Hlavní obsah

Nadal vyhrál ve Stuttgartu a má letošní osmý titul

STUTTGART/AMERSFOORT

Vítěznou sérii španělského tenisty Rafaela Nadala na antuce nezastavil ani ve finále turnaje ve Stuttgartu Argentinec Gaston Gaudio. Devatenáctiletý talent z Mallorky dnes vyhrál 6:3, 6:3, 6:4 a připsal si již letošní osmé turnajové vítězství, čímž se vyrovnal světové jedničce Rogeru Federerovi.

Článek

Nadal za stuttgartský titul získal prémii 104 400 eur a protáhl šňůru vyhraných zápasů na antuce již na 34. Příští týden v Umagu bude mít nová světová dvojka šanci minimálně dostihnout Ilieho Nastaseho, jenž nebyl na oranžovém povrchu poražen šestatřicetkrát. Rekordmanem je Argentinec Guillermo Vilas, na jehož zápis ještě Nadal ztrácí devatenáct vítězství.

Nedělní finále na Mercedes Cupu bylo soubojem dvou posledních šampionů grandslamového Roland Garros. Loňský vítěz Gaudio ve Stuttgartu neuspěl podruhé za sebou a celkově potřetí v kariéře. Minulý rok ho v boji o titul porazil krajan Guillermo Caňas. "Asi se budu muset poohlédnout po jiné značce auta," poznamenal v žertu Gaudio.

Za triumf na stuttgartském turnaji totiž dostávají tenisté sportovní mercedes, což dnes Nadalovi způsobilo značné obtíže. Je sice nejlepším světovým antukářem, ale nemá řidičský průkaz. "Tohle asi nezvládnu. Nikdy jsem to nedělal," říkal stydlivě mladý šampion. Organizátoři mu nakonec pomohli a Nadal popojel pár metrů po hlavním dvorci a zapózoval fotografům.

Vedle toho, že se Nadal posunul v žebříčku pro nasazování do turnajů, se dnešním vítězstvím jako druhý tenista po Federerovi kvalifikoval pro Turnaj mistrů. Ten se bude letos hrát v Šanghaji.

Druhý pokus Gonzalezovi vyšel

Chilský tenista Fernando Gonzalez dokázal na druhý pokus vyhrát turnaj v nizozemském Amersfoortu. Poražený finalista z loňského ročníku přehrál v nedělním souboji o antukový titul Argentince Agustina Calleriho 7:5, 6:3 a připsal si druhý letošní turnajový triumf na okruhu ATP. Čtyřiadvacetiletý rodák z metropole Santiaga se na světových turnajích radoval celkově pošesté a z Nizozemska si odveze 44 100 eur.

Poražený finalista Calleri, jenž vyřadil v semifinále Iva Mináře, inkasoval o osmnáct tisíc méně. Gonzalezovi se poté nepovedlo dosáhnout na double. Společně s krajanem Nicolasem Massuem, s nímž vybojoval zlato na olympijských hrách v Aténách, nestačili na argentinsko-peruánské duo Martin Garcia, Luis Horna.

Výsledky Stuttgart:
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Gaudio (3-Arg.) 6:3, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Acasuso, Prieto (Arg.) - Hood, Robredo (Arg./Šp.) 7:6 (7:4), 6:3.
Výsledky Amersfoort:
Dvouhra - finále:
Gonzalez (2-Chile) - Calleri (Arg.) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Garcia, Horna (4-Arg./Peru) - Gonzalez, Massu (1-Chile) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: