Hlavní obsah

Štěpánek se nemohl pohnout. Ale neměl jsem to srdce odejít z kurtu, řekl zraněný tenista

Paříž

Ve čtvrtém setu čtyřhry proti páru Gasquet, Tsonga už nemohl udělat pořádný krok k míčku, ale vzdát rozhodně nechtěl. Radek Štěpánek na pozápasové tiskovce musel stát, sedět kvůli bolesti v zádech nešlo. „Na turnaji bych okamžitě zmizel z kurtu, ale tady jsem chtěl dohrát. Z respektu k týmu i k fanouškům,“ loučil se s letošním Davis Cupem pětatřicetiletý veterán.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Zadumaný tenista Radek Štěpánek. V sobotním deblu na pařížské antuce se mu nevyhnuly zdravotní problémy.

Článek
Fotogalerie

Co se přihodilo?

Na pravé spodní straně jsem při servisu ucítil bolest. Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale čím déle jsem byl na kurtu, tím to bylo horší. Vzal jsem si na konci druhé sady ošetření, to už jsem věděl, že je to špatný. Lidi na mě bučeli, ale nevěděli, čím si procházím. Musel jsem zažádat o pomoc, ale bohužel časem to bylo horší a horší, až jsem se skoro nemohl pohnout. Je mi líto Toma (Berdycha), byl tam pro mě, ale neměl jsem srdce z kurtu odejít. Kdyby to bylo na turnaji, tak zmizím, ale tady z respektu k fanouškům a k týmu jsem to chtěl nějak dohrát. Těžko se mi hledají slova. Není to příjemné.

Poranil si bederní svaly
Štěpánek si v sobotní čtyřhře poranil svaly v oblasti bederní páteře. Přesnou diagnózu, způsob a dobu léčby ukáže až vyšetření v Praze.
"Není to ani o trošku lepší než v sobotu. Bohužel hýbat se nemůžu. Jak vidíte, mám na nohách pantofle, poněvadž si nemůžu obout ani sám ponožky, ale prostě tak to je. To se ve sportu někdy stává," řekl Štěpánek na facebooku daviscupového týmu.

Šance vyhrát debl přitom rozhodně byla...

Prohrávali jsme v prvním setu, vrátili jsme se, vyhráli jsme tie break. Ve třetím setu jsme se vrátili ze stavu 0:3, když Tom začal neskutečně returnovat. Mě vynechali ze hry a hráli jen s ním, což bylo pro nás výborné. Ale i kdybychom vyhráli koncovku třetího setu, tak si nejsem jistý, jestli by to změnilo výsledek. Doopravdy jsem se nemohl pohnout.

Znáte příčinu vašich problémů?

Měl jsem jednou něco s krční páteří, ale tohle je něco jiného. To, že se nemůžu vůbec hnout, jsem ještě neměl. Podívá se na mě profesor Kolář a budeme hledat důvod.

Neříkal jste si, že když už prohrát, tak právě tady na tenisu zaslíbeném místě?

Člověk nikdy nechce prohrát. Je to výjimečný areál, ale chtěli jsme to zdramatizovat, urvat bod a rvát se i v neděli. Musíme ovšem pogratulovat Francouzům, kteří hráli výborně.

Nepropadl jste teď trochu i nostalgii? Jedna velká daviscupová éra s velkou pravděpodobností končí.

Co se nám povedlo za ty roky, na to můžeme být hrdí my i fanoušci a celá země. Dneska skončila jízda, která u nás neměla obdoby a dlouho se asi taková konat nebude. Zklamání tady je, ale můžeme být hrdí.

Ptát se na vaši daviscupovou budoucnost je teď ale nejspíš zbytečné.

Asi tak. Teď nemůžu udělat dva kroky.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík