Hlavní obsah

Éra české dominance nemusí končit. Pála by klidně postavil dva silné týmy

Marek BurkertSport.czPrávo

Osm Češek v první stovce a další adeptky se do ní tlačí. Fedcupová budoucnost vypadá pro český tým slunečně. Od chvíle, kdy na kapitánskou sesli usedl v roce 2007 Petr Pála, vyhrály jeho svěřenky třikrát trofej a třikrát se navíc představily v semifinále. Éra české dominance ale nemusí zdaleka končit.

Foto: Petr Horník, Právo

Úspěšné tenistky zleva Lucie Šafářová, Klára Koukalová, Lucie Hradecká, kapitán Petr Pála, Petra Kvitová a Andrea Hlaváčková pózují s pohárem pro vítězky Fed Cupu.

Článek

Petře Kvitové je 24, další tahounce Lucii Šafářové 27. „Jeden americký časopis o mně ale napsal, že jsem veteránka," durdila se česká dvojka. Za nimi jsou Karolína Plíšková, Záhlavová-Strýcová, Koukalová, Cetkovská, Siniaková, Smitková...

„Klidně bych mohl sestavit dva konkurenceschopné týmy. Jsem rád, že máme skvělé hráčky, které tu soutěž mají rády. Sice je to náš třetí titul během čtyř let, ale nemělo by nám to zevšednět," tvrdil Pála. Srovnávat tituly, které s týmem získal, prý ale moc nejde. „Doma je to moc krásné, ale ten první pohár z Moskvy byl taky úžasný, protože byl premiérový."

Dostatečně široký kádr je zárukou toho, že ve svých nominacích nemusí spoléhat na stále stejné kvarteto a navíc systém Fed Cupu Češkám nahrává. Vyhrají kolo a už jsou v semifinále... „Jsme tenisový národ. Těch holek, které jsou dobré, je hodně, takže pořád je z čeho vybírat," řekl kapitán.

Letos se v prvním kole obešel i bez největší hvězdy Kvitové. V Seville úspěšně zaskočily Koukalová a Záhlavová-Strýcová. Studená válka mezi ITF a WTA ale způsobuje, že v kalendáři se na týmovou soutěž někdy těžko hledá místo. A tenistky mají na odpočinek čím dál tím míň času.

Příští rok hrají Češky úvodní kolo 7. a 8. února v Kanadě.  V jaké sestavě, to zatím Pála nechtěl předjímat. „Užívejme si toho, co je teď a co bude za rok, za dva, to nechme na později," usmíval se kapitán, kterému se boty lepily na podlahu zlitou šampaňským.

Obhájí české tenistky příští rok triumf ve Fed Cupu?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
Celkem hlasovalo 4263 čtenářů.

Reklama

Související témata: