Hlavní obsah

Berdych - Anderson 6:7, 6:4, 6:4Berdych zdolal Andersona i podvanácté a zajistil si vstupenku do Londýna. Plíšková prohrála

Paříž
Aktualizováno

Popáté v řadě se český tenista Tomáš Berdych představí na Turnaji mistrů, kam se kvalifikuje osm nejlepších hráčů sezóny. Svůj postup pátý hráč světa stvrdil ve čtvrtfinále turnaje série Masters v Paříži, kde za dvě a půl hodiny zdolal Jihoafričana Kevina Andersona po setech 6:7, 6:4 a 6:4. Berdych zvítězil ve všech dvanácti vzájemných zápasech. Český hráč se v sobotním semifinále pařížského turnaje utká s Kanaďanem Milosem Raonicem, jenž vyřadil Švýcara Rogera Federera.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Popáté! Tomáš Berdych po výhře nad Kevinem Andersonem v Paříži ukazuje, pokolikáté se mu podařilo kvalifikovat na prestižní Turnaj mistrů.

Článek
Fotogalerie

"Kevin hrál výborně, změnil pár věcí a byl to nejtěžší zápas, který jsme spolu hráli," řekl Berdych na tiskové konferenci. Byl rád, že nemusel čekat na výkony soupeřů. "Je to větší odměna, že jsem si to uhrál sám," pochvaloval si.

Jako by z českého tenisty spadla všechna nervozita. I kdyby totiž poprvé v kariéře Andersonovi podlehl, přesto by byla jeho šance postoupit do Londýna obrovská. Jediná varianta, při níž by ho soupeři z Turnaje mistrů vyšachovali, by nastala, kdyby Raonic ve finále pařížského turnaje porazil Ferrera. S Raonicem, jenž musí v Paříži vyhrát, aby měl šanci dostat se premiérově na Turnaj mistrů, nyní změří Berdych síly sám. A běhavý Španěl Ferrer nakonec v pátek pozdě večer vypadl s Japoncem Keiem Nišikorim...

I proto mohl hrát Berdych téměř bez nervů. Do karet mu samozřejmě hrálo i vědomí, že Andersona porazil ve všech jedenácti předchozích duelech. Jeho údery od základní čáry tak nepostrádaly důraz ani správnou délku a brzy se ujal vedení 3:1. Jihoafričan ale odpověděl stejnou mincí a úvodní set došel do tie-breaku, v němž se radoval Anderson.

Českému hráči ale výborně vyšel vstup do druhé sady, v níž pokračoval v ofenzivní hře. Rodák z Valašského Meziříčí se v úvodních dvou setech navíc mohl spolehnout na svůj servis. Hned v úvodní hře Andersonovi prorazil podání a ve zbytku setu ho nepustil ani do jediné brejkbolové šance.

Třetí sada kopírovala tu úvodní. Hráči si jen vyměnili role. Jako první totiž dokázal ukořistit soupeřovo podání Anderson, hned v následující hře se ale Berdych, přestože se v rozhodujícím setu dopustil pěti dvojchyb, do hry rebrejkem vrátil. Zápas se lámal v deváté hře. Jihoafričan nezvládl psychicky její závěr, udělal při shodě dvojchybu a Berdych v následující výměně poslal nechytatelný bekhend podél lajny.

V následující hře zápas ukončil a po vítězném míčku ukázal divákům v hale Bercy pět zdvižených prstů jako připomínku, že se na Turnaj mistrů kvalifikoval popáté. "Je to tam!" napsal pak devětadvacetiletý tenista na sociální sítě. Setkání nejlepších osmi hráčů roku se v Londýně uskuteční od 9. do 16. listopadu.

Náhradnice podlehla

Karolína Plíšková prohrála na Turnaji šampiónek v Sofii s Italkou Flavií Pennettaovou 1:6, 3:6. Na akci pro letošní vítězky turnajů WTA, které se nekvalifikovaly na Turnaj mistryň, zastoupila česká náhradnice v posledním utkání ve skupině zraněnou Rusku Jekatěrinu Makarovovou.

Pennettaová díky vítězství nad Plíškovou postoupila do semifinále a v sobotu se v něm utká se Španělkou Carlou Suárezovou. Další španělská tenistka Garbine Muguruzaová nastoupí proti Andree Petkovicové z Německa. Slovenskou tenistku Dominiku Cibulkovou, která ve skupině rovněž vyhrála dva zápasy, připravil o postup až horší poměr gamů.

Dvaadvacetiletá Plíšková byla v Sofii první náhradnicí. Letos získala tituly v Linci a Soulu a vyhoupla se na 24. místo světového žebříčku. Po Turnaji šampionek se připojí k českému týmu, připravujícímu se na domácí finále Fed Cupu proti Němkám v Praze. S Pennettaovou prohrála první set hladce 1:6, v druhém ztratila podání jen jednou, ale právě brejk na 5:3 zápas rozhodl.

Makarovová v Sofii dvakrát prohrála a ve čtvrtek večer oznámila, že další vystoupení jí nedovolí bolavá záda.

Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 3 452 415 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (5-ČR) - Anderson (14-JAR) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4
Raonic (7-Kan.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:5), 7:5
Djokovič (1-Srb.) - Murray (8-Brit.) 7:5, 6:2
Nišikori (6-Jap.) - Ferrer (4-Šp.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Semifinálové dvojice:
Berdych - Raonic
Djokovič - Nišikori
Turnaj šampiónek v Sofii (tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů):
Skupina Sredec:
Suárezová (5-Šp.) - Pironkovová (8-Bulh.) 7:6 (7:2), 6:1.
Konečná tabulka:
1.Suárezová3214:22
2.Petkovicová3214:22
3.Cibulková3214:22
4.Pironkovová3030:60
Skupina Serdika:
Muguruzaová (7-Šp.) - Cornetová (6-Fr.) 6:3, 7:5
Pennettaová (3-It.) - Karolína Plíšková (ČR) 6:1, 6:3
Konečná tabulka:
1.Muguruzaová3306:13
2.Pennettaová3215:22
3.Cornetová3122:41
4.Plíšková1010:20
5.Makarovová2020:40
Semifinálové dvojice:
Suárezová - Pennettaová
Muguruzaová - Petkovicová.

Reklama

Související témata: