Hlavní obsah

Není kam ustoupit. Čtyřhra ale může oživit české naděje

Je to mistrovská česká disciplína. Daviscupový debl v podání Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka rozsévá hrůzu už osmým rokem. I ostřílení borci včetně světové jedničky Novaka Djokoviče se raději konfrontaci s párem B+Š vyhnou. V sobotu od 14 hodin má sehrané duo, které se v týmové soutěži pyšní jedinečnou bilancí 15:1, před sebou úkol z nejtěžších.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych na archivním snímku.

Článek

Berdych se Štěpánkem spolu poprvé nastoupili v památné baráži v roce 2007 a výčet jejich deblových výher je nevídaný: Švýcarsko (2x), Belgie (2x), Francie, Argentina (2x), Chorvatsko, Srbsko (3x), Rumunsko, Itálie, Španělsko, Nizozemsko.

Jediná porážka spadá do finále se Španěly v roce 2009. Vzhledem k souvislostem s pařížským duelem, to teď ale pro český tým nevyznívá moc pozitivně. Také v Barceloně šli totiž Berdych se Štěpánkem na kurt za stavu 0:2 na zápasy a psychické síly už v sobě v souboji s Verdaskem a Lópezem prostě neobjevili.

„Teď to bude na Radkovi, aby Tomáše vyhecoval. Ne nadarmo spolu vyhráli tolik čtyřher. Věřím sobotnímu bodu a v neděli se zase uvidí," naplánoval si kapitán Jaroslav Navrátil. Pro vítěze z let 2012 a 2013 už prostě není kam ustoupit. „Když se chytíme, tak se máme čeho chytit, když se debl prohraje, tak se čeho chytit nemáme," žongloval se slovíčky Navrátil.

Francouzi mají možností koho poslat na kurt víc. „Hned tři varianty," směje se jejich kapitán Arnaud Clément. Za normálních okolností by do boje vyslal pár Benneteau, Llodra, jenže posledně jmenovaný je zraněný a pouze fandí z hráčské lóže. V letošním 1. kole se ale na Australanech vyřádili Tsonga s Gasquetem. „Vzhledem k tomu, jak zahráli v pátek, bych se nedivil, kdyby ve čtyřhře nastoupili. Nebo je budou šetřit na neděli? To je těžké. Ale Monfilse do deblu asi nepošlou," dumal Navrátil.

V předchozích daviscupových zápasech se většinou končilo pozdě v noci. A bojová porada byla rychlá. Pak masáž, spánek a druhý den se šlo na věc. Nyní měl český tým mnohem víc času na přípravu a kapitánovým úkolem bylo hlavně vyburcovat Berdycha. „Nechám to na sobotu, sedneme si, promluvíme," ujistil Navrátil. Clément podobné starosti neměl. „Francouzi jsou na koni, jindy jsme byli na koni my. Ale nemůžeme pořád jen vyhrávat," řekl český kápo.

Reklama

Související témata: