Hlavní obsah

Další rok v Davis Cupu? Sám nevím, co bude, tvrdí Berdych

Paříž

Jen pár hráčů v české tenisové historii je Davis Cupu oddáno tak, jako Tomáš Berdych. Do soutěže naskočil už v roce 2003, na Roland Garros proti Francii tak reprezentoval po devětadvacáté. Za svoji zemi odehrál 64 zápasů, z toho 48 vítězných. V novodobé historii zvládli větší porci už pouze Jan Kodeš s Tomášem Šmídem. Osmadvacetiletý hráč si zaslouží především velký respekt.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Tomáš berdych během sobotní čtyřhry v semifinále Davis Cupu s Francií.

Článek

Jaká tedy bude vaše budoucnost v Davis Cupu?

Není nic, co bych teď vypouštěl a řešil.

Které zážitky z velké české éry vám asi nejvíc utkví v paměti?

Asi Praha a to první vítězství se Španělskem. To se nedá přebít, to je zážitek, na který hned tak nezapomenu. Vyhrát finále v Srbsku taky není jednoduchý. Emocemi ale bylo silnější to v Praze, kdy jsme si to užili s našimi fanoušky. Těžko ale vybírat jen jednu věc.

Můžou to být právě velké emoce, které vás zase vtáhnou zpátky?

Já neřekl ani, jestli mě budou muset znova vtahovat (pousměje se). To bychom spekulovali. Sám nevím, co bude, uvidíme. Je dost času, než bude příští rok zase první kolo.

Neberete přece jen jako malý zázrak, co se vám za poslední dobu v Davis Cupu povedlo?

Ve sportu se dějí věci a my jsme toho příkladem. Za těch sedm let hrát třikrát finále. Podívejte se na Francii, jak dlouho se o to snaží, ale nemají ještě vyhráno, budou mít sakra těžkého soupeře ve finále. Není to lehká soutěž, hlavně kvůli tomu formátu a nám se podařilo vyhrát ji dvakrát po sobě.

Co vás na ní tolik baví, že se neustále vracíte do týmu?

Začalo to baráží se Švýcarskem (v roce 2007), když jsme se zachránili a to utkání v nás vyvolalo, že by bylo hezké si ty emoce zopakovat. Bylo to skoro jako finále, atmosféra skvělá. Těžký soupeř a nám se to podařilo zachránit. Řekli jsme si fajn, pak první finále a chuť rostla dál, bylo to dobře rozjeté.

Vy jste příkladem hráče, který, když mohl, tak vždycky na Davis Cup jel. Nebral jste to někdy, že je to na úkor vaší individuální kariéry?

Pokud tomu člověk něco neobětuje, tak ty výsledky nepřijdou. To je spekulace, že člověk by se někde šetřil a nehrál. Dokázal bych najít i daviscupové zápasy, které pro mě byly přínosné. Třeba na antuce doma se Srby a pak jsem byl rozehraný do antukové sezóny. Druhá věc je, že ta sezóna je pak dlouhá, to je ale úplně jiná otázka.

Berete trofeje z Davis Cupu trochu jako svoje malé grandslamy?

V tenise je víc vrcholů, máte pořád o co hrát, což je výhoda. I Davis Cup je ceněný. Někdo se k tomu ani nemusí dostat, třeba Anglie, Švýcaři a to mají hráče, kteří můžou dělat dobré výsledky. Ukazuje to nějakou naši sílu a komplexnost.

České daviscupové legendy
JménoRoky v DCCelková bilance
Jan Kodeš1560:34
Tomáš Šmíd1342:25
Tomáš Berdych1248:16
Jiří Novák1127:7
Jiří Javorský1033:22
Petr Korda1029:13
Radek Štěpánek1033:17
Bude Tomáš Berdych reprezentovat v Davis Cupu i příští rok?
Ano
57,6 %
Ne
17,2 %
Jen ve vybraných zápasech
25,2 %
Celkem hlasovalo 4515 čtenářů.

Reklama

Související témata: