přikyvoval kapitán, který svůj nominační ortel nechtěl vyzradit předem. „Dozvíte se to na losu, musím to říct nejdřív klukům," nenechal se zlomit.

Nezastíral ale, že to bude možná nejtěžší rozhodování za dobu jeho osmileté kapitánské éry. „Lukáš měl v létě opravdu dobré výsledky, na druhé straně je Radkova zkušenost. Nikdy mě nezklamal. Zásadní otázka je, jestli Radek bude čerstvý na všechny tři dny."

Pokud by Navrátil dospěl k závěru, že zkušenosti 35letého veterána bude potřebovat hlavně v sobotu a v neděli, půjde v pátek na věc Rosol. „Lukáš určitě lépe servíruje, hraje agresivněji. Když se na to ale dívám otevřeně, tak s Tsongou to budou mít hodně těžké oba dva. Porazit takového borce ve Francii, to je mimořádně složité," netají kapitán.

Clément nechce dělat chyby jako Forget

Pro celkový úspěch tedy bude rozhodující, jak si povede česká jednička Berdych. Klíč prvního dne se skrývá v jeho duelu s Monfilsem. „Po pátku potřebujeme 1:1. A pak vyhrát čtyřhru," nevidí jinou cestu Navrátil.

Když hráli Češi s Francií naposledy, tedy v prvním kole v roce 2009, neměl hostující kapitán Guy Forget v ostravské ČEZ Aréně šťastnou rukou. Vybíral tak dlouho, až přebral a daviscupového nováčka Simona předhodil hladovým Čechům, kteří ho rozsápali.

Nový šéf francouzské lavičky Arnaud Clément zatím vybírá sestavu z pěti hráčů (Tsonga, Monfils, Gasquet, Benneteau, Simon). „Podle mě tam nakonec nebude Simon a nasadí Benneteaua. Deblistu potřebují. Jinak by museli hrát čtyřhru Tsonga s Gasquetem. Jejich nový kapitán už se nejspíš poučil, ale uvidíme. Kdyby Francouzi hráli jako v Ostravě, nezlobil bych se," vzpomínal Navrátil na slavnou výhru 3:2.

I když od roku 2007 zažil v kapitánském křesle nejrůznější krizové momenty, teď ví, že jde do tuhého. „Před dvěma lety jsme odlétali do Argentiny taky se strachem, ale když odstoupil Del Potro, tak nám to trošičku usnadnil. Teď je na francouzské straně velká kvalita a síla. Oni vidí, že šanci mají a ještě by hráli finále doma, což je samozřejmě může svázat. Ale jsou zkušení, nejsou to vykulení mladíci," čeká Navrátil lítou řež.

Koho byste nominovali do pátečního utkání proti francouzské jedničce Jo-Wilfriedu Tsongovi vy?
Radka Štěpánka
12,2 %
Lukáše Rosola
61,9 %
Jiřího Veselého
4,5 %
Je to v podstatě jedno. Tsonga porazí kohokoliv
21,4 %
Celkem hlasovalo 5534 čtenářů.

Reklama

Související témata: