Hlavní obsah

Můj nejhorší zápas v Davis Cupu, zoufal si Berdych

Paříž

Zkažený druhý servis zakončil symbolicky duel, v němž tenista Tomáš Berdych napáchal 38 nevynucených chyb. Proti Richardu Gasquetovi uhrál na pařížské antuce jen osm gamů, druhý nejmenší počet za dobu působení v Davis Cupu. Méně her povolil české jedničce pouze Rafael Nadal při barcelonském finále v roce 2009.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych na Francouze Richarda Gasgueta v úvodní dvouhře semifinále Davis Cupu nestačil.

Článek
Fotogalerie

Co se tedy přihodilo?

Byl to můj nejhorší zápas, co jsem kdy odehrál v Davis Cupu. Pravdou je, že jsem nebyl konkurenceschopný, proto skóre vypadá tak, jak vypadá. Pro mě jsou tyto podmínky nejtěžší, co mohly být. Přejít z tvrdého povrchu na antuku. Mám stejný pocit jako loni, kdy jsem hrál na antuce v Bastadu hned po Wimbledonu. Potřebuju víc času na to, abych hrál lépe. Byla to dobrá volba Francouzů a zafungovalo to. Vím, že s tím mám vždycky problém, že přesun z tvrdého nebo jakéhokoliv rychlého povrchu na antuku je pro mě nejtěžší, co může být.

K jasnému výsledku ale přispěl i výborný Gasquetův výkon.

Odehrál skvělé utkání, hrál výborně antukově, bez nějakých větších výkyvů. Celou dobu držel zápas pod svou taktovkou.

Říkal jste si, že to zkusíte přebojovat? Trošku třeba změnit rytmus?

Určitě. S tím jsem do toho šel. Jedna věc je, že člověk na tréninku nějaký pocit má, ale zápas je něco úplně jiného. Člověk první dva dny nějak zvládá, tělo je spíš v šoku, na začátku na to úplně nezareaguje. Ale s postupem času nějakých pěti šesti dní, tak na to dojde. Na druhou stranu, jsem tady od toho, abych udělal maximum. O to jsem se taky od začátku týdne snažil. Bohužel nejsme roboti, co se dá dělat.

Neuvažoval jste, že byste pustil někoho místo sebe? Tak jako Monfils uvolnil místo právě Gasquetovi?

To je úplně jiná situace, jiný tým. My si tohle nemůžeme dovolit.

Předloni v Argentině jste ale přechod na antuku zvládnul, potřebuje teď vaše tělo více času?

Ne. Myslím, že to byl zázrak, který se tehdy konal. Sám si to doteď nedokážu vysvětlit, jak to tam mohlo dopadnout vítězně a to jsem hrál ještě déle. To je situace, kterou bych vypíchl z celé své kariéry, kdy nějaký ten přechod byl relativně v pořádku a bylo to docela fajn.

Hned od začátku jste řešil problémy s raketou, co se stalo?

Celý týden jsem byl zvyklý na nějakou tvrdost výpletu, který jsem si nechal připravit i na zápas. Podmínky byly stejný celý týden, ale bohužel dneska to... Rakety určitě nebyly nachystané špatně, byly tak, jak jsem si řekl, ale za těch podmínek, jak jsem se cítil a jak míče lítaly, nelítaly, to nebyla správná volba. Musel jsem zkoušet rychle reagovat a taky to nebylo úplně ono.

Chtěl jste tvrdší výplet?

Ne, ne, já jsem potřeboval, abych měl spíš prak (povzdechne si). I když jsem šel hodně dolů s kily, tak to nebylo extra vidět. Z jedné strany se to nezdá, ale hraje se proti takovému táhlému větru, který míč poměrně dost nese. Když člověk nemá správnou šťávu, aby byl schopen míč opracovat a zvládnout, tak ho nezachrání ani raketa.

V Davis Cupu jste první den zpravidla končíval hodně pozdě, změní to nějak vaši přípravu na sobotní debl?

Člověk udělá, co pro to udělat může, ale na to, aby ten rozdíl byl diametrálně odlišný, tak by potřeboval času daleko víc. Musím reagovat rychle a uvidí se. Na druhou stranu je to čtyřhra, tam člověk potřebuje jiný styl a není to naštěstí na pohyb tak náročné, jelikož se hraje se půl kurtu. To je docela výhoda.

Reklama

Související témata: