Hlavní obsah

Berdych - Kližan 6:4, 6:1Tenisová paráda v Pekingu, finále si zahrají Berdych i Kvitová. Hlaváčková triumfovala ve čtyřhře

Aktualizováno

Český tenis o sobě na turnaji mužů a žen v Pekingu dál dává vědět v tom nejlepším světle. Finále dvouhry v čínské metropoli si zahrají Petra Kvitová, která v semifinále vyřadila po setech 6:3, 5:7 a 6:2 Australanku Samanthu Stosurovou, i Tomáš Berdych, jenž přejel Slováka Martina Kližana 6:4 a 6:1. Kvitovou v nedělním finále čeká Ruska Maria Šarapovová, Berdych se střetne se Srbem Novakem Djokovičem. Andrea Hlaváčková vyhrála už dnes spolu s domácí Pcheng Šuaj ve finále čtyřhry nad párem Blacková, Mirzaová dvakrát 6:4.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Tomáš Berdych

Článek

Česká tenistka vstoupila do zápasu velmi rozpačitě. Duel zahájila dvojchybou a nakonec přišla o úvodní podání. Stosurová však vzápětí také ztratila a posléze Kvitovou pustila v prvním setu do vedení 3:1. Australanka však dokázala vyrovnat na 3:3. Češka za stavu 4:3 získala soupeřčino podání a následně vyhrála první set v poměru 6:3.

Fanouškům Kvitové zatrnulo během druhého setu, kdy Stosurová vedla 3:2 a dvojnásobná vítězka Wimbledonu si vyžádala ošetření. Vyrovnaný druhý set nakonec získala Australanka ve svůj prospěch.

V rozhodujícím třetím setu se Kvitová vzchopila, za stavu 2:2 se jí povedl brejk, který následně potvrdila. Po dalším získaném podání Stosurové za stavu 5:2 pak úspěšně podávala na vítězství.

Česká tenistka bude hrát v neděli o druhý turnajový triumf v řadě, před týdnem ovládla podnik v čínském Wu-chanu. Pokud Kvitová uspěje i v Pekingu, posune se v pondělním vydání žebříčku WTA na druhé místo, které jí patřilo již před třemi lety.

Kližan se hned v úvodu zranil

Na úspěch Kvitové posléze navázal Berdych, který v semifinále hladce přehrál Slováka Kližana. Ten v Pekingu musel nejprve projít kvalifikací, v pátečním čtvrtfinále si ale nečekaně poradil i s druhým nasazeným Rafaelem Nadalem.

Na konci druhého gamu pětadvacetiletý slovenský tenista při změně směru upadl a pohmoždil si pravou nohu, po ošetření však pokračoval a až do stavu 4:5 držel s Berdychem krok. Pak ale 56. hráč žebříčku ATP poprvé v utkání ztratil servis a prohrál úvodní sadu. Druhý set pak už spěl ke konci mnohem rychleji a bylo jasné, že si Berdych počtvrté v sezóně zahraje o titul.

Ze tří letošních finále uspěl Berdych jen v Rotterdamu. V Pekingu triumfoval už v roce 2011, a pokud by to v neděli dokázal zopakovat, získal by desátý titul v kariéře.

Jenže Djokovič v Pekingu ještě nikdy neprohrál. Čtyřnásobný vítěz turnaje si připsal 23. výhru proti Andymu Murraymu po výsledku 6:3, 6:4. S Berdychem má bilanci 15:2. "Novak zase hraje v neskutečné formě, tady na China Open má skvělou bilanci. Když musíte hrát v neděli, je to super, protože to znamená, že hrajete finále. A navíc proti světové jedničce, bude to výzva," prohlásil Berdych.

Hlaváčková má trofej poprvé od loňského US Open

Úspěchy českého tenisu v čínské metropoli umocnila ziskem deblové trofeje Hlaváčková. Spolu s domácí Pcheng Šuaj zdolaly ve finále čtyřhry druhý nasazený zimbabwsko-indický pár Cara Blacková, Sania Mirzaová dvakrát 6:4.

Stříbrná olympijská medailistka z Londýna slaví po vítězství nad obhájkyněmi titulu zisk 15. deblové trofeje v kariéře a první od loňského US Open, na kterém ještě hrála s Lucií Hradeckou.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch)
Ženy (5 427 105 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (3-ČR) - Stosurová (Austr.) 6:3, 5:7, 6:2
Šarapovová (4-Rus.) - Ivanovičová (9-Srb.) 6:0, 6:4
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (5-ČR/Čína) - Blacková, Mirzaová (2-Zimb./Indie) 6:4, 6:4
Muži (dotace 3 755 065 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (3-ČR) - Kližan (SR) 6:4, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Murray (6-Brit.) 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: