Hlavní obsah

Berdych - Bachinger 7:6, 6:4Berdych si ve Stockholmu zahraje o titul, Šafářová i Siniaková skončily v Moskvě před branami finále

Moskva
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji ve Stockholmu popáté v sezóně do finále a bude usilovat o druhý letošní titul, kterým by svou sbírku zaokrouhlil na deset trofejí. První nasazený hráč porazil v semifinále 7:6, 6:4 Němce Matthiase Bachingera, jenž do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. V neděli se Berdych utká s druhým nasazeným Bulharem Grigorem Dimitrovem. Naopak finále singlu na moskevském Kremlin Cupu bude nakonec bez českého zastoupení. Lucie Šafářová podlehla Rumunce Irině-Camelii Beguové 6:7, 6:1 a 3:6. Brněnská rodačka tak nevyužila šanci dostat se poprvé v sezóně do finále turnaje WTA, pro Rumunku to naopak bude první účast v kariéře. Přes semifinále nepřešla ani Kateřina Siniaková, která podlehla domácí Anastasii Pavljučenkové dvakrát 2:6. Barbora Záhlavová-Strýcová neproměnila v titul ani druhou letošní finálovou účast. V Lucemburku prohrála s loňskou finalistkou Annikou Beckovou 2:6, 1:6 za hodinu a 35 minut a na druhý titul v kariéře nedosáhla. Dvacetiletá Němka získala premiérovou trofej.

Foto: Aly Song, Reuters

Tomáš Berdych si zahraje ve Stockholmu o titul.

Článek

Berdych, jenž už letos ovládl turnaj v Rotterdamu, má s Dimitrovem nepříznivou bilanci 1:3, v letošním roce ale mají skóre vzájemných zápasů vyrovnané 1:1.

"Dimitrov bude hladový po výhře, bude chtít získat co nejvíc bodů a zůstat ve hře o postup na Turnaj mistrů. Já jsem ale ve stejné pozici jako on," uvedl Berdych, jenž je v žebříčku letošní sezóny sedmý. Dimitrov je jedenáctý. "Budu se snažit udělat totéž co on, hrát svůj tenis a bojovat o další titul," řekl český tenista, jenž ve Stockholmu vyhrál před dvěma lety.

Sedmý hráč světa Berdych sváděl s Bachingerem, kterému v pořadí ATP patří až 203. místo, nečekaně vyrovnaný duel. Německý tenista se dokonce v úvodním setu dostal po úspěšném brejku do vedení, dopodávat sadu ale nedokázal. Berdych vyrovnal na 5:5, ve zkrácené hře odvrátil setbol a sám proměnil svůj druhý na konečných 9:7.

Ve druhém setu devětadvacetiletý český reprezentant potvrdil brejk na 2:1 čistou hrou při dalších svých dvou podáních a zdálo se, že kráčí jistě za postupem. Bachinger ale opět zabojoval a vyrovnal na 4:4. Berdych tentokrát okamžitě odpověděl dalším prolomeným servisem a v následujícím gamu proměnil po hodině a 28 minutách první mečbol.

Jeden ztracený servis stál Šafářovou postup

Favorizovaná Šafářová v Moskvě v utkání s 61. tenistkou světového žebříčku pouze jednou ztratila podání, ale to ji stálo postup. Po vyrovnaném prvním setu, který získala Beguová v tie breaku 7:5, dostala česká tenistka zápas pod kontrolu a Rumunka na poslední chvíli odvrátila kanára.

Rozhodující sada přinesla opět vyrovnaný boj a přetahovanou o každý míček. Klíčový okamžik přišel v osmém gamu, v němž Šafářová za stavu 3:4 poprvé prohrála servis a Beguová podávala na vítězství v zápase. Šafářové se podařilo odvrátit jeden mečbol, při druhém však poslala míč do autu a s turnajem se rozloučila.

Její dosud poslední finálovou účastí tak zůstal loňský zářijový turnaj v Québecu, kde získala svůj pátý turnajový triumf, na který čekala přes pět let.

Osmnáctiletá Siniaková, která se v Moskvě stala překvapením turnaje, přišla v duelu s šestou nasazenou Pavljučenkovovou vždy v úvodu setu o podání a ztrátu už nedokázala smazat. V první sadě sice měla okamžitě šanci na vyrovnání, 30. hráčka světového žebříčku ale všechny tři brejkboly od stavu 0:40 odvrátila.

Ve druhém setu už domácí tenistka Siniakové, které patří v pořadí WTA 128. místo, šanci nenabídla a po hodině a 17 minutách proměnila třetí mečbol. Ve finále bude Pavljučenkovová hrát podesáté, titulů zatím získala šest.

Neúspěch ve finále singlu i čtyřhry

Záhlavová-Strýcová, byla ve finálovém utkání v Lucemburku oproti 60. hráčce světového žebříčku favoritkou, ale nakonec dokázala uhrát jen o dva gamy více než o den dříve v semifinále její krajanka Denisa Allertová. Obě tenistky se v úvodu druhého vzájemného zápasu trápily na podání. Záhlavová-Strýcová dokázala vlastní servis poprvé udržet až v páté hře druhé sady a odvrátila tak hrozícího kanára.

Zatímco v prvním setu dokázala i ona vzít soupeřce dvakrát podání, ve druhé sadě ani jeden z pěti brejkbolů nevyužila a stejně jako první vzájemný zápas před dvěma lety v lucemburském velkovévodství s bývalou juniorskou vítězkou French Open prohrála.

"Každý game jsme se tahaly o každý míč, ale ona vůbec nekazila. Já se snažila hrát pestře, ale ona všechno vrátila a já nemohla hrát svoji hru," řekla osmadvacetiletá plzeňská rodačka, jež se ale od začátku roku posunula z 94. místa světového žebříčku na očekávanou 26. pozici, jíž si vylepší maximum. "Teď je těžké se radovat, když jsem prohrála finále. Ale když se na to podívám zeširoka, tak sezóna byla skvělá," řekla Záhlavová-Strýcová novinářům.

Navzdory slibnému začátku neuspěly ani Lucie Hradecká a Barbora Krejčíková ve finále čtyřhry. Třetí nasazená dvojice prohrála se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou a Němkou Kristinou Barroisovou 6:3, 4:6, 4:10.

Devětadvacetiletá Hradecká usilovala o 19. triumf v kariéře, o jedenáct let mladší Krejčíková hrála finále na okruhu WTA poprvé. Na prvním společném turnaji nakonec zůstaly těsně pod vrcholem.

Murray s Ferrerem stíhají Berdycha v boji o Londýn

O titul ve Vídni se utkají dva nejvýše nasazení tenisté David Ferrer ze Španělska a Brit Andy Murray. Oba postupem do finále posílili své šance na účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Nejvýše nasazený Ferrer ve dvouapůlhodinové bitvě zdolal v semifinále Němce Philippa Kohlschreibera, i když v rozhodující sadě prohrával už 2:4. Španělský favorit zvítězil 6:3, 2:6, 7:6 a zahraje si o druhý letošní titul po únorovém triumfu v Buenos Aires.

O druhý titul v sezóně bude usilovat i Murray, jenž před třemi týdny vyhrál v Šen-čenu. Dvojnásobný grandslamový šampión v semifinále porazil 6:4, 6:3 Srba Viktora Troického.

Vzájemná bilance před čtrnáctým duelem proti Ferrerovi hovoří mírně pro Murrayho (7:6), nicméně Španěl vyhrál jejich poslední zápas minulý týden v Šanghaji.

Oba finalisté se aktuálně posunuli o jednu příčku v pořadí ATP pro postup do Londýna a zařadili se za sedmého Tomáše Berdycha. Murray je osmý, Ferrer devátý.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Muži (dotace 855 490 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Čilič (2-Chorv.) - Kukuškin (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:2
Bautista (5-Šp.) - Gulbis (3-Lot.) 6:4, 6:4.
Ženy (dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Beguová (Rum.) - Šafářová (4-ČR) 7:6 (7:5), 1:6, 6:3.
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Pennettaová (2-Švýc./It.) - Garciaová, Parraová (4-Fr./Šp.) 6:3, 7:5.
Tenisový turnaj žen v Lucemburku (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Becková (Něm.) - Záhlavová-Strýcová (4-ČR) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Bacsinszká, Barroisová (Švýc./Něm.) - Hradecká, Krejčíková (3-ČR) 3:6, 6:4, 10:4.
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Kohlschreiber (4-Něm.) 6:3, 2:6, 7:6 (7:3)
Murray (2-Brit.) - Troicki (Srb.) 6:4, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
J. Melzer, Petzschner (Rak./Něm.) - González, Rosol (4-Mex./ČR) 6:2, 7:5.
Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (1-ČR) - Bachinger (Něm.) 7:6 (9:7), 6:4
Dimitrov (2-Bulh.) - Tomic (Austr.) 6:3, 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori