Hlavní obsah

Rodí se nový tandem? Lendl potvrdil, že se příští týden sejde s Berdychem

Bývalý první hráč světa Ivan Lendl v pondělí prozradil, že se příští týden sejde s nejlepším českým tenistou současnosti Tomášem Berdychem. Měli by spolu probírat možnosti trenérské spolupráce, ale podrobnosti Lendl neprozradil.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenisová legenda Ivan Lendl. Spojí síly s Tomášem Berdychem?

Článek

"Jsme dohodnutí, že se příští týden někde potkáme a promluvíme si o tom. To je všechno, co jsme zatím udělali," řekl dnes Lendl novinářům v Praze po finále golfové série Czech Pro Am Teaching Tour 2014, v kterém si zahrál jako host.

Lendl nechtěl specifikovat, nakolik jsou s Berdychem domluveni. "Říci se to dá, ale ne do médií. Opravdu to nebudu komentovat. Je to zbytečný. Až si s Tomášem sedneme, tak vám řekneme, co jsme si domluvili nebo nedomluvili."

Po skončení spolupráce s Britem Andym Murraym měl Lendl několik nabídek k trénování. "Já ty kluky znám v podstatě všechny. Několik zájemců bylo, ale nerad to komentuju," řekl ostravský rodák žijící v Americe. Koučování ho láká, i když nemá rád cestování. "Je to zajímavá práce, ale musí na ni být správná doba."

Berdychovo spojení s Lendlem se nabízí od letošního května. Osminásobný grandslamový vítěz v březnu ukončil spolupráci s Murraym, kterého vedl od prosince 2011. Brita dovedl k olympijskému zlatu a dvěma grandslamovým titulům - na US Open a především na londýnské trávě ve Wimbledonu.

Na spolupráci s Murraym si Lendl pochvaloval, že si s Britem sedl lidsky. Dobře podle svých slov vychází i s Berdychem a jeho týmem. Na otázku, jestli to naznačuje, že má zájem Berdycha koučovat, řekl, že neodmítá předem nikoho. "Vždycky si vyslechnu, co koho zajímá," uvedl a otevřeně připustil, že je "otravné", když se ho na Berdycha všichni ptají. "Já můžu jenom potvrdit, že se příští týden potkáme a pobavíme se o tom. Ale to není to, co byste teď chtěli vědět," řekl Lendl s úsměvem.

Lendl: Teď je šance na grandslamový titul

Berdychova touha získat grandslamový titul je motivem, aby s Lendlem spojil síly. Podle Lendla je nyní větší šance zaútočit na triumf z turnajů velké čtyřky, protože silná čtveřice z poslední doby Srb Novak Djokovič, Španěl Rafael Nadal, Murray a Švýcar Roger Federer nedominuje tak jako dříve a jejich případní nástupci teprve dorůstají.

"Nebylo by velké překvapení, kdybychom seděli za 24 měsíců a měli jsme osm nebo sedm různých grandslamových vítězů z osmi grandslamů. Všechno to je možné," uvažoval čtyřiapadesátiletý Lendl. "Určitě jsou ty dveře otevřené a ne zavřené, jak byly před třemi lety, nebo jak budou za tři roky. Ti mladí dorostou a ti, co mají 29 a 30 let, budou starší a bude to pro ně těžký," řekl Lendl.

Odmítl ale, že na základě jeho teze zbývají devětadvacetiletému Berdychovi ještě tři roky, aby získal grandslamový vavřín. "To jsem neřekl," bránil se.

Lendla nepřekvapuje, že v současném tenise funguje zapojení bývalých hvězdných hráčů do trenérské role. Tu po jeho příkladu přijali Stefan Edberg, Boris Becker, Goran Ivaniševič, či Michael Chang. "Je to hodně o zkušenostech. Je důležité, aby si rozuměli. Aby to byla správná osobnost pro správného hráče," řekl Lendl.

Lendl je v Evropě nejen kvůli golfu a Berdychovi, ale čekají ho také exhibice v Bratislavě, kde bude hrát s Johnem McEnroem, a v Itálii. "Bude fajn zahrát si po delší době. Nebude to lehké," řekl Lendl, který nehrál tenis od května.

Reklama

Související témata: