Hlavní obsah

Turnaj mistrů je v Londýně úspěšný, ale možná ho čeká přesun

Londýn

Tenisový Turnaj mistrů je z mnoha pohledů v Londýně úspěšným podnikem. Hráči si dějiště v hale u Temže pochvalují, akce přináší finanční úspěch i divácký zájem. Je ale možné, že se vrchol sezony pro osmičku nejlepších hráčů roku do dvou tří let přesune jinam. Zájemců je několik.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z výhry nad Marinem Čiličem na Turnaji mistrů v Londýně.

Článek

Do londýnské O2 areny se Turnaj mistrů přesunul v roce 2009 ze Šanghaje a smlouvu o pořádání akce má do roku 2015 s možností roční opce. Je tak možné, že v britské metropoli se bude hrát ještě dva roky, ale už nyní se jedná, co dál.

Podle spekulací mají o Turnaj mistrů zájem v Šanghaji, Pekingu, katarském Dauhá, Abú Dhabí a mluví se i o New Yorku. "Diskutujeme o čtyřech oblastech, ale žádné rozhodnutí dosud nepadlo," řekl šéf ATP Chris Kermode.

Světová jednička Novak Djokvič tvrdí, že Londýn slaví nesmírný úspěch, ale právě Srb podporuje myšlenku na změnu. "Londýn je jedním z nejlepších tenisových měst, ale bylo by fér ukázat vrcholný tenis v dalších destinacích," míní Djokovič. "Nemám nic proti Londýnu, turnaj si tady nadmíru užívám, ale mělo by se dějiště měnit."

Podobně mluvil Tomáš Berdych. "V Londýně to je neuvěřitelná událost se skvělým publikem, které plní halu. Pro to hrajeme tenis, pro chvíle, kdy máme takové fanoušky," řekl český hráč a dodal: "Otázkou ale je, proč nedat šanci jiným místům."

Turnaj mistrů vznikl v roce 1970, první ročník se hrál v Tokiu a návrat do Japonska či do Asie by potěšil z nastupující generace Keie Nišikoriho. "Doufejme, že to tak jednou bude. Určitě bych tam měl více fanoušků, ale i tady to je dobré," řekl letošní finalista US Open, který při premiéře na Turnaji mistrů postoupil do semifinále.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori