Hlavní obsah

Francie - Česko 4:1Veselý vybojoval ve Francii jediný český bod, Rosol nestačil na Monfilse

Aktualizováno

Čeští tenisté z Paříže s nulou neodjeli. Jednadvacetiletý talent Jiří Veselý si v prvním nedělním dvojutkání poradil se zkušeným Francouzem Julienem Benneteauem ve dvou setech 6:4, 6:3 a za necelou hodinu a půl vybojoval pro Českou republiku první semifinálový bod. Po nich se na kurtu utkali Gaël Monfils s Lukášem Rosolem a vyrovnanou bitvu nakonec lépe zvládl domácí borec, který zvítězil 5:7, 6:4 a 7:5. Hrálo se už jen na dva vítězné sety, domácí Francie totiž měla po sobotě jistý postup do finále, v kterém se v listopadu utká se Švýcarskem.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Veselý vybojoval v Paříži jediný český bod.

Článek

Oba kapitáni nasadili za rozhodnutého stavu podle očekávání náhradníky. O premiérový český bod na Roland Garros se nakonec postaral Jiří Veselý, který si připsal své druhé vítězství v Davis Cupu.

Talentovaný tenista, kterému patří ve světovém žebříčku 77. místo, zaskočil Juliena Benneteaua. Francouz byl na domácí antuce jako 29. hráč na okruhu ATP favoritem, jenže hned v prvním gamu ztratil servis a i když v šesté hře ještě zabojoval, záhy přišel o naději dalším ztraceným podáním.

Veselý měl lepší úspěšnost prvního servisu, sice se nevyvaroval tří dvojchyb, v druhém setu ale zápas kontroloval. Jednadvacetiletý Čech odvrátil oba brejkboly francouzského tenisty a obě nabídnuté příležitosti sám využil. Utkání ukončil za hodinu a 27 minut výhrou 6:4 a 6:3.

Rosol prohrál s Monfilsem

Ve druhé nedělní dvouhře bavil obecenstvo Monfils. Rosol nad ním sice vyhrál první set, ale pak byl od základní čáry jistější a variabilnější domácí hráč.

Hledištěm, oslavujícím postup, několikrát oběhla mexická vlna, do které se netradičně zapojil i hlavní rozhodčí. Monfils rozparádil publikum ještě více, a to nejen výhrou, ale také úderem ve výskoku mezi nohama, kterým zaskočil českého hráče.

Čeští obhájci titulu přišli o naději na daviscupový hattrick po úvodních dvou dnech. V pátek nejprve Tomáš Berdych podlehl Richardu Gasquetovi 3:6, 2:6, 3:6 a Rosol pak prohrál s Jo-Wilfriedem Tsongou podobně jasně 2:6, 2:6, 3:6. Naději měla vykřesat sobotní čtyřhra, ale v té se ve druhém setu zranil Radek Štěpánek a s Berdychem podlehli Tsongovi a Gasquetovi 7:6, 4:6, 6:7, 1:6.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Paříži (antuka, Roland Garros):
Francie - ČR 4:1
Benneteau - Veselý 4:6, 3:6
Monfils - Rosol 5:7, 6:4, 7:5

Reklama