Hlavní obsah

Chce Berdych superkouče? Víc to prý řeší média, než sám hráč

Praha

Ať se to někomu líbí, nebo ne, od slavných dob Ivana Lendla neměl český tenis tak dobrého a stabilního borce, jako je Tomáš Berdych. Avizovaný útok na grandslamový titul se však devětadvacetiletému příslušníkovi nejlepší světové desítky stále nedaří. Změnil by to superkouč, o jehož angažmá se teď vedou dlouhé debaty?

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

Zadumaný český tenista Tomáš Berdych. Spojí skutečně síly s některou z legend?

Článek

Finančně zažil Berdych svou nejlepší sezónu v kariéře, přesto v jejím závěru propadl rozmrzelosti, když na Masters v Londýně schytal dva debakly od Wawrinky a Djokoviče. Sám pak naznačil, že jednou z cest jak neztratit kontakt s absolutní špičkou a k tomu získat velký titul, který ho zapíše do dějin podobně jako Jana Kodeše, nebo Petra Kordu, může být trenérské angažmá slavné hvězdy tenisové minulosti. „Až se domluvíme a obě strany to budou schopny akceptovat a domluví se na podmínkách, tak potom něco oznámím," řekl Berdych.

Se stejnou mantrou svěřenec Tomáše Krupy vyrukoval, i když se spekulovalo o jeho spolupráci právě s  Lendlem. Z dohody s bývalým koučem Andyho Murrayho ale nakonec sešlo. „V první řadě záleží na tom, jestli to ten hráč opravdu chce. Mám pocit, že o tom bájném superkouči víc mluví média, než sám Berdych," říká manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda, který jako trenér přivedl do nejlepší desítky Karla Nováčka.

V poslední době se mezi hráči Top 10 rozmohla takřka mánie angažovat bývalou superstar. Novak Djokovič vzal do týmu Borise Beckera, Rogeru Federerovi pomáhá Stefan Edberg, Marinu Čiličovi radí Goran Ivaniševič a Keie Nišikoriho doprovází Michael Chang. „Tomáš musí být přesvědčený, že mu takový člověk pomůže k tomu, čeho ještě nedosáhl. Druhou věcí je, aby věděl o někom, s kým mu bude fungovat chemie," doplňuje Šavrda.

Roche? To už je starý pán

Nezáleží ale jen na vzájemných vztazích, nýbrž i na interakci s celým týmem. „Marián Vajda, už se smířil s tím, že Becker je u Djokoviče a nějakým způsobem funguje dál. Jde ale třeba i o partnerku, která s hráčem jezdí po turnajích. Není to tak jednoduché říct: najmi si bývalého světového hráče jako kouče a hned to klapne. Tam je hodně otazníků," myslí si Šavrda.

Špičkoví tenisté mluví o hvězdách v rolích trenérů jako o chodícím sebevědomí, které na svěřence přenášejí. „Možná to Berdych tak cítí, že by nebylo špatné, aby mu kromě Krupy zvedal sebevědomí ještě někdo typu Edberga, či Wilandera, kteří ty grandslamy vyhráli a tu zkušenost mohou předávat," říká Šavrda.

Deník Sport přišel s informací, že ve hře je jméno devětašedesátiletého Australana Tonyho Roche, jenž cepoval kromě Lendla i Patricka Raftera a Federera. „Já už si ale myslím, že Roche je starý pán. Federer ho taky vyměnil za Edberga, aby do své hry vnesl nový styl, nové myšlenky," netají klubový manažer.

Berdychovi bude příští rok třicet. A kromě tria Djokovič, Federer, Nadal se bude muset potýkat i se stále se zvětšující smečkou dotírajících mladíků. K zisku grandslamu by se muselo sejít víc šťastných faktorů a doba, kdy je český tenista v zenitu sil se zkracuje. „Tomáš klidně ještě čtyři pět let hrát může. Otázkou je, jak se hráč, který je zvyklý být v desítce, vypořádá s tím, když později začne klesat...," upozorňuje Šavrda.

Berdychovy roky s trenérem Krupou
2009 (Zápasové skóre 36:26). Krupa vedl do r. 2008 Radka Štěpánka a v novém angažmá si nedává malé cíle. „Chci, aby se Tomáš vrátil do Top 10, vyhrál turnaj Super 9. Velkým snem by byl grandslam," tvrdí ambiciózní trenér. Na začátku i na konci roku je Berdych 20. ve světovém žebříčku. Vyhrává turnaj v Mnichově, postupuje do finále DC.
2010 (45:26). Průlomový rok. Berdych projde do semifinále French Open, ve Wimbledonu přejede Federera i Djokoviče a zastaví ho až Nadal ve finále. Zůstává bez titulu, ale na prémiích vydělává takřka 2,5 mil. dolarů. Poprvé hraje na Turnaji mistrů a šplhá na 6. místo ATP.
2011 (53:23) Zabydluje se v první světové desítce, vyhrává turnaj v Pekingu. Na grandslamech je to slabší, pouze na Australian Open se probije do čtvrtfinále, v Paříži končí už v prvním kole. Na Masters v Londýně postupuje do semifinále.
2012 (61:23) Vytvoří si osobní rekord v počtu vyhraných utkání. Ovládá turnaje v Montpellieru a ve Stockholmu. V Madridu a ve Winston-Salemu ztroskotá až ve finále. Na US Open ale propásne velikou šanci, když ve větrném semifinále prohrává s Murraym. Rok však končí pražským triumfem v Davis Cupu.
2013 (54:25) Sice je ez vyhraného turnaje, na prize money však získává skoro 3 milióny dolarů. V srpnu poprvé nakoukne do Top 5. Hraje finále v Bangkoku i v Dubaji a sezónu opět končí jako vítěz DC.
2014 (55:22). Vítězí v Rotterdamu a ve Stockholmu. V Melbourne a na US Open vypadává s pozdějšími vítězi Wawrinkou a Čiličem. Popáté v řadě hraje Turnaj mistrů a na prémiích získává skoro 4 milióny dolarů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články