Hlavní obsah

Francie - Švýcarsko 1:1Finále Davis Cupu slibuje drama, Federer prohrál a stav je vyrovnaný

Lille
Aktualizováno

Pořádné drama slibuje po prvním hracím dni finále Davis Cupu. V úvodním zápase sice zvítězil Švýcar Stan Wawrinka nad domácí francouzskou jedničkou Jo-Wilfriedem Tsongou 6:1, 3:6, 6:3 a 6:2, ve druhém utkání ale zdolal Gael Monfils druhého hráče světa Rogera Federera jednoznačně 6:1, 6:4 a 6:3 a stav finále je tak před sobotní čtyřhrou vyrovnaný 1:1.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Smutný Roger Federer. Na Gaela Monfilse nestačil.

Článek
Fotogalerie

Na fotbalový stadión v Lille, kde je dvorec postavený, přišlo 27 432 diváků, což je historicky největší návštěva v soutěži a v oficiálním tenisovém utkání.

Důvod k radosti měli nejdříve převážně Švýcaři. Wawrinka hrál jistěji, pestřeji a razantněji. Pomáhal si více servisem i se dobře pohyboval. Vítěz letošního Australian Open získal první set za 26 minut. Přemotivovaný Tsonga příliš chyboval a uspět dokázal díky bojovnosti jen ve druhé sadě. Třetí a čtvrtý set znovu patřily Wawrinkovi. Ten po dvou hodinách a čtyřiadvaceti minutách proměnil hned první mečbol. "Byl lepší, víc k tomu není co říci," uznal Tsonga.

"Cítil jsem se od začátku do konce jako silnější hráč. Nejsem čtvrtý na světě pro nic za nic," řekl Wawrinka, který nastřílel 61 vítězných míčů a udělal 29 chyb. "Cítím se ve formě, zvládl jsem to skvěle a jsem připraven hrát všechny tři dny."

Monfilsovi pomohla atmosféra

Ve druhém duelu zvládl zápas takticky na jedničku Monfils. Využil faktu, že Federer má problémy se zády, kvůli kterým v neděli nenastoupil do finále Turnaje mistrů. Francouz držel míče ve výměnách a nutil soupeře chybovat, ale zahrál i více vítězných míčů a udělal méně chyb. Federerovi, toužícímu po prvním triumfu v Davis Cupu, aby doplnil svoji jedinečnou sbírku úspěchů, chyběla jiskra a na soupeře nestačil.

"Byl jsem pod tlakem, abych získal bod. Byla tady ale neskutečná atmosféra, která mi pomohla. S Rogerem to není nikdy jednoduché, držel jsem se plánu a dnes to i zvládl," řekl Monfils, který na letošním US Open vedl nad Federerem už 2:0 na sety, ale nakonec prohrál 2:3. "I Roger je jen člověk a dá se porazit," řekl Francouz.

Federer si nestěžoval, že by jej limitovalo zranění. "Zápas jsem dokončil bez bolestí. Problém byl v tom, že jsem moc nehrál na antuce," řekl Federer. "Nebylo to všechno negativní. S přibývajícím časem jsem se cítil lépe. Ale čekám od sebe víc," dodal.

V sobotu je na programu čtyřhra, která přiblíží jeden z týmů k vítězství. V neděli by měli hrát Federer s Tsongou a případně na závěr Wawrinka s Monfilsem.

Vítěz utkání vystřídá v držení slavné "salátové mísy" české tenisty, kteří týmovou soutěž vyhráli loni a předloni a letos prohráli s Francií v semifinále.

Finále tenisového Davisova poháru v Lille (hala, antuka):
Francie - Švýcarsko 1:1 po úvodním dni
Tsonga - Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6
Monfils - Federer 6:1, 6:4, 6:3

Reklama

Související témata: