Hlavní obsah

Berdych jde v Paříži do boje. Přinese první bod?

Paříž

Přípravné manévry jsou u konce. Daviscupová bitva o finále je tu. Od půl jedenácté se Tomáš Berdych bude dusit v pařížském antukovém kotli v zápase s domácím Richardem Gasquetem. Po nich francouzskou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu vyzve Lukáš Rosol. Oba zápasy bude vysílat přímým přenosem ČT Sport, podrobnou on-line reportáž přinese Sport.cz.

Foto: Pavel Lebeda/Česká sportovní

Tomáš Berdych v Paříži zahájí semifinále Davis Cupu proti Richardu Gasquetovi.

Článek

Česká ekipa počítala spíš s tím, že Berdych bude hrát v pátek s Monfilsem, ale domácí miláček publika řekl kapitánovi Arnaudu Clémentovi, že se na páteční start jaksi necítí. „To ale jen ukazuje, kolik možností Francouzi mají," řekl Berdych, který má s Gasquetem nepříznivou bilanci 3:5. Česká jednička ale ví, co by mohlo na kurtu fungovat. „Musím to hrát přes jeho forhend a dostat ho do pohybu. Nikdo se nevyžívá v tom, že lítá zprava doleva," tvrdil Berdych.

Že půjde na kurt jako první, ho vůbec nepřekvapilo. „Skoro vždycky začínal Radek, ale to se startovalo ve dvě odpoledne. Takže jsem hned hlásil, že když se začíná v půl jedenácté, tak je jasné, kdo půjde první. To se ani nemuselo losovat," usmíval se čtvrtfinalista US Open, jenž se v týdnu potýkal s časovým posunem. „Když člověk vstává, tak se necítí, jak by asi potřeboval," poznamenal Berdych.

Gasquet je zdatnou náhradou

Kapitána Jaroslava Navrátila Gasquetova páteční nominace překvapila dost. „Viděl jsem Monfilse na US Open, viděl jsem jeho výsledky, vím, jak hraje v Paříži, takže se divím," řekl Navrátil. „Ve čtvrtek jsme ho viděli v tréninku. To bylo fantastické, co hrál, ale možná může být unavený," nadhodil kapitán, podle nějž je Gasquet zdatnou náhradou. „Tomáše zná dobře, je v týmu zkušenější než Monfils, a z toho důvodu se podle mě francouzský kapitán rozhodl tak, jak se rozhodl," tvrdil Navrátil, který měl před utkáním také plnou hlavu starostí a variant. Nakonec padla volba na Rosola.

Půlhodinka spánku v šatně bude rituálem, který si devětadvacetiletý tenista zvolí před duelem s nabušeným Tsongou. Poprvé za dobu svého účinkování v Davis Cupu dostal Rosol v páteční nominaci přednost před zkušeným Radkem Štěpánkem. „Nedělal bych z toho kovbojku. Máme svoji strategii, jejímž cílem jsou tři body," pravil pětatřicetiletý veterán, který se objeví po Berdychově boku v sobotním deblu.

Tsongovi je třeba útočit do bekhendu

Nominační rozhodování Jaroslava Navrátila bylo tentokrát hodně složité. „Chci, abychom rozložili síly. Doufám, že to vyjde," popřál si český kapitán. „Bude strašný rozdíl, za jakého stavu Lukáš na kurt půjde. Když Tomáš přinese první bod, tak může hrát otevřeně. Tsonga je hráč, který potřebuje být agresivní. Když ho někdo zatlačí, a speciálně přes bekhend ho bude tlačit a dobře servírovat, což Lukáš umí, tak mu může vzít třeba set a pak se uvidí," přemítal Navrátil.

Samostatnou kapitolou bude atmosféra v hledišti kurtu Philippa Chatriera, které má zaplnit skoro 15 tisíc diváků. „Asi bude přísná," řekl Rosol a doufal, že se proti ní obrní i zkušenostmi z wimbledonského centrkurtu, kde zápolil s Nadalem. „Diváci snad budou fér, nepůjdou proti hráčům a budou se chovat slušně," prohlásila česká dvojka.

Všeobecně se v Paříži čeká, že po pátku bude stav 1:1. Ale Davis Cup už přinesl tolik překvapení, že vyloučit se nedá vůbec nic. „Sobotní čtyřhra pak bude každopádně jednou z nejtěžších," prorokoval Navrátil, jenž spoléhá na tradiční dvojici Berdych, Štěpánek a jejich bilanci 15:1. „Nemusím mít strach, že bych nebyl připravený," ujistil Štěpánek. Jeho zkušenosti budou nejspíš potřeba také v neděli.

Jaký bude stav semifinále po úvodním hracím dni?
Češi povedou 2:0
16,5 %
Skóre bude vyrovnané 1:1
62,1 %
Francouzi povedou 2:0
21,4 %
Celkem hlasovalo 5165 čtenářů.

Reklama

Související témata: