Hlavní obsah

Petera: Domácí prostředí jsme měli využít

PRAHA

Těsně uniklo českému ženskému tenisu místo v první Světové skupině Fed cupu. Ve víkendové baráži tým pod taktovkou kapitána Tomáše Petery podlehl Italkám rozdílem jediného bodu, přestože měl výhodu v podobě volby kurtů a podpory publika.

Článek

"Domácí prostředí jsme měli využít. Před zápasem jsem vzhledem k volbě povrchu viděl šance šedesát ku čtyřiceti pro nás. Ale Italky se s taraflexem vypořádaly mnohem lépe, než jsem myslel," rekapituluje neúspěšný liberecký boj o postup Tomáš Petera, kapitán českého fedcupového týmu.

Odmítá, že mohl nasadit do klíčové čtyřhry jinou dvojici. "V úvahu přicházelo dvojí složení," říká Petera. Dumal nad nasazením dvojice Peschkeová, Benešová a páru Peschkeová, Vaidišová. "Druhá varianta byla riskantnější, ale Nicole byla ve skvělé formě. Na to jsem vsadil," vysvětluje svoji volbu.

Jiné složení do úvahy nepřicházelo

Jiné složení do úvahy nepřicházelo. "Varianta Benešová-Vaidišová je skoro vyloučená. Nicole potřebuje někoho, kdo ji může vést, což byla Květa," zdůvodňuje Petera, proč nesáhl k výměně Peschkeové, která za sebou měla dva prohrané zápasy.

"V tom druhém měla ve třetím setu nakročeno k vítězství. Bohužel to nedotáhla. Nikdo by neměl zapomínat na fakt, že obě Italky jsou v žebříčku na hranici dvacítky," připomíná rozdílné postavení hráček. Peschkeové patří na žebříčku jednačtyřicáté místo, Schiavoneová je čtyřiadvacátá, Pennettaová o čtyři pozice horší.

Čtyřhru navíc Italky zvládly excelentně. "Hrály moc dobře. Byly celou dobu lepší a holkám nedaly šanci," přiznává Petera.

Česko zůstává v druhé Světové skupině

Jeho výběr tak dál zůstává v druhé Světové skupině. "Štěstí z prvního zápasu nám chybělo ve druhém," připomíná Petera dubnové vítězství nad Japonskem. I na prohře s týmem z Apeninského poloostrova však našel pozitiva. "Nemohu říct, že to bylo špatné. Rozhodně oba těžké zápasy zkvalitní naše hráčky do budoucna," přesvědčuje Petera.

Právě ve složení týmu vidí velkou devizu pro další roky. Jedničce týmu Nicole Vaidišové je šestnáct, Ivetě Benešové dvaadvacet, Kláře Koukalové třiadvacet, Barboře Strýcové devatenáct a Lucii Šafářové osmnáct.

"Máme obrovský potenciál. Tým funguje velmi dobře," věří Petera, že hráčky z výběru mají před sebou zářnou budoucnost, která může pomoci k vytouženému cíli v podobě fedcupového finále, o němž Petera mluvil na jaře při nástupu do funkce. Nezapomíná ani na Peschkeovou. "Ta je momentálně možná na vrcholu," přemítá kapitán.

Věří, že do dalších zápasů už bude mít tým jasného lídra nejen podle postavení na žebříčku. "Je otázkou času, kdy se Nicole této role chopí nejen na kurtu," připomíná Petera výjimečné schopnosti Vaidišové, jež se proti Itálii představila v mimořádné formě.

Reklama