Hlavní obsah

Federer - Djokovič 6:4, 6:4Federer v Šanghaji porazil Djokoviče. Plíšková si zahraje páté finále

Tchien-ťin/Ósaka
Aktualizováno

Roger Federer ukončil v semifinále turnaje v Šanghaji v souboji tenisových velikánů vítěznou sérii Novaka Djokoviče a po výhře 6:4, 6:4 postoupil do finále. O jednaosmdesátý titul v kariéře bude Švýcar v neděli hrát s Francouzem Gillesem Simonem, jenž porazil 6:1, 7:6 Španěla Feliciana Lópeze. Páté finále v sezóně čeká v Linci českou tenisovou naději Karolínu Plíškovou. Němku Annu-Lenu Friedsamovou v semifinálovém utkání zdolala 2:6, 6:3, 6:3 a o druhý letošní titul a třetí turnajový triumf v kariéře se dvaadvacetiletá Češka v neděli utká s Italkou Camilou Giorgiovou.

Foto: Aly Song, Reuters

Švýcar Roger Federer v Šanghaji vyřadil v semifinále Novaka Djokoviče.

Článek

Plíšková sice za 32 minut ztratila první set, ale nakonec Friedsamovou porazila stejně jako před necelým měsícem v Soulu, kde nakonec celou soutěž vyhrála. Německá tenistka, která si účast v rakouském turnaji vybojovala v kvalifikaci, se na začátku druhé sady nechala ošetřit kvůli problémům s břišními svaly. Ztrátu podání z úvodního gamu však už nedohnala, naopak v deváté hře jí Plíšková vzala podání znovu a vynutila si třetí set.

V něm česká hráčka přišla o servis a prohrávala 1:3, brzy ale manko smazala a vzápětí vzala soupeřce podání znovu. Při svém servisu pak proměnila po více než dvou hodinách druhý mečbol. "Byl to vážně těžký zápas. Soupeřka na konci udělala pár lehkých chyb, které jsem využila, a také jsem lépe podávala," konstatovala Plíšková, ale se svou hrou spokojená nebyla. "Pořád jsem se jen snažila udržet v zápase," citovala ji agentura APA.

Friedsamová si posteskla, že jí na konci zápasu došly síly. "Už jsem pak nedokázala tak umisťovat míče. Ona hrála velmi důsledně. To zranění mě trochu omezovalo při podání, ale odehrála jsem tu několik dobrých zápasů, takže můžu být spokojená," prohlásila.

Plíšková si v tomto roce zahrála finále už v Pattayi, Norimberku, a na zářijových turnajích v Hongkongu a Soulu, kde rodačka z Loun navázala na loňský triumf v Kuala Lumpuru.

Ve finále se stejně starou Giorgiovou bude třicátá hráčka světa favoritkou. Italka je v žebříčku o 12 míst níž, s Plíškovou navíc prohrála jediný vzájemný zápas v únoru v Dubaji ve dvou setech. Giorgiová bude usilovat o první titul v kariéře, v dubnu neuspěla ve finále v Katovicích. Finále v Linci se bude hrát od 13:30.

Federer má s Djokovičem aktivní bilanci

Třiatřicetiletý Federer předvedl proti jednomu ze svých největších rivalů dominantní výkon. Po většinu zápasu se mu dařilo na podání a na síti, kde úspěšně zakončil 20 z 35 náběhů, včetně mečbolu.

"Když jdete k síti, musíte být hodně hbitý a výbušný. A to jsem dnes byl. Hraju čtvrtý den za sebou a cítím se skvěle," pochvaloval si Federer. "Myslím, že útočný tenis je nejzábavnější, takže když tak hraju, je to skvělé. Při mečbolu se to ukázalo. Zakončit zápas dvěma voleji je skvělý pocit," dodal.

Po 95 minutách proměnil Federer svůj třetí mečbol a alespoň částečně oplatil Srbovi porážku z letošního wimbledonského finále. V šestatřicátém vzájemném duelu zlepšil svou aktivní bilanci na 19:17.

Světová jednička Djokovič neobhájí v Šanghaji tituly z posledních dvou let. Skončila jeho série 13 vítězných zápasů na tomto turnaji a celkově 28 vyhraných duelů na čínské půdě. "Myslím, že jsem nehrál zase tak špatně. Ale on hrál to, co chtěl. Byl to od něj perfektní zápas," uvedl Djokovič, jenž během své čínské série vyhrál dvakrát v Šanghaji a třikrát, naposledy minulý týden ve finále proti Tomáši Berdychovi, v Pekingu.

Federer, který ve svém úvodním duelu na turnaji odvrátil pět mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi, bude usilovat o čtvrtý letošní titul. Poprvé může vyhrát v Šanghaji poté, co se v roce 2009 stal z tohoto podniku turnaj série Masters. V největším čínském městě nicméně sedmnáctinásobný grandslamový vítěz triumfoval dvakrát na Turnaji mistrů.

Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha Simon si zahraje ve finále turnaje Masters teprve podruhé v kariéře, předtím se mu to povedlo v roce 2008 v Madridu. S Federerem má bilanci 2:4, naposledy ho porazil před šesti lety právě v Šanghaji v základní skupině Turnaje mistrů.

Bencicová může být nejmladší vítězkou od roku 2006

Švýcarská tenisová naděje Belinda Bencicová se může v Tchien-ťinu stát nejmladší vítězkou turnaje WTA po osmi letech. Sedmnáctiletá dcera slovenských rodičů postoupila v Číně do svého prvního finále, v němž se utká s Američankou Alison Riskeovou, která bude rovněž usilovat o první titul.

Třetí nasazená Bencicová měla v semifinále usnadněnou práci, neboť její čínská soupeřka Pcheng Šuaj nemohla od stavu 1:3 pokračovat kvůli zranění dolní části zad. Čtyřiadvacetiletá Riskeová postoupila do svého prvního finále také přes domácí tenistku, Čeng Saj-saj deklasovala 6:0 a 6:1.

Pokud Bencicová v nedělním zápase o titul uspěje, stane se nejmladší vítězkou turnaje WTA od roku 2006, kdy v Portoroži vyhrála tehdy patnáctiletá Tamira Paszeková.

Finálovou debutantku má i turnaj v Ósace, kde se bude pokoušet poprvé v kariéře zvítězit Zarina Dijasová. Jednadvacetiletá Kazaška, jež tenisově vyrůstala na pražské Štvanici, zdolala v semifinále 6:2, 7:5 Luksiku Kumkhumovou z Thajska.

Její soupeřkou bude naopak zkušená Australanka Samantha Stosurová, jež už má na kontě pět triumfů, z toho dva právě z Ósaky. Obhájkyně loňského titulu postoupila ze semifinále po výhře 7:6, 6:2 nad Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

Turnaj žen v čínském Tchien-ťinu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bencicová (3-Švýc.) - Pcheng Šuaj (2-Čína) 3:1 skreč
Riskeová (6-USA) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:0, 6:1
Turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Stosurová (1-Austr.) - Svitolinová (3-Ukr.) 7:6 (8:6), 6:2
Dijasová (5-Kaz.) - Kumkhumová (Thaj.) 6:2, 7:5
Turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6 521 695 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Federer (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:4
Simon (Fr.) - F. López (Šp.) 6:2, 7:6 (7:1)
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (7-ČR) - Friedsamová (Něm.) 2:6, 6:3, 6:3
Giorgiová (It.) - Knappová (It.) 6:4, 6:2

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík