Hlavní obsah

Označil slavné tenistky za bratry Williamsovy. Vyfasoval za to pokutu a roční distanc

Aktualizováno

Roční zákaz na WTA Tour a pokuta 25 tisíc dolarů. To je trest, který byl udělen prezidentovi Ruské tenisové federace Šamilu Tarpiščevovi za to, že Venus a Serenu Williamsovou označil v televizní talk show za "bratry Williamsovy". Vedení ženské tenisové tour jednoho z nejmocnějších mužů ruského sportu vyzvalo, aby se americkým tenistkám omluvil.

Foto: AP Photo/Phil Coale

Venus Williamsová při utkání na turnaji v Amelia Island.

Článek

Bývalý dlouholetý kapitán daviscupového i fedcupového výběru Tarpiščev narážel svou poznámkou na fyzický styl hry obou sester a jejich vypracované svalnaté postavy. Populární ruské talk show se zúčastnil společně s bývalou elitní ruskou tenistkou Jelenou Dementěvovou.

„Jeho výroky jsou urážlivé, ponižující a nemají naprosto žádné místo v našem sportu," uvedla šéfka WTA Stacey Allasterová k suspendaci a maximální pokutě, kterou mohla podle regulí udělit. WTA zároveň požaduje, aby Tarpiščev nepůsobil ve vedení smíšeného turnaje v Moskvě, jenž tento víkend vrcholí. Tarpiščev šéfuje Kremlin Cupu celých 18 let jeho trvání.

Dluží omluvu!

Do funkce se bude smět člen Mezinárodního olympijského výboru vrátit až na základě dobrého chování. „Pan Tarpiščev dluží Venus a Sereně Williamsové osobní omluvu a dalším hráčkám a tenisovým fanouškům po celém světě omluvu veřejnou," dodala Allasterová.

Tarpiščev v první reakci pro agenturu AP nechtěl své výroky příliš komentovat. „Byl to humoristický pořad. Na hloupé otázky neodpovídám," reagoval na dotaz, zda svých komentářů lituje. „Nerozumím tomu," dodal k výši trestu.

V později zveřejněném prohlášení Tarpiščev popřel, že by svá slova použil se zlým úmyslem. Byla prý vytržena z kontextu. „Nechtěl jsem svými slovy urazit žádného sportovce. Je mi líto, že tento vtip vyvolal takovou pozornost. Nemyslím, že si zasloužil tolik povyku," uvedl bývalý osobní tenisový trenér někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina, jenž zároveň označil sestry Williamsovy za skvělé sportovkyně. „Zosobňují sílu a vytrvalost," uvedl.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko doporučil Tarpiščevovi, aby se proti trestu odvolal. „Stálo by to za to, aby dosáhl snížení trestu," řekl agentuře ITAR-Tass.

Reklama