Hlavní obsah

Berdych má Turnaj mistrů na dosah. Co potřebuje uhrát v Paříži k jistotě?

Londýn

Oznámením Rafaela Nadala, že se letos nezúčastní Turnaje mistrů, vzrostly šance Tomáše Berdycha na v pořadí již pátou účast na Turnaji mistrů v řadě. To ale ještě neznamená, že by měl český daviscupový reprezentant jistotu, že se na modrých osvětlených kurtech v Londýně představí. Zatímco Nadalovo ukončení sezóny Berdychovi pomohlo, brzké vyřazení ve Valencii a triumf Murrayho na španělském turnaji mu cestu zkomplikovaly. K jistotě musí Berdych na turnaji v Paříži dojít do semifinále.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Postoupí Tomáš Berdych, nebo nepostoupí na Turnaj mistrů?

Článek

Když Berdych vyhrál turnaj ve Stockholmu, vypadalo to, že ho účast na Turnaji mistrů nemůže minout. Ve Valencii ale vypadl hned v úvodním kole se Španělem Pablem Andújarem a Berdychovy plány dostaly pořádnou trhlinu. Jediným tenistou, který ve Valencii nenašel přemožitele, se totiž stal Murray, jenž náhle v žebříčku Race to London poskočil o tři příčky.

Český tenista klesl na osmou pozici. Na šestého Japonce Nišikoriho stále ztrácí 160 bodů a na Čiliče jen 45. Jenže chorvatský ranař už má premiérovou účast v O2 Aréně jistou. Wawrinka už totiž nemůže v letošním žebříčku klesnout níže než na sedmé místo a Čiličovi, pokud by se nakonec nevešel mezi nejlepších sedm, by zajistil účast fakt, že by byl nejlepším grandslamovým šampiónem na osmém až dvacátém místě.

Černý Petr pro jednoho z hráčů

Poslední postupovou příčku zatím drží Španěl David Ferrer, na něhož má osmý Berdych náskok 240 bodů. Na Ferrera ještě zaútočí kanadský mladík Milos Raonic. Ten má běhavého Španěla na dostřel, je zpět o pouhých 25 bodů. Právě jeden z trojice Berdych, Ferrer a Raonic s největší pravděpodobností schytá Černého Petra a do Londýna nepojede. Ztráta Bulhara Dimitrova činí už téměř 300 bodů, ale ani jeho ještě stále nelze odepisovat.

„Prozatím osmý Čech Tomáš Berdych, doufající v pátou účast v řadě, vyhořel minulý týden v prvním kole ve Valencii. Ale Berdych má v Paříži pravidelně dobrou formu, v roce 2005 zde dokonce vyhrál. Garanci účasti na Turnaji mistrů mu dá až semifinále," stojí na oficiálních stránkách ATP.

Berdych měl v Paříži v úvodním kole volný los, ve druhém se střetne s Francouzem Adrianem Mannarinem. V případě postupu by se v osmifinále mohl střetnou s nepříjemným Španělem Felicianem Lópezem, s nímž hrál český hráč letos třikrát a dvakrát odešel poražen.

Postoupí Tomáš Berdych na Turnaj mistrů?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
Celkem hlasovalo 12295 čtenářů.

Reklama

Související témata: