Hlavní obsah

Šafářová - Kuzněcovová 6:4, 7:5Šafářová si v Moskvě zahraje o finále, Siniaková ji napodobila. Záhlavová-Strýcová pomstila Allertovou

Moskva
Aktualizováno

Tažení české tenistky Lucie Šafářové na moskevském Kremlin Cupu pokračuje. Brněnská rodačka v pátek porazila pátou nasazenou Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4, 7:5 a podruhé v sezóně postoupila do semifinále turnaje WTA. O první finálovou účast po více než roce se česká hráčka v sobotu utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. Kateřina Siniaková bude v Moskvě hrát poprvé semifinále turnaje WTA. V tříhodinové bitvě zdolala Italku Camilu Giorgiovou 7:6, 4:6, 7:5. Naopak Denisa Allertová své první semifinále na turnaji WTA prohrála, v Lucemburku nestačila na Němku Anniku Beckovou a podlehla 0:6, 1:6. Svoji krajanku však vzápětí "pomstila" čtvrtá nasazená Barbora Záhlavová-Strýcová, která vyřadila jinou Němku Monu Barthelovou 6:3, 6:2 a s Beckovou změří síly o svůj druhý titul v kariéře. Tomáš Berdych postoupil bez problémů po výhře 6:2, 6:2 nad Rumunem Mariusem Copilem do semifinále turnaje ve Stockholmu.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Lucie Šafářová si zahraje v Moskvě o finále.

Článek

Bývalé světové dvojce Kuzněcovové oplatila Šafářová porážku z osmifinále Roland Garros a vyrovnala vzájemnou bilanci s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou na 4:4. V semifinále letos byla zatím jen ve Wimbledonu, kde prohrála s Petrou Kvitovou. O titul hrála naposledy loni v září v Québecu a získala tam svůj pátý turnajový triumf, na který čekala přes pět let.

Sedmadvacetiletá rodačka z Brna si sice v duelu s Kuzněcovovou prohrála hned první podání, ale od stavu 2:4 už nedovolila soupeřce uhrát ani game. První sadu zakončila čistou hrou.

Ve druhém setu byla zkušená Ruska blízko vyrovnání na 1:1. Obě hráčky si držely servis bez větších potíží až do stavu 5:4 pro Kuzněcovovou. Někdejší vítězka Roland Garros a US Open si pak při podání Šafářové vypracovala dva setboly, ani jeden však nevyužila. Naopak sama vzápětí prohrála své podání a česká fedcupová reprezentantka při vlastním servisu proměnila druhý mečbol. Po náběhu na síť se ji Ruska pokusila prohodit, ale poslala míč za základní čáru.

"Když jsme šly na kurt, vzpomněla jsem si, že mě tady porazila ve Fed Cupu. Ale strašně jsem to chtěla změnit a myslím, že jsme odehrály dobrý zápas," připomněla Šafářová dvousetovou porážku s Kuzněcovovou z finále Fed Cupu v roce 2011, které nicméně Češky vyhrály 3:2. "Cítím se tu dobře, ráda hraju v hale. První dva zápasy se mi tady vydařily a už se těším na zítřek," dodala česká tenistka.

S Beguovou se Šafářová utká poprvé. "Trochu jsem se dívala na její (čtvrtfinálový) zápas s Cvetanou (Pironkovovou) a jsem si jistá, že mi kouč o ní něco řekne. Ale bude to semifinále, nebude to jednoduché," řekla favorizovaná Češka před duelem s 61. hráčkou světa.

Siniaková jako na houpačce

Osmnáctiletá kvalifikantka Siniaková na Kremlin Cupu vůbec poprvé přešla na elitním okruhu přes první kolo a v semifinále ji čeká turnajová šestka Anastasia Pavljučenkovová z Ruska.

Siniaková měla před turnajem v Moskvě na kontě pouze jednu výhru na okruhu WTA, v rodné zemi svého otce si však výrazně vylepšuje osobní bilanci. Utkání s Giorgiovou bylo plné zvratů, každá z hráček vzala soupeřce sedmkrát podání.

Česká tenisová naděje, které patří 128. místo v žebříčku, získala rozhodující brejk v jedenáctém gamu třetího setu, kdy Giorgiová trefila smečí jen síť. Siniaková následně za stavu 6:5 při svém servisu proměnila třetí mečbol, poté co forhend Italky skončil v autu.

Devětatřicátá hráčka světa Giorgiová tak prohrála podruhé během pěti dnů s českou tenistkou. V neděli ve finále v Linci podlehla Karolíně Plíškové, navzdory tomu, že měla mečbol. Siniakové pomohla 14 dvojchybami.

O první titul v kariéře bude v Moskvě usilovat Jiří Veselý, jehož deblovým partnerem na Kremlin Cupu je zkušený krajan František Čermák. Česká dvojice postoupila do finále po výhře 6:3, 6:4 nad domácím duem Konstantin Kravčuk, Andrej Kuzněcov. Zatímco jednadvacetiletý Veselý ještě o titul nikdy nehrál, o šestnáct let starší Čermák se pokusí načít čtvrtou desítku vítězství. Jubilejní 30. titul získal v červenci v Umagu s Lukášem Rosolem.

Allertová uhrála jen game

Allertová prohrála v semifinále v Lucemburku Beckové 0:6, 1:6 za pouhých 48 minut. Jednadvacetiletá tenistka přesto odehrála v Lucemburku životní turnaj. Poprvé v kariéře prošla z kvalifikace do hlavní soutěže, v níž dokázala vyřadit i favoritky Němku Sabine Lisickou a Varvaru Lepchenkovou z USA. Nestačila až na Beckovou, která postoupila do finále stejně jako loni, kdy v Lucemburku bojovala o titul dosud jedinkrát v kariéře.

V utkání s Beckovou měla Allertová v prvním gamu brejkbol, ale šlo zároveň o poslední zápletku v zápase. V dalších pěti gamech uhrála vždy pouze jeden fiftýn. V druhé sadě dokázala při svém podání vyrovnat na 1:1, ale pak už opět vládla 60. hráčka světa.

Barbora Záhlavová-Strýcová si zahraje na turnaji v Lucemburku podruhé v této sezóně ve finále. Ve finále je Záhlavová-Strýcová popáté, dosud jediné turnajové prvenství slavila v roce 2011 v Québecu.

Osmadvacetiletá plzeňská rodačka zvládla i čtvrtý zápas v Lucemburku bez ztráty setu. V duelu s Barthelovou ani jednou nepřišla o svůj servis a vyhrála i druhé vzájemné utkání v sezoně. Předtím přitom čtyřiadvacetileté Němce třikrát podlehla.

S dvacetiletou Beckovou se Záhlavová-Strýcová dosud utkala pouze jednou, předloni s ní právě v Lucemburku prohrála ve třech setech. Nyní je ve světovém žebříčku o 29 míst výše než její soupeřka a ve finále bude favoritkou.

Svou výhrou česká tenistka překazila první německé finále na okruhu WTA od roku 1995, kdy se o titul z Turnaje mistryň střetly legendární Steffi Grafová s Anke Huberovou.

O titul bude ve čtyřhře bojovat také Lucie Hradecká, jež do finále postoupila společně s mladou krajankou Barborou Krejčíkovou. Devětadvacetiletá Hradecká vyhrála naposledy turnaj před měsícem v Québecu s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, celkem má na kontě 18 triumfů. O jedenáct let mladší Krejčíková bude hrát finále na WTA Tour poprvé.

Soupeřkami třetího nasazeného českého páru bude švýcarsko-německá dvojice Timea Bacsinszká, Kristina Barroisová.

Berdych se nenadřel

Berdych, nejvýše nasazený hráč ve Stockholmu, ve čtvrtfinále porazil 6:2, 6:2 rumunského kvalifikanta Mariuse Copila.

Sedmý hráč světa Berdych strávil se 181. tenistou žebříčku na kurtu o něco málo víc než hodinu. Devětadvacetiletý český tenista odvrátil všechny tři Copilovy brejkboly a sám mu vzal v každém setu dvakrát podání. O pět let mladšího Rumuna letos porazil i podruhé a opět bez ztráty sady.

V semifinále bude Berdychovým soupeřem další outsider z kvalifikace Matthias Bachinger. Německý tenista, jemuž aktuálně patří 203. místo v žebříčku, je mezi nejlepšími čtyřmi na ATP Tour po více než dvou letech.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Muži (dotace 855 490 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bautista (5-Šp.) - Berankis (Lit.) 7:5, 6:3
Gulbis (3-Lot.)- Seppi (8-It.) 7:6 (8:6), 4:6, 7:6 (7:3)
Čilič (2-Chorv.) - Robredo (5-Šp.) 6:3, 6:3
Kukuškin (Kaz.) - Južnyj (7-Rus.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:0.
Semifinálové dvojice:
Bautista - Gulbis
Kukuškin - Čilič.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Veselý (ČR) - Kravčuk, Kuzněcov (Rus.) 6:3, 6:4.
Ženy (dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šafářová (4-ČR) - Kuzněcovová (5-Rus.) 6:4, 7:5
Siniaková (ČR) - Giorgiová (It.) 7:6 (7:3), 4:6, 7:5
Beguová (Rum.) - Pironkovová (Bulh.) 1:6, 6:3, 6:2
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Ďjačenková (Rus.) 6:1, 3:6, 6:3.
Tenisový turnaj žen v Lucemburku (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Záhlavová-Strýcová (4-ČR) - Barthelová (Něm.) 6:3, 6:2
Becková (Něm.) - Allertová (ČR) 6:0, 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Krejčíková (3-ČR) - Medinaová, Solerová (1-Šp.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (2-Brit.) - Struff (Něm.) 6:2, 7:5
Kohlschreiber (4-Něm.) - Becker (Něm.) 6:4, 7:6 (7:3)
Ferrer (1-Šp.) - Karlovič (6-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4
Troicki (Srb.) - Bellucci (Braz.) 7:6 (7:4), 6:7 (2:7), 6:2.
Semifinálové dvojice:
Ferrer - Kohlschreiber
Troicki - Murray
Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (1-ČR) - Copil (Rum.) 6:2, 6:2
Dimitrov (2-Bulh.) - Sock (USA) 5:7, 6:4, 6:3
Tomic (Austr.) - Verdasco (7-Šp.) 0:6, 6:4, 7:6 (8:6)
Bachinger (Něm.) - Mannarino (Fr.) 4:6, 6:1, 6:4.
Semifinálové dvojice:
Berdych - Bachinger
Tomic - Dimitrov.

Reklama