Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Brengleová 6:4, 6:4Plíšková si v Linci zahraje semifinále. Berdych dostal kanára i od Simona a v Šanghaji skončil

Šanghaj
Aktualizováno

Karolína Plíšková pronikla na halovém turnaji v Linci do semifinále. Česká tenistka zdolala ve čtvrtfinále Američanku Madison Brengleovou dvakrát 6:4. Nedařilo se naopak Tomáši Berdychovi. Česká jednička na turnaji série Masters v Šanghaji prohrála ve čtvrtfinále s Francouzem Gillesem Simonem 6:7, 6:4 a 0:6. Sedmý hráč světa byl sice proti aktuálně devětadvacátému Francouzovi papírovým favoritem, nicméně i tentokrát se potvrdilo, že rodák z Valašského Meziříčí na rodáka z Nice neumí, ve vzájemné bilanci už prohrává 3:6.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Linci do semifinále.

Článek

TKarolína Plíšková postoupila do semifinále turnaje okruhu WTA pošesté v sezóně. Sedmá nasazená hráčka turnaje se v boji o finále utká v sobotu s Němku Anou-Lenou Friedsamovou.

Dvaadvacetiletá Karolína Plíšková potvrzuje v Evropě formu z Asie, kde v září vyhrála turnaj v Soulu a předtím v Hongkongu prohrála až ve finále.

Třicátá tenistka světa Plíšková v souboji s Brengleovou (96. v žebříčku dvouhry WTA) vždy zvládla lépe koncovky setů. V první sadě vzala soupeřce podání až v desáté hře. Na začátku druhého setu Češka prohrávala 0:2 a 2:3, ale ztracená podání si vždy vzala zpět. Opět pak měla přesnější ruku v závěru a využila druhý mečbol.

K výhře Plíškové pomohl svými radami trenér Jiří Vaněk a v hledišti krajance tleskala nejlepší česká stolní tenistka Iveta Vacenovská, která působí v Linci.

V semifinále Plíškovou čeká další hráčka z kvalifikace. Friedsamová je 94. na světě a rodačka z Loun ji letos porazila na turnaji v Soulu. "Hrály jsme spolu v Soulu a byl to hodně těžký zápas. I teď to určitě bude těsné," citoval oficiální web turnaje Plíškovou, která v Koreji jediný vzájemný duel s dvacetiletou Němkou vyhrála 6:4, 6:7, 6:2.

Berdych dostal od Simona kanára

Berdych navíc dostal na okruhu ATP během necelého týdne už druhého kanára. O víkendu mu jej nadělil ve finále v Pekingu Novak Djokovič, tentokrát neuhrál ani game v rozhodujícím setu proti Simonovi.

Z Číny se devětadvacetiletý Berdych přesune do Česka. Před cestou do Stockholmu, kde má v plánu hrát turnaj příští týden, se má sejít s bývalým prvním hráčem světa Ivanem Lendlem a jednat s ním o trenérské spolupráci.

Berdych se mohl v žebříčku letošní sezóny pro Londýn v případě postupu do semifinále posunout na šesté místo před Chorvata Marina Čiliče, což se mu nepovedlo. I tak získal za čtvrtfinále v Šanghaji důležité body a zvýšil své šance hrát Turnaj mistrů popáté v řadě.

V utkání se Simonem čelil Berdych skvělému pohybu francouzského tenisty a v prvním setu neměl dost trpělivosti. Prohrával 0:2, srovnal na 2:2 a za stavu 6:5 nevyužil dva setboly, načež o sadu přišel v tie breaku. V prvním setu udělal Berdych celkem 38 nevynucených chyb. Ve druhé sadě tento vysoký počet srazil na deset chyb a díky brejku z deváté hry set získal.

Rozhodující sada Berdychovi nevyšla. Získal jenom devět výměn a znovu po pěti dnech mu zazpíval kanár. S nulou prohrál set i v neděli ve finále v Pekingu se Srbem Novakem Djokovičem. Simonovi podlehl Berdych pošesté z devíti zápasů.

Voráčová je po více než dvou letech v deblovém finále

Renata Voráčová si po více než dvou letech zahraje finále čtyřhry na turnaji WTA. V Ósace postoupila do boje o titul s Japonkou Šuko Aojamaovou, s kterou porazily nejvýše nasazený pár Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu 6:4, 6:3. O jejich finálových soupeřkách se teprve rozhodne.

Voráčová, která v pondělí oslavila 31. narozeniny, budou usilovat o svůj devátý titul ve čtyřhře. Finále hrála naposledy předloni v červenci v Palermu, kde uspěly s Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

S Aojamaovou hraje v Ósace poprvé od letošního Wimbledonu, kde spolu postoupily do třetího kola, čím Voráčová vyrovnala svůj nejlepší deblový výsledek na grandslamu.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6 521 695 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Simon (Fr.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:4), 4:6, 6:0
Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (5-Šp.) 6:4, 6:2
F. López (Šp.) - Južnyj (Rus.) 5:7, 6:4, 6:4
Federer (3-Švýc.) - Benneteau (Fr.) 7:6 (7:4), 6:0
Semifinálové dvojice:
Djokovič - Federer
Simon - F. López
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Granollers, M. López (6-Šp.) - Rosol, Južnyj (ČR/Rus.) 6:2, 6:2
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kumkhumová (Thaj.) - Keysová (2-USA) 6:2, 4:3 skreč
Svitolinová (3-Ukr.) - Davisová (8-USA) 6:2, 6:4
Dijasová (5-Kaz.) - Konjuhová (Chorv.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2
Stosurová (1-Austr.) - Putincevová (Kaz.) 6:4, 6:1
Semifinálové dvojice:
Stosurová - Svitolinová
Dijasová - Kumkhumová
Čtyřhra - semifinále:
Aojamaová, Voráčová (ČR) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (1-Tchaj-wan) 6:4, 6:3.
Tenisový turnaj žen v čínském Tchien-ťinu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bencicová (3-Švýc.) - Hsieh Su-wei (Tchaj-wan) 6:4, 4:6, 6:2
Riskeová (6-USA) - Lepchenková (4-USA) 7:6 (7:5), 6:3
Čeng Saj-saj (Čína) - Cirsteaová (Rum.) 6:4, 2:6, 6:1
Pcheng Šuaj (2-Čína) - Tomljanovičová (8-Chorv.) 7:6 (7:5), 2:6, 7:5
Semifinálové dvojice:
Čeng Saj-saj - Riskeová
Bencicová - Pcheng Šuaj
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Knappová (It.) - Pironkovová (Bulh.) 6:4, 4:6, 6:4
Giorgiová (It.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:3, 7:5
Friedsamová (Něm.) - Vögeleová (Švýc.) 4:6, 6:2, 6:3
Karolína Plíšková (7-ČR) - Brengleová (USA) 6:4, 6:4
Semifinálové dvojice:
Knappová - Giorgiová
Friedsamová - Karolína Plíšková

Reklama

Související témata: