Hlavní obsah

Propadli jsme se do pekla! Španělsko vstřebává šok z vyřazení tenistů ze Světové skupiny

Madrid

Mají dva hráče mezi pěti nejlepšími na světě a hned deset mezi top 50, v posledních čtrnácti letech vyhráli hned pětkrát Davisův pohár, z jehož elitní Světové skupiny o víkendu poprvé po osmnácti letech spadli. Slavná španělská tenisová Armada prožila nečekaný pád.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Brazilec Thomaz Bellucci právě dokonal porážku Španělska v baráži Světové skupiny Davis Cupu.

Článek

I zraněný Rafael Nadal sledoval souboj o záchranu v Brazílii jen v televizi a viděl to, co mohl sledovat naposledy ve svých dvanácti letech - nezvládnutá baráž a pád své země mimo tenisovou špičku.

Španělé sice neodjížděli do Brazílie ani zdaleka v nejsilnějším složení, nicméně světová patnáctka Bautista Agut a čtyřiačtyřicítka Andújar měli být spolu s velmi solidním deblovým párem Lopez, Marrero zárukou úspěchu. Vždyť Brazílie má jen jediného hráče v první stovce žebříčku dvouher, jímž je aktuálně 82. Thomaz Bellucci.

Moya: Rychle se dostaneme zpět

Právě on však vyhrál obě dvouhry, ostřílení deblisté Melo, Soares ovládli sobotní čtyřhru a překvapivé vítězství Brazílie bylo na světě. „Propadli jsme se do pekla," shrnul šokující výsledek a pád do Euroafrické zóny Davis Cupu španělský list Marca.

S nečekaným kolapsem se musí pochopitelně srovnávat i kapitán Carlos Moya. „Myslím si, že Euroafrická zóna není místo, kam Španělsko patří. Vyskytly se letos nějaké okolnosti, které nakonec způsobily, že náš tým spadl do druhé divize. Jsem si ale jistý, že do dvou let už budeme znovu mezi elitou. Musím se teď zamyslet nad tím, co se stalo a promluvit si s hráči. Bude na to dost času, " prohlásil Moya.

Brazílie dokázala, že i s žebříčkově hůře postavenými hráči se dá v Davis Cupu zaskočit obrovský favorit. Nicméně kouč týmu Joao Zwetsch si dobře uvědomuje, že současné složení možná nebude na Světovou skupinu stačit.

„Světová skupina bude pro nás nesmírně těžká. Potřebujeme vychovat druhého singlistu, který by se svou úrovní alespoň přiblížil Belluccimu. Jedině tak budeme ve Světové skupině konkurenceschopní," uvědomuje si strůjce brazilského zázraku.

Reklama

Související témata: