Hlavní obsah

Slováci jsou v semifinále Davis cupu

Slovenští tenisté vyřadili ve čtvrtfinále Davisova poháru Nizozemsko a poprvé v historii budou hrát o finále této soutěže. V semifinále se střetnou s Argentinci, kteří vyřadili český tým a ve čtvrtfinále si poradili s Australany.

Článek

Rozhodující třetí bod v duelu s Nizozemci získal v Bratislavě pro domácí tým v dnešní úvodní dvouhře Dominik Hrbatý, jemuž vítězství usnadnilo zranění soupeře. Peter Wessels utkání vzdal za stavu 3:6, 1:6 a 0:3. Slováci se o postup do finále utkají s Argentinci a opět budou mít výhodu domácího prostředí.

Michal Mertiňák pečetil premiérový postup slovenských tenistů do semifinále Davisova poháru vítězstvím v poslední dvouhře. V duelu, který se za rozhodnutého stavu hrál už jen na dva vítězné sety, porazil nizozemského náhradníka Mella van Gemerdena 4:6, 6:3 a 6:4. Slováci tak nad Nizozemskem zvítězili 4:1.

Slovensko - Nizozemsko 4:1
Hrbatý - Wessels 6:3, 6:1, 3:0 skreč.
Mertiňák - Van Gemerden 4:6, 6:3, 6:4.

Nalbandian vyřadil z Davis cupu Austrálii

.: Argentinec David Nalbandian klečí na kurtech v Sydney. Do kolen ale nakonec poslal celý australský tým. FOTO: ČTK/AP

Argentnský tenista David Nalbandian rozhodl o postupu své země do semifinále Davisova poháru. V první nedělní dvouhře totiž zdolal bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta a pro Argentinu získal rozhodující třetí bod. Navíc vyhrál i úvodní dvouhru a vítězství slavil i po čtyřhře.

Poslední nedělní duel už byl jen formalitou. I ten Jihoameričané v Sydney vyhráli.

Výhru Argentinců zpečetil Guillermo Coria vítězstvím nad Peterem Luczakem. Australané tak na domácí půdě prohráli 1:4. O postup do finále se argentinský výběr utká s vítězem duelu Slovensko - Nizozemsko.

"Nemohu tomu uvěřit, tohle je paráda. Porazili jsme Austrálii, navíc na trávě, to je pro nás úžasné," radoval se Nalbandian, který byl hlavním strůjcem úspěchu. Desátý hráč světového žebříčku vyhrál obě dvouhry a s Marianem Puertou zvítězil také ve čtyřhře. Argentinci jsou potřetí za poslední čtyři roky v semifinále.

Nalbandian porazil Hewitta poprvé v kariéře. V předchozích třech vzájemných zápasech, včetně wimbledonského finále v roce 2002, měl navrch Australan. Oba hráči se nemají zrovna v lásce, ale páteční slovní útoky mezi Coriou a Hewittem se tentokrát neopakovaly.

Zatímco nejlepším výsledkem Argentinců je finálová účast v roce 1981, Australané mají z Davis cupu 28 titulů. Letos ale další nepřidají. "Neměl jsem svůj den, údery mi nešly, jak bych si představoval. On hrál celou dobu dobře, neměl jsem moc šancí s tím něco udělat," prohlásil zklamaný Hewitt.

Odmítl, že by se na jeho výkonu podepsala blížící se svatba s australskou herečkou Rebekou Cartwrightovou, kterou si má vzít v příštích dnech. "Určitě ne. Když jsem na kurtu, soustředím se jen na hru," uvedl.

Davis cup - čtvrtfinále:
Austrálie - Argentina 1:4
Hewitt - Nalbandian 2:6, 4:6, 4:6, Luczak - Coria 3:6, 6:7 (11:13).

Postupuje Rusko a Chorvatsko

Druhou semifinálovou dvojici Davisova poháru vytvořili tenisté Ruska a Chorvatska. Ruští šampioni z roku 2002 dnes otočili skóre duelu s Francouzi, rozhodující třetí bod získal v poslední dvouhře Igor Andrejev, který na moskevské antuce rozdrtil Paula-Henriho Mathieua 6:0, 6:2 a 6:1.

Chorvatům zajistil postup přes Rumunsko Ivan Ljubičič, který v dnešním úvodním zápase ve Splitu porazil Andreie Pavla. Mario Ančič zpečetil ve Splitu postup chorvatských tenistů do semifinále Davisova poháru přes Rumunsko. V poslední dvouhře, která se za rozhodnutého stavu hrála jen na dva vítězné sety, porazil Victora Hanescua ve dvou zkrácených hrách 7:3, 10:8 a skóre upravil na konečných 4:1

Rusko - Francie 3:2
Davyděnko - Gasquet 6:2, 4:6, 6:2, 6:
Andrejev - Mathieu 6:0, 6:2, 6:1
Chorvatsko - Rumunsko 4:1
Ljubičič - Pavel 6:3, 6:4, 6:3.
Ančič - Hanescu 7:6 (7:3), 7:6 (10:8)

Reklama