Hlavní obsah

Když tam není energie, tak to tolik nesviští, litovala po finále Kvitová. Ale Asie ji potěšila

Trošku smutná po prohraném finále v Pekingu, ale jinak spokojená odjede tenistka Petra Kvitová z Asie. Před týdnem si tam díky titulu ve Wu-chanu zajistila účast na Turnaji mistryň. Prohrála jen jeden zápas. S Ruskou Marií Šarapovovou v Pekingu.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Petra Kvitová během finále v Pekingu s Marií šarapovovou.

Článek

"Smutek samozřejmě trošku je, přeci jen to bylo finále, a to se nerado prohrává, ale na druhou stranu mám za sebou výborných čtrnáct dnů. Trošku se to ale bije," řekla Kvitová po prohře s Šarapovovou 4:6, 6:2 a 3:6. "Chtěla jsem vyhrát, dala jsem tam všechno, co jsem v sobě ještě měla. Ale na druhou stranu můžu být ráda, jak jsem tady výborně hrála celých čtrnáct dnů," přemítala dále.

Kvitová ve Wu-chanu i v Pekingu působila vyrovnaně, odhodlaně a hrála podle svého zvyku rychle a agresivně. "Jsem spokojená, že jsem odehrála spoustu zápasů, což je skvělé na sebedůvěru. Těší mě, že jsem vydržela soustředěná," uvedla.

V Číně Kvitová ukázala psychickou odolnost. V důležitých okamžicích získávala body. "V obou turnajích mi mentální stránka opravdu hodně pomohla," přitakala. Byla ráda, že si hned ve Wu-chanu zajistila Turnaj mistryň. "To byl cíl tady v Asii. Vyšlo to hned v prvním turnaji a o to to bylo v Pekingu uvolněnější," řekla tenistka.

S přibývajícími zápasy trošku ztrácel na razanci její servis, kterým získávala dost bodů. "Což je trochu příčinou únavy. Když tam není energie, tak to tolik nesviští a rozhodně proti Marii ve třetím setu bych ho potřebovala," řekla Kvitová.

Po horší první půlce roku má Kvitová druhou část sezony vynikající. Na turnajích po French Open má bilanci 28 výher a pět porážek, z toho tři vyhrané tituly (Wimbledon, New Haven a Wu-chan). Už předtím v Paříži ale cítila obrat k lepšímu.

"Cítila jsem tam (v Paříži), že se vracím zpátky do formy a užívám si víc tenis. Měla jsem čistší hlavu a všechno bylo jednodušší. Měla jsem ze všeho, co dělám, radost, a to je to nejdůležitější. Na začátku roku to bylo v křeči a nedokázala jsem se uvolnit, to bylo přitěžující," řekla svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

Potřebuje volno

Za čtrnáct dnů začne v Singapuru Turnaj mistryň a Kvitová musí zvážit svůj program do vrcholu sezóny. "Teď cítím úplně celé tělo, rozhodně budu potřebovat nějaké dny volna, to na sto procent. Uvidíme, jak se rozhodneme. Ještě nevím, teď skončil turnaj a do budoucnosti moc nevidím," řekla Kvitová.

V případě titulu v Pekingu se mohla Kvitová znovu po třech letech dostat na druhé místo světa. "Vnímala jsem to, někde jsem to četla, ale během zápasu jsem si na to nevzpomněla, to vůbec," řekla tenistka. "Světovou dvojkou už jsem byla a je to super, to neříkám, že ne. Sezona ještě pokračuje, takže můžu ještě udělat nějaké body."

Žebříčkové postavení čtyřiadvacetiletá Kvitová nesleduje. "Já na tohle moc nehraju. Jsem ráda, že se mi daří a hraju dobře na turnajích. Číslo před jménem je odraz toho, co předvedete během celé sezony, takže já tohle neřeším," dodala.

Reklama

Související témata: