Hlavní obsah

Söderling se bál víc postele než smrti. Stále věří v návrat, teď je ale z tenisty bafuňář

Stockholm

Ještě před třemi roky patřil k absolutní tenisové špičce, a přestože se ještě definitivně s kariérou nerozloučil, jméno Robin Söderling už pomalu upadá v zapomnění. Švédský tenista, jenž po prodělané mononukleóze stále není dostatečně fit na návrat do vrcholového sportu, se fanouškům znovu připomněl. I když v trochu jiné roli.

Robin Söderling a Simon Aspelin hrají proti dětem ve Stockholmu.

 
Článek

Ujal se funkce ředitele turnaje ATP ve Stockholmu, který se rozběhl o víkendu a kde je nasazenou jedničkou Tomáš Berdych. S ním paradoxně odehrál svůj zatím předposlední profesionální zápas, v němž české jedničce naložil nejtěžší porážku na okruhu v kariéře (6:0, 6:1).

S turnajem podepsal smlouvu zatím na rok a novou roli si alespoň podle svých slov užívá. „Vše jde dobře, zájem o turnaj je veliký. Máme nejlepší obsazení za poslední roky, dva hráče z nejlepší desítky, Tomáše Berdycha a Grigora Dimitrova, což je velmi důležité," pochvaloval si Söderling v rozhovoru pro švédský list Expressen.

„Došel jsem do bodu, kdy jsem si říkal, že už nemůžu jen polehávat a čekat, až budu moct zase hrát," vysvětluje své angažmá ve Stockholmu třicetiletý rodák z Tibro.

Pořád v sobě mám naději

Myšlenek na návrat do profesionálního tenisu po tříleté pauze se zatím rozhodně nevzdává, ale nedokáže odhadnout, kdy mu to zdravotní stav umožní.

„Nevím, jestli se budu moct ještě vrátit, ale chci tomu určitě dát šanci. Nechám tomu tolik času, kolik bude třeba. Někdy mám pocit, že by bylo pro mě lepší, kdybych oznámil, že končím, aby se mě na to všichni přestali ptát. Ale pořád v sobě mám naději, že se mi návrat podaří," prozradil bývalý čtvrtý hráč světa, jenž jako jediný v historii dokázal porazit Rafaela Nadala na French Open.

Naposledy nastoupil před třemi roky ve finále turnaje v Bastadu, kde smetl podobně jako o kolo dříve Berdycha i Španěla Davida Ferrera (6:2, 6:2). Pak ale přišla nepříjemná diagnóza a spousta fyzického i psychického strádání.

„Když jsem onemocněl, byl jsem totálně nemohoucí, nemohl jsem nic dělat, cítil jsem se, jako by mi bylo sto let. Když mi teď není dobře, okamžitě se mi vybaví ten pocit a vyděsím se. Říkám si, sakra, musím teď odpočívat," rozpovídal se o svých potížích během probíhajícího turnaje ve Stockholmu.

Nemohoucnost ho děsila víc než pomyšlení, že by mohl umřít: „Bál jsem se, že to nikdy nepřestane. Že zbytek života strávím spaním a cestou na toaletu, že budu muset být na lůžku v nemocnici. Toho jsem se bál víc než smrti."

I když se Söderlingův návrat na okruh ATP neustále odkládá, fanoušci ve Stockholmu mohli dvojnásobného finalistu French Open přeci jen na kurtu s raketou spatřit. Spolu s deblovým šampiónem z US Open Simonem Aspelinem si zahrál v exhibici proti dětem.

Reklama

Související témata: