Hlavní obsah

Plíšková má mocnou zbraň. Spoustu těsných zápasů ustojím hlavou, říká česká tenisová kometa

Praha

Během šestnácti dnů odehrála tenistka Karolína Plíšková osmnáct zápasů a slavila v nich celkem patnáct výher. V Hongkongu se dostala až do finále dvouhry a se sestrou Kristýnou tam ovládly debl, turnajovou trofej ve dvouhře pak získala v Soulu. Je tu další Češka, se kterou se musí počítat.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Karolína Plíšková

Článek

Skvěle se totiž dvaadvacetiletá tenistka předvedla také tento týden na velkém turnaji v čínském Wu-chanu, kde získala skalpy dvou bývalých hráček světové desítky Australanky Stosurové a Němky Petkovicové. Až Petra Kvitová s vypětím sil zastavila let české komety, která se rozhodně nespokojí s teplým místečkem mezi třicítkou nejlepších hráček planety.

Tento týden je Plíšková poprvé v kariéře za Kvitovou a Lucií Šafářovou českou trojkou, v pondělí se ale vrátí na čtvrtou pozici za Barboru Záhlavovou-Strýcovou. V Číně však nechybělo moc, aby zaskočila i jedničku. „Zápas s Petrou (Kvitovou) byl o pár míčích. Určitě jsme měla šanci vyhrát, ve druhém setu jsem se zvedla, začala jsem líp servírovat, ale pak si Petra vzala před třetím setem pauzu. To jí pomohlo, uklidnila se. Poslední set byl o jednom brejku," líčila Plíšková beze stop smutku v hlase.

Po vyhrané juniorce na Australian Open 2010 si stěžovala, že už ji moc nebaví ‚dětský tenis' a ráda by se vrhla mezi dospělé. Rok 2011 tak končila na 130. pozici, v prosinci 2012 byla 102., o další rok později už 77. Nyní je v tzv. live žebříčku na 29. místě a je dost pravděpodobné, že se v elitní třicítce udrží i v oficiálním rankingu WTA pro příští týden.

Cíl pro letošní rok si splnila

„Není to náhoda. Odehrála jsem za poslední dva měsíce hodně dobrých zápasů, možná že tam i trošku patřím. Když hraju dobře, tak mám na to porážet hráčky z první padesátky," říkala sebevědomě Plíšková. „Teď jsem hlavně šťastná, že jsem si splnila cíl pro letošní rok." jásala tenistka, jejímž vzorem byl ruský vítěz dvou grandslamů Marat Safin.

Ten měl svého času dost nevyzpytatelnou pověst. Dokázal porazit kohokoli, ale když hlava nechtěla, tělo nespolupracovalo. Svou psychickou odolnost však Plíšková v posledních týdnech hodně posílila. „Vyhrávám spoustu těsných zápasů, že se na to v uvozovkách nevykašlu a ustojím to hlavou. Už jsem taky trochu starší, mám za sebou hodně utkání s top hráčkami. I když jsem jich většinu prohrála, dalo mi to hodně zkušeností i pocit, že hrát se dá s každou."

Ačkoli se Kvitová v průběhu roku nevyhne výkyvům, proti mladší krajance si přes problémy nakonec cestičku k vítězství našla. „Překvapilo mě, že hrála opravdu rychle. Já si potřebuju držet servis, abych na její podání mohla vytvořit tlak. Podruhé už to bude taky jiný zápas a nebudu se tolik rozkoukávat," odtušila Plíšková.

Nastoupí ve finále Fed Cupu?

Fyzicky na tom, i přes zběsile nahuštěný program, rozhodně nebyla hůř než Kvitová. „Já jsem tak nějak v pohodě. Když se vyhrává, tak únava není strašná. Bylo toho docela dost, možná se to promítlo, ale na to porážku svádět nechci."

Do konce roku čekají Plíškovou ještě turnaje v Pekingu, v Linci a v Moskvě. Stále je ve hře také účast na Turnaji šampiónek v Sofii, kterého se účastní nejvýše postavené hráčky, jež v tomto roce ovládly alespoň jeden podnik WTA a zároveň nehrály na předchozím Turnaji mistryň v Singapuru. „Pak už snad přijde dovolená," zasnila se Plíšková.

I když, kdo ví... Kapitán fedcupového týmu Petr Pála je v kontaktu s trenérem mladé české hvězdy Jiřím Vaňkem. Finále proti Německu se koná 8. a 9. listopadu v Praze. „Že bych tam hrála? Tak představit bych si to dovedla..., ačkoli asi spíš nedovedla," znejistěla náhle Plíšková.

Reklama