Hlavní obsah

Tenistka Šafářová sní o světové desítce

Praha

Podruhé absolvovala tenistka Lucie Šafářová přípravu na sezónu v teple na Floridě. Nabírala kondici a na kurtu si zahrála i s Kanaďankou Eugenií Bouchardovou. V roce 2015 chce pod vedením kouče Roba Steckleyho vylepšit své žebříčkové maximum, které letos dostala na číslo čtrnáct.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Šafářová zvedá trofej pro vítězky Fed Cupu, o kterou se zasloužila společně s Petrou Kvitovou.

Článek

"Nabízí se desítka, což je sen kariéry. O to se budeme pokoušet, ale především je cílem udržet se na tom umístění, na kterém jsem," řekla Šafářová, aktuálně světová šestnáctka. "A hlavně chci zůstat zdravá, to bude nejdůležitější," dodala.

Letošní sezóna byla pro Šafářovou životní. Sice nevyhrála titul, ale zahrála si semifinále Wimbledonu a pomohla Češku vyhrát Fed Cup. Doufá, že svého maxima ale ještě nedosáhla. "Laťka je vysoko, ale od toho to je, aby cíle byly výš a výš. Spíš se na to těším a musím říct, že bych chtěla dosáhnout víc," plánovala.

Proto stejně jako loni vyrazila na trénink do Ameriky. Pracovala na kondici, úderově se ladila na dvorci. "Příprava byla dobrá. Jsem spokojená, přežila jsem ve zdraví, natrénováno je dost. Možná jsem zvládla víc hodin," pochvalovala si. Atmosféru jí zpříjemňovala rodina trenéra a na čtrnáct dnů přiletěla do Ameriky za Šafářovou máma. "Vařila mi, takže to byla příjemná rodinná atmosféra," řekla.

Tenisově se snažila zdokonalovat věci, které v její hře fungují. "Už není moc co říct nového. Spíš je to o vylepšování dosavadních věcí, přechod na síť a věci, na které není čas během sezóny," řekla brněnská rodačka. Rovněž se snaží zlepšit psychickou odolnost, byť bez odborníka. "Nespolupracuju s žádným psychologem, ale mentální příprava je také velmi důležitá, takže i na té stránce se snažím pracovat."

V Austrálii se rozehraje

Herně měla dost možností vyzkoušet svoji úderovou kvalitu a otestovat formu s kvalitními soupeřkami. "Bylo tam dost hráček, takže si myslím, že příprava byla opravdu kvalitní," vyjmenovala Bouchardovou, za kterou zajela do Miami, Slovenku Dominikou Cibulkouvou, či nadějnou Švýcarku Belindu Becicovou.

Sezónu Šafářová začne na Hopman Cupu. V Perthu měla vytvořit pár s Radkem Štěpánkem, ale ten je zraněný a nahradí ho Adam Pavlásek. "Zaskočená jsem byla, ale jak jsem říkala i Radkovi, zdraví je nejdůležitější, takže hlavně ať se dá dohromady a třeba si někdy v budoucnu Hopman Cup zahrajeme," řekla Šafářová.

Pro Šafářovou bude turnaj smíšených párů především výbornou šancí se rozehrát. Nastoupí totiž proti světové jedničce Sereně Williamsové z USA, Bouchardové a Italce Flavii Pennettaové. "Co se týče australské túry, tak je nejdůležitější Australian Open a Hopman Cup je přece jen exhibice. Beru to jako rozehrávku na Melbourne," řekla Šafářová, která ještě před prvním grandslamem čeká turnaj v Sydney.

Reklama