Hlavní obsah

Drama v boji o Turnaj mistrů. Setřese Berdych ve Valencii Murrayho s Ferrerem?

Zatímco nejlepší tenistky už svůj vrchol sezóny rozehrály, tenisté ještě o účast na Turnaji mistrů bojují. Tomáš Berdych nemá ani po triumfu ve Stockholmu jistou účast a se svými přímými konkurenty se střetne tento týden na turnaji ve Valencii.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych se raduje z trofeje pro vítěze turnaje ve Stockholmu.

Článek

Hráči mohou sbírat body pro velkolepý turnaj v Londýně už jen čtrnáct dnů. Tento týden mohou bojovat v Basileji i na podniku ze série ATP 500 ve zmíněné Valencii. Příští týden je na programu turnaj série Masters 1000 v Paříži.

Jistou účast už má pětice tenistů Novak Djokovič, Roger Federer, Stan Wawrinka, Marin Čilič a také Rafael Nadal, u něhož ale stále není jisté, zda kvůli problémům se slepým střevem bude moct v Londýně startovat.

Pořadí pro postup na Turnaj mistrů:
1. Djokovič 9010
2. Federer 8020
3. Nadal 6745
4. Wawrinka 4805
5. Nišikori 4265
6. Čilič 4150
7. Berdych 4105
8. Murray 3885
9. Ferrer 3775
10. Raonic 3750

Velmi blízko premiérové účasti je Japonec Kei Nišikori, jemuž v žebříčku Race to London patří páté místo. O 160 bodů za ním zaostává aktuálně sedmý Tomáš Berdych. V závěsu za ním je se ztrátou 220 bodů osmý Andy Murray a devátý David Ferrer (ztráta 330 bodů).

Zatímco Nišikori tento týden odpočívá, všichni tři posledně zmínění tenisté se sejdou ve Valencii.

„Všichni jsme stále ve stejném vlaku, který se přibližuje Londýnu. Někdo z nás zůstane těsně mimo postupovou osmičku. Já se teď chci ale soustředit hlavně na svoji hru. Ta je momentálně dobrá, získal jsem další titul. Cítím se dobře. Pokud budu hrát dobrý tenis, výsledky určitě přijdou," komentoval bitvu o Londýn Berdych na stránkách ATP.

Rodák z Valašského Meziříčí usiluje už o pátou účast na Turnaji mistrů v řadě. Ve Valencii bude bojovat z pozice nasazené dvojky, je tedy ve druhé polovině pavouka než Murray s Ferrerem, s nimž se může utkat až v případném finále.

Bitva je v plném proudu

„Zajímá mě jen nejbližší soupeř. Může to být velmi zrádné dívat se takhle daleko. Říkat si, že kluci jsou v jiné polovině pavouka a tak. Chci hrát tenis, užívat si zápasy. Pak se body sečtou a nějak to prostě dopadne," nechtěl spekulovat devětadvacetiletý Čech, který dnes turnaj ve Valencii rozehraje duelem s domácím Pablem Andújarem.

„Bitva je v plném proudu, budeme bojovat až do konce. Doufám, že budu dobře připravený, abych se do Londýna znovu dostal," dodal Berdych, jenž se na prestižním klání v roce 2011 probojoval do semifinále.

V žebříčku Race to London má o pouhých 45 bodů méně než šestý Čilič. Jenže chorvatský ranař už má premiérovou účast v O2 Aréně jistou. Wawrinka už totiž nemůže v letošním žebříčku klesnout níže než na sedmé místo a Čiličovi, pokud by se nakonec nevešel mezi nejlepších sedm, by zajistil účast fakt, že by byl nejlepším grandslamovým šampiónem na osmém až dvacátém místě.

Naděje na Londýn ještě živí také dvojice mladíků na desáté a jedenácté příčce Milos Raonic, respektive Grigor Dimitrov, Berdychův finálový soupeř ze Stockholmu.

Probojuje se Tomáš Berdych popáté za sebou na Turnaj mistrů?
Ano
68,6 %
Ne
31,4 %
Celkem hlasovalo 10217 čtenářů.

Reklama

Související témata: