Hlavní obsah

Berdych zařizuje angažmá hvězdného kouče

Londýn

Tenista Tomáš Berdych po jednáních s Ivanem Lendlem shání jinou alternativu a rovněž by se mělo jednat o výraznou osobnost. Sedmý hráč světa však hodlá prozradit jméno posily realizačního týmu jen v případě, že dojde k uzavření dohody.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Česká jednička Tomáš Berdych

Článek

„To jméno ze mne nedostanete. Až něco bude, tak se to dozvíte," řekl Berdych po vyřazení ve skupině na Turnaji mistrů. Před cestou do Londýna se mluvilo o seznamu jmen, který má připravený. „Žádný nemám, maximálně jedno jméno, které mě napadlo. Je to zatím jedno jméno. Když nedopadne, tak budeme třeba pokračovat dál."

Nemá stanoveno, že se za každou cenu chce domluvit na spolupráci před novou sezonou. „Až se domluvíme a obě dvě strany to budou schopny akceptovat a domluví se na podmínkách, tak od té doby to teprve začne," řekl Berdych.

Prozradit jméno Berdych za žádnou cenu nechce, aby se nespekulovalo, co a jak mu může spolupráce přinést, jak to bylo okolo Lendla. "Co bylo kolem Ivana, tak to bylo zbytečně přehnaný. Nechci dopustit to stejný," konstatoval.

Berdych neplánuje vyměnit stávající realizační tým s trenérem Tomášem Krupou, s kterým je pět let součástí světové špičky. Touhou je po vzoru ostatních hráčů ze špičky přibrat osobnost či bývalého šampióna, aby měl šanci vyhrát grandslam.

Kouč Krupa řekl, že nemá problém s případným rozšířením týmu. „Je otázka, jak to bude fungovat. Jak si sedneme. Nejvíc to ukážou výsledky," řekl Krupa. Naopak třeba Berdychův otec názor svého syna na superkouče nesdílí. „Já se s ním nepřu, ale patřím k těm, kteří si myslí, že bývalí hráči by mu moc nepomohli, protože jejich pomoc je minimální," uvedl Martin Berdych.

Nelíbí se mu poměr vynaložených peněz. „Je to obchod. Peníze a něco za to, a je to strašný nepoměr."

Bývalý čtvrtý hráč světa Brit Tim Henman považuje koncept supertrenérů za zajímavý. „Můžou pomoci svými zkušenostmi a radou ve velkých zápasech, které Krupa nemá, protože je nezažil. Bude zajímavé sledovat, kdo to případně bude," řekl trojnásobný semifinalista Wimbledonu Henman směrem k Berdychovi.

Henman či další bývalý britský tenista Greg Rusedski litovali, že se Berdych nedomluvil s Lendlem, který dovedl k olympijskému a grandslamovým titulům Andyho Murrayho. „To by bylo ideální," podotkl Rusedski a dodal, že není moc jmen, která je možné oslovit. „Tomáš má potenciál, ale potřebuje ještě udělat poslední krok. Potřebujete někoho, kdo měl podobný styl hry a kdo už něco takového dokázal. Musí zariskovat," řekl Rusedski.

Reklama