Hlavní obsah

Berdychův návrh nevyslyšeli. Davis Cup se bude hrát dál každoročně

Tenisový Davis Cup se bude i nadále hrát každoročně a ne jednou za dva roky, jak navrhovali někteří hráči včetně Tomáše Berdycha. Prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF) Francesco Ricci Bitti dnes uvedl, že jednoletý formát soutěže o slavnou "salátovou mísu" zůstane zachován.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tenista Tomáš Berdych hovoří s novináři před odletem na semifinále Davisova poháru s Francií.

Článek

Tenisté si dlouhodobě stěžují na nahuštěný kalendář sezóny, kvůli němuž ti nejlepší často daviscupové duely vynechávají. Dlouholetá česká opora Berdych, jenž reprezentuje až na výjimky pravidelně, letos v únoru navrhoval, aby se Davis Cup hrál jednou za dva roky, tak jako golfový Ryder Cup.

"S tím ale nesouhlasíme, protože tenisový kalendář je roční - když něco odeberete, bude to těžké rok nato zařadit," uvedl Ricci Bitti v úvodní den zasedání ITF v Dubaji. Italský funkcionář dále dodal, že federace bude trvat na tom, aby se zápasy hrály nadále systémem doma/venku.

Výhledově by nicméně mohlo dojít ke změně ve formátu jednotlivých víkendových soubojů. "V tenise jsou stále delší výměny a pozornost televize a diváků je upřena především ke koncovkám setů. Proto by bylo lepší mít pět setů ve čtyřech zápasech než například tři sety v šesti," nastiňoval Bitti. Ale jsou to jen neurčité vize pro budoucnost. "Abyste změnili pravidla sportu, potřebujete shodu hráčů a mnoha lidí," dodal.

Reklama