Hlavní obsah

Berdych - Gasquet 6:2, 6:1Berdych přejel Gasqueta a je v Dauhá v semifinále. Kvitová v české bitvě zdolala Smitkovou

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych si v katarském Dauhá zahraje semifinále, Richarda Gasqueta z Francie porazil ve čtvrtfinále přesvědčivě 6:2 a 6:1. Barbora Záhlavová-Strýcová se na turnaji v Aucklandu probojovala taktéž do semifinále, kam se dostala po vítězství nad Američanka CoCo Vandewegheovou 6:4, 7:5. Semifinále si v čínském Šen-čenu zahraje také Petra Kvitová, která v českém souboji zdolala Terezu Smitkovou 7:5, 6:4.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Tomáš Berdych na turnaji v Dauhá

Článek

Berdych ve třech zápasech v Dauhá ztratil dohromady jen 11 her. S dvěma výhrami v thajské exhibici tak letos už vyhrál pět zápasů za sebou.

"Máte za sebou jeden z nejlepších startů sezóny?" zeptal se českého hráče moderátor na kurtu. "Ano, pravděpodobně ano," odvětil Berdych a dodal: "Vždy se snažím o něco zlepšit a přenést tvrdou práci z tréninku na kurt a zatím to funguje."

V utkání s šestadvacátým hráčem žebříčku Gasquetem nebylo od začátku pochyb, kdo je pánem na kurtu. Berdych diktoval tempo výměn, ve větrném večeru dominoval díky svému forhendu a dobře se pohyboval. "Podmínky zápas dost ztěžovaly, ale já to zvládl výborně. Moje taktika a herní plán fungovaly," pochvaloval si. Vzájemnou bilanci s francouzským tenistou díky výhře Berdych snížil na 5:6.

Příštím soupeřem světové sedmičky Berdycha, kterého nově trénuje Daniel Vallverdu z Venezuely, bude Andreas Seppi. Ital porazil Chorvata Ivana Dodiga 7:5, 6:4 a s českým tenistou se utká podeváté v kariéře. Berdych z dosavadních osmi zápasů vyhrál šest, naposledy vloni v Rotterdamu.

Světová jednička nestačila na Karloviče

Sedmadvacetiletý Djokovič nedostal od soupeře, s nímž se naposledy utkal v roce 2008, příliš šancí. O osm let starší Karlovič při svém podání zaváhal jen ve zkrácené hře úvodní sady, v níž na servisu nezískal ani bod, v dalších setech už ale světové jedničce možnost k brejku nenabídl.

Sám si naopak čtyři šance vypracoval a ve třetím setu poslední z nich využil. Sedmý nasazený hráč, jemuž v žebříčku ATP patří 27. místo, se ujal vedení 4:3 a náskok už nepustil. Při svém podání zápas uzavřel čistou hrou, Djokoviče porazil podruhé za sebou a ve vzájemných duelech se ujal vedení 2:1.

Záhlavová-Strýcová se utká s Wozniackou

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová tak zatím v novém roce navazuje na svou loňskou životní sezónu, v níž s konce první stovky vyšplhala až na 26. místo v žebříčku. Minulý rok zakončila postupem do finále v Lucemburku a stejný úspěch se jí může podařit i v úvodu nové sezóny.

Proti osmé hráčce žebříčku Wozniacké bude hrát Záhlavová-Strýcová popáté. První tři duely prohrála, ale loni ve Wimbledonu bývalou světovou jedničku vyřadila.

S Vandewegheovou sehrála plzeňská rodačka poprvé v Auckladnu zápas na dva sety. Sice v každé sadě ztratila jednou podání, o pět let mladší soupeřku však připravila o servis celkem čtyřikrát a za hodinu a tři čtvrtě postoupila.

Také v semifinále je ve čtyřhře pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a další deblistka Renata Voráčová.

Kvitová opět proti Češce nezaváhala

Petra Kvitová postoupila na turnaji v čínském v Šen-čenu do semifinále. Světová čtyřka dnes zvládla český souboj s dobře hrající Terezou Smitkovou a zvítězila 7:5 a 6:4.

V duelu o finále dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Kvitovou čeká Švýcarka Timea Bacsinszká (47. v pořadí WTA), s kterou se dosud nestřetla.

Kvitová měla s rychle hrající Smitkovou (69.) dlouho problémy. V prvním setu dokonce prohrávala 3:5 a čelila dvěma setbolům. Dvacetiletá Smitková ale situaci nezvládla, chybovala a favoritka sadu otočila ziskem čtyř her v řadě.

K zisku druhého setu stačil Kvitové brejk ve třetím gamu. Smitková ale jinak držela krok, dobře podávala a razancí úderů se Kvitové vyrovnala. V důležitých momentech více chybovala, tak jako v závěru, kdy měla dva brejkboly na 5:5, ale místo toho Kvitová po přímém bodu z podání využila druhý mečbol.

Kvitová potvrdila, že v posledních letech s krajankami na okruhu WTA neprohrává. Naposledy podlehla Lucii Hradecké v Madridu v roce 2012. Od té doby už vyhrála čtrnáct českých duelů v řadě, v loňské sezóně měla bilanci 10:0.

Millman trápil Federera

Švýcar Roger Federer se v úvodním utkání sezóny na turnaji v Brisbane nečekaně trápil s australským outsiderem Johnem Millmanem. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz prohrával v druhém kole 4:6 a 1:3, až poté zabral a postoupil po výhře 4:6, 6:4 a 6:3.

Třiatřicetiletý Federer udělal v prvním setu 21 nevynucených chyb a byl pouze stínem hráče, jehož dělí čtyři vítězství od magické hranice 1000 vyhraných zápasů. Jeho výkon se nelepšil ani v druhé sadě a 153. hráč žebříčku Millman, jenž má na kontě pouhé tři vyhrané duely na ATP Tour, se dostal do vedení 3:1.

"Hrál skvělý tenis, možná až na posledních pár gamů. Hodně jsem se nadřel," uvedl druhý hráč světa Federer, jenž za nepříznivého stavu v druhé sadě zpřesnil hru a podařil se mu obrat. "Byl to první zápas sezony, to nikdy nevíte, co máte čekat. Potím se jako blázen, měl jsem docela štěstí," přiznal slavný Švýcar.

Jeho příštím soupeřem bude další Australan startující na divokou kartu James Duckworth.

Tenisový turnaj žen v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Záhlavová-Strýcová (4-ČR) - Vandewegheová (7-USA) 6:4, 7:5
Wozniacká (1-Dán.) - Görgesová (Něm.) 6:4, 6:4.
V. Williamsová (3-USA) - Vesninová (Rus.) 6:2, 6:4
Davisová (USA) - U. Radwaňská (Pol.) 2:6, 6:2, 6:1
Semifinálové dvojice: Záhlavová-Strýcová - Wozniacká, V. Williamsová - Davisová
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Erakovicová, Puigová (N. Zél./Portor.) 7:6 (7:4), 3:6, 10:5
Aojamaová, Voráčová (4-Jap./ČR) - Juraková, Moultonová-Levyová (Chorv./USA) 6:3, 6:2.
Tenisový turnaj mužů a žen v Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 494 310 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Raonic (3-Kan.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:4
Duckworth (Austr.) - Nieminen (Fin.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:3
Groth (Austr.) - Kubot (Pol.) 6:4, 6:7 (2:7), 7:6 (7:3)
Federer (1-Švýc.) - Millman (Austr.) 4:6, 6:4, 6:3
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (1-Rus.) - Suárezová (7-Šp.) 6:1, 6:3
Ivanovičová (2-Srb.) - Kanepiová (Est.) 4:6, 6:4, 6:3
Svitolinová (Ukr.) - Kerberová (3-Něm.) 4:6, 7:5, 6:3
Lepchenková (USA) - Kudrjavcevová (Rus.) 7:5, 7:5
Semifinálové dvojice: Šarapovová - Svitolinová, Lepchenková - Ivanovičová.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krajicková, Karolína Plíšková (Niz./ČR) - Jankovičová, Parraová (Srb./Šp.)6:2, 6:2
Tenisový turnaj žen v Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Smitková (ČR) 7:5, 6:4.
Halepová (1-Rum.) - Kruničová (Srb.) 6:3, 6:3
Čeng Saj-saj (Čína) - Dijasová (4-Kaz.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:2
Bacsinszká (8-Švýc.) - Zvonarevová (Rus.) 3:2 skreč
Semifinálové dvojice: Halepová - Čeng Saj-saj, Kvitová - Bacsinszká.
Tenisový turnaj mužů v Čennaí (tvrdý povrch, dotace 458.400 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bedene (Slovin.) - F. López (2-Šp.) 6:4, 6:4
Bautista (3-Šp.) - Gojowczyk (Něm.) 6:3, 6:2
García-López (5-Šp.) - Ito (Jap.) 6:7 (1:7), 6:2, 6:0
Lu Yen-hsun (6-Tchaj-wan) - Carreňo (Šp.) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1,221.320 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Gasquet (6-Fr.) 6:2, 6:1
Karlovič (7-Chorv.) - Djokovič (1-Srb.) 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:4
Ferrer (4-Šp.) - Brown (Něm.) 6:2, 6:2
Seppi (It.) - Dodig (Chorv.) 7:5, 6:4
Semifinálové dvojice: Karlovič - Ferrer, Berdych - Seppi.

Reklama

Související témata: