Hlavní obsah

S. Williamsová - Wozniacká 2:6, 6:3, 7:6Williamsová bude na Turnaji mistryň obhajovat titul proti Halepové, Peschkeová vypadla

Singapur
Aktualizováno

Ženská tenisová jednička Serena Williamsová se sice na Turnaji mistryň potýká s kolísavou formou, nezdolnou bojovnicí je ale i když se jí herně nedaří. Favorizovaná Američanka zdolala po nervydrásající třísetové bitvě v semifinále elitního podniku Dánku Caroline Wozniackou 2:6, 6:3, 7:6 (8:6) a bude v Singapuru bojovat o pátou trofej. Obhajobu cenné trofeje se jí pokusí překazit Simona Halepová. Rumunka porazila v semifinále Agnieszku Radwaňskou z Polska 6:2, 6:2.

Foto: Edgar Su, Reuters

Serena Williamsová se raduje při semifinálovém duelu v rámci Turnaje mistryň v Singapuru.

Článek

Mladší ze sester Williamsových se s Halepovou, která do finále Turnaje mistryň postoupila jako první Rumunka v historii, utká popáté v kariéře. První tři vzájemné zápasy v minulých letech vyhrála, v základní skupině v Singapuru ale od ní tento týden utrpěla debakl 0:6, 2:6.

V semifinále čtyřhry ztroskotala poslední česká naděje v Singapuru. Květoslava Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou sice měly v duelu s třetím nasazeným párem Cara Blacková, Sania Mirzaová k postupu blízko, nakonec ale prohrály 6:4, 5:7, 9:11. V super-tiebreaku přitom nad zimbabwsko-indickou dvojicí vedly už 9:6, dalších pět výměn ale prohrály.

Wozniacká, jež v Singapuru prošla základní skupinou jako jediná z tenistek bez porážky, byla v úvodu zápasu při vlastním podání suverénní a Williamsové povolila do třetího gamu druhého setu získat na returnu jen tři fiftýny. Pak ale obhájkyně titulu hru srovnala a vyrovnala stav utkání na 1:1.

Ve třetí sadě měla blíž k postupu znovu Dánka, která jako první využila brejkbol, při svém servisu ale vzápětí nedokázala zápas dopodávat. Williamsová pak za stavu 6:5 neproměnila při podání Wozniacké první mečbol a ve zkrácené hře, v níž musela dotahovat ztrátu 2:4, promarnila ještě další dva, čtvrtý pak už ale po dvou hodinách a 14 minutách využila.

Wozniacká se tak ani na šestý pokus nedočkala vítězství v duelu s hráčkou z prvního místa světového žebříčku. Třiatřicetiletá Williamsová porazila o devět let mladší soupeřku a kamarádku v desátém z jedenácti vzájemných zápasů, popáté ale až po třísetové bitvě.

Williamsová chválila soupeřku

„Už jsem si říkala, že dneska vyhraje, protože hrála vážně úžasně," pochválila soupeřku Williamsová. „Přišla s úplně novou strategií. Povedlo se mi ji ve druhém setu rozlousknout a pak jsem mohla hrát o něco lépe," dodala.

Třiadvacetiletá Halepová měla semifinále s Radwaňskou od počátku pod kontrolou. Soupeřce sebrala celkem pětkrát podání a po hodině a devíti minutách proměnila první mečbol. „Jsem nadšená, že jsem ve finále. Tento týden tu hraju asi svůj nejlepší tenis," řekla Halepová na kurtu.

Ziskem pátého titulu na Turnaji mistryň se Williamsová, jež dosud podnik ovládla v letech 2001, 2009, 2012 a 2013, může vyrovnat německé legendě Steffi Graffové. Rekord drží Martina Navrátilová s osmi triumfy.

Murray si zahraje ve Valencii o titul

Brit Andy Murray porazil podruhé během týdne Španěla Davida Ferrera a po výhře 6:4, 7:5 postoupil do finále turnaje ve Valencii. Dvojnásobný grandslamový šampión tak zvýšil své šance na účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Murray s Ferrerem se na ATP Tour utkali třetí týden po sobě. Na turnaji v Šanghaji byl úspěšnější Ferrer, minulý víkend ve finále ve Vídni a v sobotu si připsal cenné vítězství Murray.

Pokud skotský tenista zopakuje svůj triumf z Valencie z roku 2009, posune se v žebříčku pro postup na Turnaj mistrů na páté místo. Jeho soupeřem pro finále se stal domácí Tommy Robredo, který zdolal v semifinále Francouze Jérémyho Chardyho díky dvěma tie breakům ve dvou setech.

Sedmadvacetiletý Murray má v závěru sezony výbornou formu, po vítězstvích v Šen-čenu a Vídni bude útočit na třetí titul během měsíce. S Robredem se utkal zatím šestkrát a má s ním pozitivní bilanci 4:2. Naposledy ho zdolal v září v Šen-čenu, kdy se také střetli ve finále.

Federer je v Basileji ve finále

Švýcar Roger Federer postoupil podeváté za sebou a celkem pojedenácté v kariéře do finále turnaje v rodné Basileji. Třiatřicetiletý grandslamový rekordman porazil v sobotním semifinále 7:6, 3:6 a 6:3 Chorvata Iva Karloviče a o titul se utká s Belgičanem Davidem Goffinem.

Federer, jenž v minulých dvou letech prohrál ve finále s Argentincem Juanem Martínem del Potrem, bude v neděli útočit na šestý triumf v Basileji.

Sedmý nasazený Goffin porazil v druhém semifinále 6:4, 3:6, 6:3 sedmnáctiletého Chorvata Bornu Čoriče, jenž v pátek vyřadil Španěla Rafaela Nadala.

Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 6,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Wozniacká (8-Dán.) 2:6, 6:3, 7:6 (8:6)
Halepová (2-Rum.) - A. Radwaňská (6-Pol.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Su-Wei Hsieh, Peng Shuai (2-Tchaj-wan/Čína) - Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) 6:1, 6:4
Blacková, Mirzaová (3-Zimb./Indie) - Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) 4:6, 7:5, 11:9
Turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 1 915 060 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Karlovič (8-Chorv.) 7:6 (10:8), 3:6, 6:3
Goffin (7-Belg.) - Čorič (Chorv.) 6:4, 3:6, 6:3
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Inglot, Mergea (Brit./Rum.) - González, Rosol (Mex./ČR) 6:3, 7:5
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 2 204 230 eur):
Dvouhra - semifinále:
Murray (3-Brit.) - Ferrer (1-Šp.) 6:4, 7:5
Robredo (Šp.) - Chardy (Fr.) 7:6 (9:7), 7:6 (7:2)

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori