Hlavní obsah

Berdych - Gasquet 6:3, 6:1Berdych oplatil Gasquetovi porážku z Davis Cupu. A přiblížil se Turnaji mistrů

Tchien-ťin/Šanghaj/Linec
Aktualizováno

Tomáši Berdychovi vyšla na jedničku odveta za semifinále Davis Cupu proti Richardu Gasquetovi, na turnaji Masters v Šanghaji ho porazil 6:3 a 6:1. Po suverénním vítězství český tenista postoupil do osmifinále a udělal další krok k účasti na Turnaji mistrů v Londýně. V Šanghaji se nedařilo několika favoritům - vypadli Rafael Nadal, Stan Wawrinka a také Japonec Kei Nišikori.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Tomáš Berdych při nedávném finále v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Berdych před necelým měsícem v pařížském areálu Rolanda Garrose neměl svůj den a proti domácímu Gasquetovi uhrál ve třech setech dohromady jen osm gamů. Zápas pak označil za nejhorší, co kdy v Davisově poháru odehrál.

Dnes v Šanghaji měl však od začátku vývoj pevně ve svých rukou. Vítězné údery mu vycházely a první sadu získal po 26 minutách s pomocí pěti es a po brejku ve čtvrtém gamu 6:3. Francouzský soupeř nebyl ani pak schopen Berdycha zastavit a z kurtu odešel s debaklem po 51 minutách.

Berdych si pomohl celkem deseti esy, 25 vítěznými míčky a ani jednou nečelil brejkbolu. Vzájemnou bilanci s Gasquetem zmírnil na 4:6. Navíc si spravil náladu po debaklu v nedělním finále v Pekingu se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. O postup do čtvrtfinále si Berdych nyní zahraje proti chorvatskému ranaři Ivu Karlovičovi.

Vypadli Wawrinka i Nadal

Na rozdíl od nich ve středu v Šanghaji pohořelo několik favoritů, včetně těch, kteří s českým tenistou bojují o účast na Turnaji mistrů. Ve 2. kole vypadl vítěz nedávných dvou turnajů v Tokiu a Kuala Lumpuru Japonec Kei Nišikori či šampión Australian Open Stan Wawrinka.

První zápas na turnaji prohrál i Rafael Nadal, jehož start byl ohrožen kvůli zánětu slepého střeva. Druhý nasazený Španěl se sice po intenzivní léčbě antibiotiky rozhodl nastoupit, ale krajanovi Felicianu Lópezovi podlehl 3:6, 6:7. V druhém setu měl čtrnáctinásobný grandslamový šampión šanci na zvrat, ale nevyužil vedení 5:3 a poté ani setbol za stavu 6:5 v tie breaku.

"Samozřejmě se necítím nijak skvěle. Trochu se mi motá hlava. Ale tak to prostě je a není to nic, kvůli čemu bych si měl dělat starosti. Prohrál jsem, protože Feli hrál lépe než já," uvedl Nadal, jenž doufá, že na operaci se slepým střevem půjde případně až po Turnaji mistrů na konci sezony. "Můj plán je stále takový, že budu startovat v Basileji, Paříži a Londýně," dodal.

Nadal kvůli dnešní porážce ztratí druhou pozici v žebříčku, na níž ho vystřídá jeho dlouholetý rival Roger Federer. Třiatřicetiletý Švýcar odehrál nečekaně dramatický zápas s Leonardem Mayerem z Argentiny, jenž si vypracoval pět mečbolů. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz nicméně v kritických situacích udržěl pevné nervy a duel, který se dohrával po půlnoci místního času, vyhrál 7:5, 3:6 a 7:6.

"Myslím, že jsem měl neskutečné štěstí. Buďme upřímní, on si to zasloužil (vyhrát). Tohle byl možná můj největší únik," uvedl Federer, jenž proměnil svůj první mečbol lobem na čáru. "Myslím, že jsem dnes atakoval rekord v počtu pokažených volejů," dodal sebekriticky bývalý vládce tenisového žebříčku, který u sítě získal 25 bodů ze 47 pokusů.

Hlaváčkovou zastavila Rumunka

Andrea Hlaváčková si nezahraje čtvrtfinále dvouhry na turnaji v čínském Tchien-ťinu. Poté, co v úvodním kole v úterý zaskočila nasazenou Mónicu Puigovou z Portorika, ve 2. kole nestačila na Rumunku Soranu Cirsteaovou a prohrála po hodině hry 3:6 a 0:6.

Hlaváčková do Tchien-ťinu přijela jako deblová šampiónka z Pekingu, do čtyřhry se však deblová olympijská medailistka a vítězka dvou grandslamů v tomto týdnu nepřihlásila.

Koukalová uhrála jen dva gamy

Klára Koukalová se rozloučila s turnajem v Linci "kanárem". Zápas druhého kola proti Marině Erakovicové z Nového Zélandu jí vůbec nevyšel a prohrála za necelou hodinu 0:6 a 2:6.

Dvaatřicetiletá Koukalová v úterý sehrála českou bitvu o postup s osmnáctiletou Kateřinou Siniakovou a dnes se jí nedařilo nic. Rodačce z chorvatského Splitu Erakovicové vzdorovala jen při odvrácení čtyř setbolů a pak dvou mečbolů.

Z posledních sedmi turnajů WTA Tour Koukalová vytěžila pouhá dvě vítězství.

Ivanovičová odstoupila

Zranění kyčle přimělo dvojnásobnou vítězku Anu Ivanovičovou v Linci odstoupit. Srbská šampiónka z let 2010 a 2008 v úterý večer vyhrála úvodní duel proti Pauline Parmentierové z Francie, ale dnes ráno už z rakouského dějiště odcestovala.

Ivanovičová se v úterý nechala ve druhé sadě na kurtu ošetřit a přiznala, že problémy s levou kyčlí má už delší dobu. Před blížícím se Turnajem mistryň v Singapuru raději další účast vzdala. "Musím myslet na své zdraví," omluvila se Ivanovičová pořadatelům i fanouškům.

Osmá hráčka světa a loňská finalistka turnaje v Linci laboruje s kyčlí celé léto. "Teď během turnajů v Asii se to zase zhoršilo. Je mi to moc líto, ale nemůžu hrát dál," řekla šestadvacetiletá Srbka rakouské agentuře APA.

Bez boje tak do čtvrtfinále prošla americká hráčka z kvalifikace Madison Brengleová, která měla štěstí už v 1. kole. Rumunská soupeřka Irina-Camelia Beguová totiž kvůli viróze vzdala zápas ve druhém setu.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6 521 695 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Gasquet (Fr.) 6:3, 6:1
Federer (3-Švýc.) - Mayer (Arg.) 7:5, 3:6, 7:6 (9:7)
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (Rak.) 6:3, 6:4
Simon (Fr.) - Wawrinka (4-Švýc.) 5:7, 7:5, 6:4
Ferrer (5-Šp.) - Kližan (SR) 4:6, 7:6 (7:4), 6:4
Džazírí (Tun.) - Wang Čchu-chan (Čína) 6:0, 6:4
Sock (USA) - Nišikori (7-Jap.) 7:6 (7:5), 6:4
Benneteau (Fr.) - Dimitrov (10-Bulh.) 7:5, 6:3
Murray (11-Brit.) - Janowicz (Pol.) 7:5, 6:2
Bautista (14-Šp.) - Pospisil (Kan.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4
Južnyj (Rus.) - Dodig (Chorv.) 7:6 (9:7), 6:7 (4:7), 6:3
F. López (Šp.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 7:6 (8:6)
Isner (13-USA) - Johnson (USA) 7:6 (8:6), 7:6 (9:7)
Mónaco (Arg.) - Raonic (Kan.) 5:2 skreč
Čtyřhra - 2. kolo:
Rosol, Južnyj (ČR/Rus.) - Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) 7:6 (8:6), 6:2
Tenisový turnaj žen v čínském Tchien-ťinu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Cirsteaová (Rum.) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:0
Riskeová (6-USA) - Govorcovová (Běl.) 6:4, 7:6 (7:3)
Lepchenková (4-USA) - Liou Fang-čou (Čína) 7:6 (7:3), 7:5
Tomljanovičová (8-Chorv.) - Tuan Jing-jing (Čína) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Svitolinová (3-Ukr.) - Osakaová (Jap.) 3:6, 6:3, 6:4
Putincevová (Kaz.) - Watsonová (6-Brit.) 6:4, 7:5
Kumkhumová (Thaj.) - Hozumiová (Jap.) 2:6, 6:4, 6:4
Keysová (2-USA) - Doiová (Jap.) 6:0, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR) - Raymondová, Stosurová (3-USA/Austr.) 6:0, 6:4
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Rybáriková (SR) - Kanepiová (Est.) 6:4, 5:7, 6:2
Bouchardová (1-Kan.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:4, 6:1
Friedsamová (Něm.) - Cibulková (3-SR) 2:6, 6:3, 6:4
Knappová (It.) - Lisická (5-Něm.) 7:5, 2:6, 7:6 (7:1)
Vögeleová (Švýc.) - Schmiedlová (SR) 2:6, 6:1, 6:4
2. kolo:
Erakovicová (N. Zél.) - Koukalová (ČR) 6:0, 6:2.
Brengleová (USA) - Ivanovičová (2-Srb.) bez boje
Giorgiová (It.) - Džabaurová (Tun.) 6:3, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Olaruová, Tatishviliová (Rum./USA) - Hradecká, Záhlavová-Strýcová (1-ČR) 6:3, 4:6, 10:6.

Reklama

Související témata: