Hlavní obsah

Djokovič - Berdych 6:0, 6:2Djokovič zničil Berdycha, který aspoň odvrátil druhého kanára. Kvitová podlehla Šarapovové

Praha/Peking
Aktualizováno

Petra Kvitová prohrála ve finále pekingského turnaje s Ruskou Marií Šarapovovou 4:6, 6:2, 3:6 a čtvrtý titul z této sezóny jí utekl. Třetí nasazený Tomáš Berdych neuspěl se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, na druhý titul sezóny nedosáhl. První set finále český tenista prohrál 0:6, ve druhém kanára v souboji s famózně hrajícím Srbem odvrátil, ale podlehl 2:6. Djokovič získal v čínské metropoli pátý titul

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Tomáš Berdych při finále v Pekingu.

Článek

Petra Kvitová sice sebrala ruské tenistce v přímém duelu o post druhé hráčky žebříčku WTA první podání, ta však nakonec získala první set v poměru 6:4. Ve druhém setu byla Kvitová jasně lepší a díky dvěma brejkům a soupeřčině dvojchybě v závěru ho ovládla v poměru 6:2.

"Maria je nepříjemná v tom, že hraje agresivně a má trošku placatější údery. Sem tam dobře zaservíruje, sem tam dá nějaký debly, a i to je zvláštní, že rytmus hry není, jak bych si představovala. Každopádně to byl dobrý tenis z obou stran, měla jsem šanci získat první set, měla jsem brejk od začátku. To jsem nezvládla a myslím, že to bylo klíčové v zápase," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru českým novinářům.

Ve třetím setu Šarapovová po svém úspěšném podání získala i to Kvitové a posléze si vypracovala vedení 3:0.  "Bohužel mi to trošku uteklo, ale to se stává," řekla fedcupová šampiónka

Dokázala snížit na 2:3, ale poté ji srazil další brejk Rusky, která si další vývoj utkání pohlídala. Za stavu 2:5 Kvitová ještě odvrátila při svém podání mečbol a servis si po devítiminutovém boji udržela, vzápětí ovšem Šarapovová zápas nekompromisně ukončila čistou hrou. "O každý game se ale strašně bojovalo, bylo to jen o pár míčích a nakonec ona byla ta šťastnější a to se někdy tak stane. Já myslím, že hrála super, že si zasloužila vyhrát, za to co tady předvedla. Já jsem odehrála dobrý zápas a můžu být spokojená s výkonem," řekla čtyřiadvacetiletá Kvitová.

V Pekingu i tak prokázala, že se na asijském turné dostala v závěru sezóny do špičkové formy. Před týdnem odjela z Wu-chanu jako šampiónka a s jistou účastí na Turnaji mistryň. Pokud by v Pekingu získala čtvrtý letošní titul, mohla se po třech letech vrátit na druhé místo ve světovém žebříčku, nyní naopak spadne na čtvrtou pozici. Díky dnešnímu triumfu se na druhou příčku vyšvihla Šarapovová.

Djokovič v Pekingu ještě neprohrál

Berdych v Pekingu hrál o titul počtvrté v sezóně, z letošních finále uspěl zatím jen v Rotterdamu. V Pekingu triumfoval už v roce 2011, a pokud by to v neděli býval dokázal zopakovat, získal by desátý titul v kariéře.

Jenže Djokovič v Pekingu ještě nikdy neprohrál. A tentokrát byl zcela suverénní. S Berdychem dnes upravil bilanci na 16:2.

Srb získal v čínské metropoli při pátém startu pátý titul. Navíc byl blízko absolutnímu triumfu a mohl Berdychovi nadělit dva kanáry. Za stavu 5:0 ve druhém setu měl mečbol, český tenista mu ale sebral servis a zisk prvního gamu oslavil s rukama nad hlavou. Berdych vzápětí udržel čistou hrou i své podání, nezopakoval tak svůj nejhorší výsledek na okruhu ATP v kariéře. Jeho negativním rekordem je porážka 1:6, 0:6 se Švédem Robinem Söderlingem ze semifinále v Baastadu z roku 2011.

V příští hře ještě Berdych odvrátil další dva mečboly, při celkově čtvrtém už ale Djokovič duel po hodině a sedmi minutách uzavřel. Bilanci v Pekingu si srbský tenista vylepšil na 24 vítězství.

