Hlavní obsah

Pála přenechává starosti Němkám. Jen ať si lámou hlavu, říká kapitán před finále Fed Cupu

Praha

Svůj dívčí soubor ještě neměl úplně pohromadě, ale nevypadal, že by se tím nějak trápil. Fedcupový kapitán Petr Pála začal chystat české tenistky na víkendové pražské finále proti Německu. Jednička týmu Petra Kvitová mu ale chyběla. „Zápisné za pozdní příjezd? Byl hlášený, a to se těžko vymáhá,“ pousmál se devětatřicetiletý šéf domácí lavičky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán reprezentace Petr Pála na prvním tréninku před víkendovým finále Fed Cupu ČR - Německo.

Článek

Jaké máte obnovené dojmy z O2 arény, z kurtu?

Dá se říct, že stačilo povrch jen umýt a je hodně podobný tomu, co zůstalo po semifinále s Itálií. Je docela rychlý, holky si nestěžovaly. Všechno vyhovuje.

Vážně žádný problém?

Ne, je to dobrý. Ptal jsem se holek na obědě, netrápí je nic vážného. Ale je konec sezóny, někoho může něco bolet, někdo se může cítit nachlazený.

Takže kolem hráček našlapujete trochu po špičkách?

Musíme se domluvit a uvidíme po prvních trénincích, kdo je jak unavený. Řeší se to ze dne na den. Ale tím, že holky měly volný týden, tak mohou hrát tréninkové gamy dřív. Je to individuální. Snažíme se přizpůsobit, aby to každé z nich co nejlépe vyhovovalo. Proto taky Petra v pondělí ještě trénovala v Prostějově.

Máte zprávy z německého tábora? Co jste vlastně říkal na sofijský triumf Petkovicové na Turnaji šampiónek?

To je zajímavé. Před začátkem jsem si myslel, že její forma není nic moc. A nakonec to celé vyhrála. Ale to bylo jiné prostředí, jiná soutěž, jiný povrch, jiné míče. Ať si s tím lámou hlavu Němky, taky mají v nominaci pět holek. Která z nich bude hrát singl, netuším. Dá se to odhadnout až podle toho, jak budou trénovat ve čtvrtek.

Že by na tvrdý povrch nasadily ranařku Lisickou?

Nevím, já jim tam do šatny nevidím. Mám názor, kdo by tam měl být, ale to přece nebudu říkat.

Pro vás je letošní finále třetím za čtyři roky, Němky vyhrály naposled před 22 lety. Mohly by podle vás být přemotivované?

Jen ať jsou, každý se s tím musí vypořádat po svém. Na nás je taky tlak. Holky s tím ale umějí pracovat, jsou rády, že se hraje před vyprodaným hledištěm. Člověk hraje tenis proto, aby mohl zažít takové zápasy.

Když jste přišel do O2 Areny, cítil jste se podobně jako před dvěma lety?

V této hale, na tomto povrchu (novacrylic ultracushion) a s těmito míči (Wilson) jsme ještě neprohráli. Holkám to tu vyhovuje. Je to dobrý pocit, když jdou do něčeho, co znají. Nemusejí si zvykat.

Takže věříte zase vítěznému prostředí?

V roce 2012 Lucka (Šafářová) hrála ve finále fantasticky, Petra se taky vydala. Nesmíme ale zapomenout, že i publikum v Ostravě je taky parádní. Holky to žene dopředu, nikde jinde se před tolika domácími fanoušky nemohou předvést. Ve Fed Cupu se chtějí vytáhnout a je dobře, že to takhle zvládají.

Reklama