Hlavní obsah

Za pár let má být v Davis Cupu tahounem. Makám a dělám maximum, tvrdí Veselý

Paříž

Za nedlouho může mít Jiří Veselý daviscupové zápasy takřka kompletně na svých bedrech, jako je před návratem Radka Štěpánka mívával Tomáš Berdych. Pak si jednadvacetiletý český talent možná vzpomene, že na centr kurtu v Roland Garros vyhrál svůj druhý zápas v týmové soutěži.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Jiří Veselý (vpravo) je budoucností českého daviscupového týmu.

Článek

Chutná vítězství nad Benneteauem víc, než to premiérové v Japonsku?

Obě se počítají, ale tady to bylo na velkém kurtu. O to větší motivaci jsem měl a cením si toho.

Co bylo nejlepší na tom zážitku?

Překvapilo mě, kolik diváků přišlo a ukazuje to, jak Francouzi sportem žijí. Byl to zážitek, hrát před plným hledištěm. Doufám, že se tady ještě k nějakým zápasům dostanu. Na antuce se mi vždycky dařilo.

Máte představu o své budoucnosti v Davis Cupu, nakolik budou české výsledky stát hlavně na vás?

Je to čest hrát za svoji zemi a prožívám to daleko víc. Při hymně mám husí kůži a fandím celému týmu. Pro mě má Davis Cup nesmírnou váhu a vždycky budu chtít udělat maximum.

Třeba ten tým táhnout?

Není to asi nereálné a mohlo by to nastat. Tomáš se může soustředit jen na svoji kariéru, ale to je věc, která mě nemusí zajímat. Já bych samozřejmě chtěl, aby on, Radek i Lukáš hráli co nejdéle, a prali jsme se o trofeje dál.

Co jste se od nich naučil?

V Davis Cupu  se neodpouští chybička, takže to kluci brali maximálně profesionálně, jsou pro mě inspirací. Rád bych jel v jejich kolejích.

Děláte kroky, abyste byl čím dál připravenější?

Nesnažím se posouvat kvůli tomu, abych byl úspěšný v Davis Cupu, ale abych se sám posouval, jak v žebříčku, tak ve své hře. Snažím se na sobě každý den tvrdě pracovat. Jsem opravdu rád za tento zápas, který jsem vyhrál, protože si myslím, že byl za poslední dobu jeden z mých nejlepších.

Všichni mluví hlavně o daviscupové atmosféře, v čem je pro vás tak výjimečná?

To, co člověk zažívá v Davis Cupu, nezažívá někde jinde. Pokud hraje doma, tak má na své straně 15 tisíc diváků, kteří ho ženou po každém bodu dopředu. To na ostatních turnajích nezažijete. A taky ten servis, který v týmu máme...

Říkáte si třeba, kéž bychom s Adamem Pavláskem také vytvořili podobně úspěšný pár jako jsou Berdych a Štěpánek?

Jsme ještě oba mladí, nikdo nemá vyhráno. Nikde není psáno, že budeme někde na vrcholu žebříčku nebo nahoře. Snažím se pro to dělat maximum, věřím, že i Adam. A taky věřím, že jednoho dne třeba spojíme síly a budeme bojovat o tu salátovou mísu.

Juniorský Galeův pohár jste už před třemi lety vyhráli.

To bylo zrovna ve Francii. Do 16 let jsme byli třetí a do 14 let pak společně druzí na mistrovství světa.

Dokázal byste vytvářet v týmu atmosféru jako Radek Štěpánek?

To je velký konkurent. Vyrovnat se Radkovi, to je skoro nemožné. Každá volná minuta je nějaký vtípek, dokáže každého rozesmát. Každý jsme trošku jiný typ povahově, ale myslím si, že každým Davis Cupem se uvolňuju víc a víc. Pokaždé je víc srandy, dokážu už říct i nějaký vtípek, který jsem si dřív nedovolil.

Dovedete si představit Radka i jako svého kapitána?

Do budoucna je to určitě člověk, který by mohl být v Davis Cupu kapitánem. Má respekt, každý si ho váží. Ví přesně, jak to probíhá a co je potřeba.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík