Hlavní obsah

Hladoví Francouzi ukončili v antukové manéži českou daviscupovou éru

Marek Burkert (Paříž)Právo

V sobotu pár minut před šestou večer skončila česká daviscupová nadvláda. Po čtyřech letech poznal tým kapitána Jaroslava Navrátila pachuť porážky. V antukové manéži na Roland Garros zasvištěla francouzská tenisová gilotina a nekompromisně stanovila konec éry, která se zlatě zapsala do sportovních dějin. V Paříži se zpívala Marseillaisa.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Radka Štěpánka přepadly v sobotní čtyřhře potíže se zády a bylo po nadějích.

Článek

Dva triumfy, další jedno finále a dvě semifinále je vizitka společné práce Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. „Kluci to táhli roky ve dvou, jsou to skuteční profíci a patří jim dík," nebědoval kapitán Jaroslav Navrátil.

V letech 2012 a 2013, kdy brali dvě trofeje, měli Češi i štěstí, když proti nim ne vždy nastoupili soupeři v nejsilnějším složení. Tentokrát ale narazili na mimořádně vyhladovělé protivníky toužící po úspěchu. Po dvou nevydařených pátečních dvouhrách si Štěpánek poranil v deblu záda a bylo definitivně po nadějích na český daviscupový hattrick.

Budoucnost řešit nechci, odmítá Štěpánek

„Věřil jsem do začátku třetí sady, pak už to bylo nehratelné," povzdechl si Navrátil. „Zklamání tady je, ale stejně můžeme být hrdí," tvrdil Radek Štěpánek.

Slavnou éru teď ale střídá nejistá budoucnost. Otázkou je, zda tahouni budou mít motivaci pokračovat. České jedničce Berdychovi ubíhá čas, aby se pokusila o grandslamový zářez, veteránu Štěpánkovi bude v listopadu šestatřicet. „Tyhle otázky řešit nechci, když momentálně neudělám dva kroky," odfrkl si Štěpánek.

Fanoušci se však mohou pomalu připravovat na hubená daviscupová léta. Zároveň by ale neměli zapomenout, jak výjimečná byla éra, kterou s Berdychem a Štěpánkem osm let prožívali.

Bude pokračovat Tomáš Berdych v českém daviscupovém týmu i v příštím roce?
Ano
35,7 %
Ne
64,3 %
Celkem hlasovalo 883 čtenářů.

Reklama