Hlavní obsah

Berdycha může do semifinále posunout i porážka od Djokoviče. Má šanci skupinu dokonce vyhrát

Londýn

Po úvodním výprasku od Stana Wawrinky byl na odpis, ale hladkou výhrou nad šampiónem z US Open Marinem Čiličem se český tenista Tomáš Berdych znovu dostal do hry o postup do semifinále Turnaje mistrů. Malou naději na semifinále má dokonce i Marin Čilič, jenž zatím v Londýně neuhrál ani set.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z výhry nad Marinem Čiličem ve svém druhém zápase na Turnaji mistrů.

Článek

Berdycha však v pátek od 15 hodin čeká nejtěžší možný soupeř. Do cesty se mu postaví světová jednička Novak Djokovič, který navíc na konci sezóny hraje ve famózní formě a s českou jedničkou má jednoznačně kladnou bilanci 16:2.

„Nastoupit proti světové jedničce je vždy obrovská výzva. Způsob jeho hry a to, kde se hraje, mu jde perfektně do karet. Tak to prostě je. Pro mě to bude velký zápas. Možná poslední v sezóně, možná ne," těší se na klíčový duel Berdych.

Jasné je, že v utkání rozhodně nemůže nijak taktizovat. Porážkou dvakrát 1:6 od Wawrinky v úvodním duelu si totiž zavařil natolik, že ani vítězství ve dvou setech nad Djokovičem mu nemusí zajistit postup.

S Djokovičem prohrál třikrát za sebou

„Ale i když to bude pro mě poslední zápas sezóny, alespoň si zahraju proti světové jedničce. Budu se snažit ze sebe dostat všechno, co ještě ve mně zbylo, abych mu vzdoroval," motivuje se na utkání český tenista.

Djokoviče naposledy porazil loni na antuce v Římě. Od té doby třikrát prohrál, z toho jednou na trávě a dvakrát na rychlém povrchu.

Ať už páteční odpolední utkání dopadne jakkoliv, Berdych si bude muset počkat na konečný verdikt o svém (ne)postupu do semifinále až do pozdního večera, kdy se boje ve skupině A uzavřou duelem Wawrinka - Čilič.

Berdychovi totiž může stačit na postup i porážka 0:2 na sety. Pokud by totiž Čilič porazil Švýcara 2:0, rozhodovalo by o postupu mezi Wawrinkou, Čiličem a Berdychem poměr vítězných gamů. Postupových variant je ale ve hře celá řada.

Postupové varianty ze skupiny A Turnaje mistrů
1) Djokovič porazí ve dvou setech Berdycha, Wawrinka porazí ve dvou setech Čiliče. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Wawrinka
2) Bez ohledu na skóre - Berdych porazí Djokoviče, Čilič porazí Wawrinku. Konečné postupové pořadí: 1. Berdych, 2. Djokovič.
3. Djokovič porazí Berdycha ve dvou setech, Čilič porazí Wawrinku ve dvou setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Rozhodne poměr vítězných gamů.
4. Djokovič porazí Berdycha ve dvou setech, Čilič porazí Wawrinku ve třech setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Wawrinka.
5. Djokovič porazí Berdycha ve třech setech, Čilič porazí Wawrinku ve dvou setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Berdych.
6. Djokovič porazí Berdycha ve třech setech, Čilič porazí Wawrinku ve třech setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Wawrinka.
7. Berdych porazí Djokoviče ve dvou setech, Wawrinka porazí Čiliče ve dvou setech. Konečné postupové pořadí: Čilič je ze hry, o pořadí na prvním až třetím místě rozhodne poměr vyhraných gamů.
8. Berdych porazí Djokoviče ve dvou setech, Wawrinka porazí Čiliče ve třech setech. Konečné pořadí ve skupině: 1. Berdych, 2. Djokovič.
9. Berdych porazí Djokoviče ve třech setech, Wawrinka porazí Čiliče ve dvou setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Wawrinka.
10. Berdych porazí Djokoviče ve třech setech, Wawrinka porazí Čiliče ve třech setech. Konečné postupové pořadí: 1. Djokovič, 2. Wawrinka.
Jak dopadne páteční duel Turnaje mistrů mezi Tomášem Berdychem a Novakem Djokovičem?
Berdych zvítězí ve dvou setech
5 %
Český tenista vyhraje 2:1
11,8 %
Djokovič vylepší vzájemnou bilanci, stačit mu budou dva sety
68 %
Srb to bude mít těžké, ale uspěje 2:1
15,2 %
Celkem hlasovalo 25868 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori