Hlavní obsah

Najde se mezi nadějemi následovnice Kvitové? Po juniorských vavřínech může přijít náraz

Marek BurkertSport.czPrávo

Coby dorostenka ve své kategorii příliš nevynikala, dnes je třetí na světě a k tomu má v kapse dva vyhrané Wimbledony. Ano, řeč je o Petře Kvitové, jejíž příklad inspiruje řadu mladých českých tenistek, které se v poslední době chlubí juniorskými vavříny. Navázat na ně mezi dospělými však bývá složitější, než se na první pohled zdá.

Foto: Sport.cz

Markéta Vondroušová

Článek

Coby dorostenka příliš nevynikala, dnes je třetí na světě a k tomu má v kapse dva vyhrané Wimbledony. Ano, řeč je o Petře Kvitové, jejíž příklad inspiruje řadu mladých českých tenistek, které se v poslední době chlubí juniorskými vavříny. Navázat na ně mezi dospělými však bývá složitější, než se na první pohled zdá.

„Vím, že velké hráčky jdou porazit. Všechny hrají stejně, jen mají lepší servis a zkušenosti," vykládá nadšeně šestnáctiletá Marie Bouzková, vítězka juniorské dvouhry na US Open. Její otec Milan souhlasí s dceřiným rozhodnutím přejít co nejrychleji na turnaje dospělých. „Jsme totiž jen na začátku," uvědomuje si táta juniorské šampiónky z Flushing Meadows.

V chlapech je to horší, říká Šavrda

Co mají společného An-Sophie Mestachová, Ons Jabeurová, Ashleigh Bartyová a Grace Minová? V roce 2011 vyhrála každá z nich juniorskou grandslamovou dvouhru, jenomže v následujících třech letech žádný zásadní průlom v ženské kategorii neuskutečnily.

„Někdy je určující, aby mladé hráčky začaly už v patnácti šestnácti letech jezdit na ženské turnaje a pořádně se otřískaly," připomíná tenisová trenérka a bývalá fedcupová reprezentantka Denisa Chládková, která si už v osmnácti zahrála wimbledonské čtvrtfinále.

„Čím je holka déle mezi juniorkami, tak má potom s přechodem mezi dospělé problém. Vrstevnice v pohodě poráží a myslí si, jak je dobrá. Pak přijede na turnaj ITF a dostane kládu od hráčky, která je 850. na světě. Na nějaké přiblblé juniorské výsledky už se tu nehraje," nebere si Chládková servítky. „Někdy se pak hráčky zaseknou v určitém mezipásmu. Bodově třeba na velké turnaje mají, jenže na nich nic neuhrají..."

Při pohledu na počet a věk našich tenisových nadějí se však zdá, že Česko má vystaráno. Alespoň mezi ženami. „V chlapech je to horší, tam máme čtyři hráče ve stovce a po nich je potopa," říká manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda, který si myslí, že vstup na okruh WTA je v určitém ohledu snazší. „Přijde mladá holka, co hraje trochu jinak než ostatní a může překvapit. Tak jako to ve Wimbledonu dokázala Tereza Smitková. To samé jistě zažijí i Katka Siniaková, nebo Denisa Allertová."

Jenže přijdou obhajoby a s nimi větší tlak. „Trenéři si tu hráčku omrknou a poradí, co na ni platí. Najednou už se té tenistce nehraje tak lehce, jako když byla neokoukaná," tvrdí Šavrda. „Soupeřky si řeknou, že je tu holka, která je nebezpečná a příště si dají mnohem větší pozor," souhlasí Chládková. „Očekávání jsou najednou mnohem větší. Pak se moc hodí psychická odolnost, kterou ty holky získávaly v patnácti proti dospělým soupeřkám," dodává.

Turnaje WTA totiž nejsou vůbec přátelským prostředím. „Okruh je zcela sobecký a individualistický. Člověk je sám a musí si vytvořit tým lidí, kteří mu dělají zázemí. Nejde se spolehnout na pomoc zvenku," říká bez obalu Chládková.

Dojemné loučení. Jenom show?

Možná i proto s vědoucím odstupem sledovala pekingskou rozlučku s čínskou vítězkou dvou grandslamů Li Na, při níž měla Petra Kvitová slavnostní řeč a řada hráček se neubránila slzám. „Možná si některé uvědomily, že je jednou podobné loučení taky čeká a nastane ‚normální' život... Doba ale marketingově postupuje. Aby to byla větší show, tak je rozlučka emotivní. Pro tenis je to i skvělá reklama, protože takové záběry pak obletí svět," tvrdí Chládková.

Nadějné Češky by se určitě neměly upínat k myšlence, že si mezi soupeřkami najdou kamarádky na život a na smrt. „Rivalita je všudypřítomná. Aby se chodilo společně na večeři a tam si holky vzájemně říkaly, co je trápí, to se moc neděje," říká Chládková, která profesionální kariéru ukončila ve 27 letech. A hlavním důvodem byla psychická únava. „Hrála jsem tenis od čtyř let, turnaje od osmi, na okruhu jsem byla od šestnácti a člověku všechno připadalo úžasné. Ale ve dvaadvaceti už je to rutina. A pak nastane doba, kdy vás to psychicky stravuje."

České teenagerky jsou nyní v období, které je pro jejich kariéry možná určující. „Přechod mezi dospělé je velký náraz. Nikdy se nedá říct předem, kdo bude dobrý. Jde o to udělat ten zásadní krok. Zvyknout si na soupeřky, porážet je a pořád se zlepšovat. Protože pak už vám jdou po krku další a další," připomíná Chládková. Tak kterápak to zvládne?

České naděje
Tereza Smitková (19)84.Osmifinalistka Wimbledonu 2014
Kateřina Siniaková (18)120.Finalistka juniorky Australian Open 2013
Barbora Krejčíková (18)189.Čtvrtfinalistka juniorky Wimbledonu 2013
Marie Bouzková (16)779.Vítězka juniorky US Open 2014
Markéta Vondroušová (15)-Semifinalistka French Open a Wimbledonu 2014
V závorkách je věk tenistek a za ním pořadí ve světovém žebříčku.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner