Hlavní obsah

Berdych - Dimitrov 5:7, 6:4, 6:4Bravo! Berdych vybojoval titul ve Stockholmu. Otočil finále proti Dimitrovovi

Stockholm
Aktualizováno

Jubilejní desátý titul v kariéře a druhý v sezóně vybojoval v neděli český tenista Tomáš Berdych, když ve finále turnaje ve Stockholmu porazil světovou desítku Grigora Dimitrova z Bulharska 5:7, 6:4, 6:4. Po triumfu v Rotterdamu si tak připsal letos další vítězné finále a přiblížil se páté účasti na Turnaji mistrů za sebou. S Dimitrovem snížil negativní bilanci na 2:3. Z titulu se radují i čeští tenisté František Čermák s Jiřím Veselým, kteří při prvním společném startu vyhráli čtyřhru na turnaji v Moskvě.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych s trofejí pro vítěze turnaje ve Stockholmu.

Článek
Fotogalerie

Svěřenec kouče Tomáše Krupy ale musel vývoj utkání otáčet, přestože v sedmé hře prolomil soupeřův servis a za stavu 5:4 podával na zisk úvodního dějství. Neuspěl a naopak sám ztratil tři gamy v řadě i první sadu poměrem 5:7.

Ve druhém setu si ale rodák z Valašského Meziříčí hned v úvodní hře vybojoval brejk a udržel ho až do konce (6:4). Stejný scénář se opakoval i v rozhodujícím dějství, kdy Berdych sebral Bulharovi servis a náskok brejku udržel až do konce zápasu.

"Byl to velice vyrovnaný zápas na tři sety a nejlepší zápas na konec turnaje. Vyhrát může jen jeden a já jsem byl ten trošku šťastnější," řekl Berdych. S deseti triumfy se vyrovnal Petru Kordovi. Lepší jsou z českých rodáků už jen Karel Nováček (13) a Ivan Lendl, který se radoval z 94 vavřínů.

Čermák s Veselým získali v Moskvě deblový titul

František Čermák s Jiřím Veselým získali při prvním společném startu deblový titul v Moskvě. Ve dvouhrách ovládli Kremlin Cup domácí Anastasia Pavljučenkovová a Chorvat Marin Čilič.

Jednadvacetiletý Veselý s o šestnáct let starším Čermákem se přitom málem s turnajem rozloučili už v prvním kole, kdy čelili třem mečbolům. V dalších duelech už neztratili ani set včetně dnešního finále proti druhé nasazené australské dvojici Sam Groth, Chris Guccione, kterou porazili 7:6, 7:5.

Talentovaný Veselý dosáhl v Moskvě na první titul na ATP Tour v kariéře, zkušený Čermák se radoval pojednatřicáté a potřetí v ruské metropoli.

Šestá nasazená Pavljučenkovová, jež v semifinále vyřadila českou naději Kateřinu Siniakovou, porazila ve finále Rumunku Irinu-Camelii Beguovou a má sedmý titul v kariéře. Nad sobotní přemožitelkou Lucie Šafářové zvítězila 6:4, 5:7, 6:1 za dvě a půl hodiny.

Třiadvacetiletá Pavljučenkovová porazila Beguovou i ve druhém vzájemném zápase a udržela si v této sezoně stoprocentní úspěšnost finálových startů. O titul letos hrála i v Paříži, kde rovněž triumfovala.

Čilič, jenž si tento týden zajistil start na Turnaji mistrů, získal v této sezoně při páté účasti ve finále čtvrtý titul. Šestadvacetiletý úřadující šampion US Open, který byl v Moskvě nasazen jako číslo dvě, porazil turnajovou pětku Roberta Bautistu ze Španělska 6:4, 6:4. Celkově má 13 titulů.

Murray po výhře nad Ferrerem ve Vídni získal třicátý titul

Finálový souboj mezi nejvýše nasazenými tenisty na turnaji ve Vídni vyhrál Brit Andy Murray. Dvojnásobný grandslamový vítěz porazil 5:7, 6:2, 7:5 Španěla Davida Ferrera a získal třicátý titul v kariéře.

Druhý nasazený Murray oplatil turnajové jedničce Ferrerovi týden starou porážku ze Šanghaje. Druhý letošní titul získal po třech týdnech od triumfu v Šen-čenu, kde ukončil patnáctiměsíční čekání na turnajové prvenství.

Olympijský vítěz Murray startoval v rakouské metropoli poprvé a v závěrečném duelu předvedli s Ferrerem divákům více než dvouapůlhodinovou bitvu. Sedmadvacetiletý Brit porazil o pět let staršího Španěla poosmé ze čtrnácti duelů.

Díky výsledkům ve Vídni si oba finalisté polepšili v žebříčku pro postup na Turnaj mistrů a posunuli se za sedmého Tomáše Berdycha. Murray je osmý, Ferrer devátý.

Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - finále:
Berdych (1-ČR) - Dimitrov (2-Bul.) 5:7, 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Muži (dotace 855 490 dolarů):
Dvouhra - finále:
Čilič (2-Chorv.) - Bautista (5-Šp.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Čermák, Veselý (ČR) - Groth, Guccione (2-Austr.) 7:6 (7:2), 7:5
Ženy (dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Beguová (Rum.) 6:4, 5:7, 6:1.
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 593 705 eur):
Dvouhra - finále:
Murray (2-Brit.) - Ferrer (1-Šp.) 5:7, 6:2, 7:5.
Čtyřhra - finále:
J. Melzer, Petzschner (Rak./Něm.) - Begemann, Knowle (Něm./Rak.) 7:6 (8:6), 4:6, 10:7.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík