Hlavní obsah

Djokovič očekává útok nové generace na elitní čtyřku

Srb Novak Djokovič, Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal a Brit Andy Murray vyhráli 36 z 39 posledních grandslamových titulů, ale už letošní rok naznačil, že přichází nová tenisová generace, která jejich hegemonii umí narušit. I první hráč světa Djokovič si myslí, že nadvláda "velké čtyřky" se chýlí ke konci.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Světová tenisová jednička Novak Djokovič zvedá pohár pro vítěze Turnaje mistrů.

Článek

"Nedá se předpovědět, kdo bude v nové sezoně favoritem na grandslamech," řekl Djokovič v Dillí, kam přijel hrát na exhibiční soutěž smíšených družstev. "Čeká nás hodně zajímavý rok. Už je normální, že se prosazuje nová generace."

V uplynulých letech vládli sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer a Nadal. "Jejich dominance byla fantastická," řekl Djokvič. Pak se srbský hráč dotáhl na jejich úroveň a za pomoci Ivana Lendla i Murray. "Vytvořili jsme čtveřici, která šest sedm let mezi sebe skoro nikoho nepustila a vše jsme vyhrávali," řekl Srb.

V roce 2014 se ale mezi grandslamové vítěze zapsali v Austrálii Švýcar Stan Wawrinka a v New Yorku Chorvat Marin Čilič. Navíc se do špičky derou Japonec Kei Nišikori. Kanaďan Milos Raonic a rovněž Bulhar Grigor Dimitrov. "Ukázali, že dokážou vyhrávat velké turnaje, a dokázali, že to je možné," podotkl Djokovič.

Mladíci zaujali i bývalého prvního hráče světa Peta Samprase. Američan si ale myslí, že Djokovič, Federer a Nadal můžou dál dominovat. "Novak je stále jasnou volbou, Roger je motivovaný stát se znovu jedničkou, a pokud bude Rafa zdravotně v pořádku, tak tam pořád bude míchat kartami," konstatoval Sampras.

"Mladí jsou nebezpeční, ale Novak, Roger a Rafa budou na majorech pořád postupovat do semifinále a finále," doplnil Sampras.

Reklama

Související témata: