Hlavní obsah

Francie - Česko 2:0Sen o finále Davis Cupu se hroutí! Tsonga spláchl Rosola, Berdych vyhořel s Gasquetem

roj, ocSport.cz
Aktualizováno

Sen českých tenistů o zlatém daviscupovém hattricku se začal bortit už po úvodním semifinálovém dnu v pařížském Roland Garros. Dvojnásobní vítězové slavné trofeje proti domácím Francouzům neuhráli ani set a už v sobotní čtyřhře, která se hraje od 14 hodin, budou čelit hrozbě vyřazení. Tomáš Berdych v pátek nejprve prohrál s Richardem Gasquetem 3:6, 2:6 a 3:6, domácí jednička Jo-Wilfried Tsonga pak smetla Lukáše Rosola 6:2, 6:2 a 6:3. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila prohrávali naposledy 0:2 v Davis Cupu před pěti lety ve finále ve Španělsku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouz Jo-Wilfried Tsonga se raduje z výhry nad Lukášem Rosolem v semifinále Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Rosol dostal poprvé v nominaci přednost před Radkem Štěpánkem, proti favorizovanému Tsongovi si přál jít za stavu 1:0 pro svůj tým a z pozice outsidera se chtěl pokusit o senzaci. Jenže ani jedno mu nevyšlo.

Gasquet Berdycha poměrně rychle vyřídil a Rosolovi už po pár gamech nejspíš bylo jasné, že na v pohodě hrajícího Tsongu dnes nebude mít nárok. Vítěz nedávného turnaje ve Winston-Salemu dokázal favoritovi trochu zatopit jen na začátku zápasu, kdy za stavu 2:2 vedl 40:0 při soupeřově servisu.

Tsonga ale všechny tři hrozby odvrátil, game vyhrál a vzápětí to byl on, kdo získal náskok brejku. Pro domácí jedničku tak přišlo uklidnění, Tsonga začal zápasu postupně jasně dominovat. Udržoval si skvělou úspěšnost na prvním servisu a opíral se o svůj smrtící forhend.

Pro chybujícího Rosola bylo stále těžší rozjetého favorita zastavit. Zdálo se, že francouzský tenista nemusí hrát na plný plyn a duel s lehkostí kontroloval. Český hráč neměl na vynikajícího protivníka žádnou protizbraň a už za hodinu a půl odcházel z kurtu poražen.

Berdych na Gasqueta neměl

Fanouškům týmu kapitána Jaroslava Navrátila se možná trochu ulevilo, když do úvodní dvouhry za domácí nastoupil Gasquet místo Gaela Monfilse, jenže realita nakonec ukázala, že Francouzi udělali skvělé rozhodnutí. Česká jednička totiž prakticky za celý zápas na Gasqueta nedokázala nic vymyslet.

Francouz ze začátku sáhl k defenzivnější taktice a trpělivě vyčkával na Berdychovy chyby, které přicházely. A tak hned za stavu 2:1 získal důležitý první brejk. Domácí tenista prakticky nedělal zbytečné chyby a postupně se osměloval k útočnějšímu pojetí, když zejména svým jednoručným bekhendem dělal soupeři starosti.

Berdych ohrozil Gasquetův servis až za stavu 5:3, ale sadu nakonec nezachránil, jedenadvacátý hráč světa ji uzavřel vítězným bekhendem po lajně. Nicméně se zdálo, že se výkon českého hráče zlepšuje, což však záhy vzalo za své.

Rodák z Valašského Meziříčí hned na úvod druhé sady dvakrát prohrál podání. Pak ho sice poprvé sebral i svému soupeři, jenže následně si potřetí prohrál své, přestože vedl v gamu už 40:0! Berdych se nemohl opřít ani o svůj jinak silný forhend, který tentokrát až příliš často kazil. Nevycházela ani sázka na riziko a druhou sadu tak prohrál hladce 2:6.

Nepomohl ani taktický odchod do šatny po boku hecíře Radka Štěpánka. I na úvod třetího dějství totiž ztratil aktuálně šestý hráč světa kvůli nevynuceným chybám podání a naděje na zvrat začala definitivně vyhasínat. Berdych už své trápení nezlomil a nešťatsný zápas prohrál.

Davis Cup, semifinále:
Francie - Česká republika 2:0
Gasquet - Berdych 6:3, 6:2, 6:3
Tsonga - Rosol 6:2, 6:2, 6:3

Reklama