"Narazil jsem ve finále na někoho, koho jsem ještě v životě neviděl," prohlásil po zápase Berdych, jenž v závěru duelu nabízel raketu sběrači míčků. "To, co dneska předvedl, bylo vážně mimořádné. Opravdu není moc co dodat, protože mě úplně vymetl z kurtu," konstatoval.

Z Čechů v čínské metropoli zůstala jedinou držitelkou letošní trofeje Andrea Hlaváčková. V deblu ji získala už v sobotu. Spolu s domácí Pcheng Šuaj zdolaly ve finále čtyřhry druhý nasazený zimbabwsko-indický pár Cara Blacková, Sania Mirzaová dvakrát 6:4.

Nišikori porazil v Tokiu opět Raonice

Japonec Kei Nišikori získal podruhé v kariéře titul v Tokiu. Před domácími fanoušky porazil stejně jako ve finále v roce 2012 Milose Raonice z Kanady. I přes problémy se zády zvítězil čtvrtý nasazený Japonec za dvě hodiny a 16 minut 7:6, 4:6, 6:4 a navázal na triumf z předchozího podniku v Kuala Lumpuru.

Ziskem titulu navíc Nišikori znovu zvýšil své šance, že jako první asijský tenista postoupí na Turnaj mistrů. V letošním žebříčku se posunul na páté místo, Raonic, jenž v tokijském finále ani na třetí pokus neuspěl, je momentálně osmý.

Čtyřiadvacetiletý Nišikori sváděl s o rok mladším soupeřem od počátku vyrovnaný souboj stejně jako ve všech čtyřech předchozích duelech, z nichž tři vyhrál. V každém z nich se pokaždé alespoň jeden set rozhodoval v tiebreaku a i tentokrát se hrálo bez brejkbolu až do zkrácené hry první sady. Tu Japonec získal 7:5 a poté si na kurtu nechal namasírovat bolavá záda.

Ve druhé sadě se prosadil Raonic, jenž se opíral o svůj dělový servis. Celkem během finále, které se kvůli tajfunu Phanfone hrálo pod zataženou střechou, nasbíral 22 es, zatímco Nišikori, jenž těžil ze své pohyblivosti, zapsal jediné. V úvodu rozhodující sady Raonic odvrátil tři brejkboly a zdálo se, že znovu dojde na tiebreak, v desáté hře ale domácí favorit při soupeřově podání uspěl, proměnil druhý mečbol a získal sedmý titul v kariéře.

Rosol neuspěl ani v Šanghaji a prohrál šestý zápas v řadě

Šestou porážku v řadě si připsal tenista Lukáš Rosol. Po zisku titulu v americkém Winston-Salemu na konci srpna vypadl v úvodním kole US Open, pak dvakrát marně bojoval v semifinále Davis Cupu ve Francii a následně neuspěl na turnaji v Metách, Pekingu a ani dnes v Šanghaji. S Rakušanem Dominicem Thiemem prohrál 4:6 a 6:7.

Jednadvacetiletý Thiem letos nad brněnským rodákem vyhrál už v Miami a na dalším turnaji Masters nyní v Číně si vybojoval právo vyzvat ve 2. kole světovou jedničku Novaka Djokoviče. Ten dnes bude bojovat o titul v Pekingu proti Tomáši Berdychovi. Světová šestka Berdych v Šanghaji startuje také.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3 755 065 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (3-ČR) 6:0, 6:2
Čtyřhra - finále:
Rojer, Tecau (Niz./Rum.) - Benneteau, Pospisil (4-Fr./Kan.) 6:7 (6:8), 7:5, 10:5
Ženy (dotace 5 427 105 dolarů):
Dvouhra - finále:
Šarapovová (4-Rus.) - Kvitová (3-ČR) 6:4, 2:6, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1 373 420 dolarů):
Dvouhra - finále:
Nišikori (4-Jap.) - Raonic (3-Kan.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Herbert, Przysiezny (Fr./Pol.) - Dodig, Melo (2-Chorv./Braz.) 6:3, 6:7 (3:7), 10:5
Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6 521 695 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Thiem (Rak.) - Rosol (ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Bautista (14-Šp.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:4, 6:4
Kukuškin (Kaz.) - Robredo (Šp.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:4)

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori