Hlavní obsah

Berdych - Seppi 6:2, 6:3Berdych si v Dauhá zahraje o titul, Kvitová ani Záhlavová-Strýcová na startu nové sezóny trofej nezískají

Aktualizováno

Tomáš Berdych si hned na prvním turnaji roku v katarském Dauhá zahraje finále. Český tenista v semifinále přehrál Itala Andrease Seppiho po setech 6:2, 6:3 a v sobotu se o 11. titul v kariéře střetne se Španělem Davidem Ferrerem. To Petra Kvitová ani Barbora Záhlavová-Strýcová na turnajích v Šen-čenu, respektive Aucklandu, semifinálovými branami neprošly. Druhá nasazená Kvitová nečekaně prohrála se Švýcarkou Bacsinszkou dvakrát 4:6. Záhlavová-Strýcová sice měla svou šestou finálovou účast na dosah, v pátek vyhrála nad nejvýše nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska první set 6:4, ale další dva s bývalou světovou jedničkou ztratila v poměru 3:6 a 4:6.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Tomáš Berdych na turnaji v Dauhá.

Článek
Fotogalerie

Sedmý hráč světa Berdych hraje v Kataru v mimořádné pohodě a potvrdil to i proti Seppimu. Podání italského soupeře prolomil ve čtvrtém gamu obou setů a sám byl na servisu suverénní. Devětadvacetiletý Čech neztratil podání ani ve čtvrtém utkání na turnaji a do 25. finále v kariéře postoupil za hodinu a čtvrt.

"Zatím se cítím výborně. Mám za sebou čtyři zápasy, s kterými jsem spokojený. Některé se hrály v náročných podmínkách, některé byly docela pohodové. Teď je tady finále, poslední a nejdůležitější utkání," uvedl Berdych.

V boji o titul čeká Berdycha papírově dosud nejtěžší soupeř. S Ferrerem má nepříznivou zápasovou bilanci 5:7. Poslední dva duely na ATP Tour však vyhrál a zkušeného Španěla porazil i na Nový rok při exhibici v Thajsku.

"Je to velký bojovník. Hraje dobře z obou stran, mimořádně dobře se pohybuje a je hodně zkušený. Budu potřebovat všechny své zbraně, vyložit všechny karty, které mám, a ve finále je použít," řekl český tenista.

Třetí nasazený Berdych zahajuje sezónu v Dauhá druhý rok po sobě, loni tam vypadl v prvním kole. Vyhrál však s Janem Hájkem čtyřhru a letos může přidat titul v singlu.

Ferrer v tie-breakové bitvě porazil 6:7, 7:6 a 7:6 Chorvata Iva Karloviče. Pozdější vítěz ani Karlovič v průběhu dvoupůlhodinového duelu neztratili servis, dohromady si vypracovali jen pět brejkbolů. Pětatřicetiletému obru Karlovičovi, jenž na turnaji vyřadil v prvním kole Lukáše Rosola a ve čtvrtfinále světovou jedničku Novaka Djokoviče, nebylo nic platných ani 30 es. Záhřebský rodák vylepšil svou bilanci es v kariéře na 9092, překonal Andyho Roddicka (9074) a v historické tabulce je před ním pouze Goran Ivaniševič (10 183).

Kvitová nečekaně klopýtla

Světová čtyřka Kvitová v duelu o finále prohrála se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou dvakrát 4:6 za hodinu a 27 minut. Soupeřkou 47. hráčky světa Bacsinszké v boji o titul bude Rumunka Simona Halepová.

Bacsinszká hrála v utkání s dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Kvitovou razantněji, přesněji a byla efektivnější při proměňování brejkbolů. Zatímco Češka využila v zisk soupeřčina podání jen jeden z pěti, Švýcarka všechny tři.

V prvním setu prohrávala Kvitová 2:5, ale ještě zabojovala. Odvrátila pět setbolů a snížila na 4:5, ale víc nestihla. Ve druhém setu měla ve čtvrté hře tři brejkboly, žádný ovšem nezužitkovala a sama přišla po chybách o servis v devátém gamu.

Z Číny se čtyřiadvacetiletá Kvitová přesune do Austrálie, kde před prvním grandslamem sezóny absolvuje ještě turnaj v Sydney.

Záhlavová-Strýcová prohrála po boji

Záhlavová-Strýcová dokázala v prvním setu odvrátit všech 13 brejkbolů a díky jedinému zisku podání sadu vyhrála. Snažila se hrát aktivně, chodila si pro vítězné míče k síti a i ve druhé sadě jako první vzala Dánce servis.

Od stavu 2:1 ale Wozniacká méně chybovala a zápas otočila. V rozhodující sadě na rozdíl od prvního setu nabídla Češka soupeřce jen jeden brejkbol, který neubránila. Záhlavová-Strýcová pak měla šanci srovnat na 5:5, ale při podání Dánky nevyužila dva brejkboly a zápas prohrála po dvou hodinách a 35 minutách.

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová prohrála s osmou hráčkou žebříčku Wozniackou počtvrté z pěti zápasů. Bilanci s hráčkami elitní desítky si plzeňská rodačka pohoršila na 1:31, porazila jen loni ve Wimbledonu Li Na.

O titul si nezahrají ani deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. V semifinále prohrály s krajankou Renatou Voráčovou a Japonkou Šuko Aojamovou dvakrát 3:6.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 221 320 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (3-ČR) - Seppi (It.) 6:2, 6:3
Ferrer (4-Šp.) - Karlovič (7-Chorv.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Nadal, Mónaco (Šp./Arg.) - Knowle, Oswald (Rak.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj žen v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Záhlavová-Strýcová (4-ČR) 4:6, 6:3, 6:4
V. Williamsová (3-USA) - Davisová (USA) 6:0, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Aojamaová, Voráčová (4-Jap./ČR) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 6:3, 6:3
Tenisový turnaj mužů a žen v Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 494 310 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nišikori (2-Jap.) - Tomic (Austr.) 6:0, 6:4
Raonic (3-Kan.) - Groth (Austr.) 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (7:2)
Dimitrov (4-Bulh.) - Kližan (SR) 6:3, 6:4
Federer (1-Švýc.) - Duckworth (Austr.) 6:0, 6:1
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Ivanovičová (2-Srb.) - Lepchenková (USA) 7:6 (7:2), 6:4
Šarapovová (1-Rus.) - Svitolinová (Ukr.) 6:1, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Hingisová, Lisická (Švýc./Něm.) - Krajiceková, Karolína Plíšková (Niz./ČR) 7:6 (7:3), 6:3
Tenisový turnaj žen v Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bacsinszká (8-Švýc.) - Kvitová (2-ČR) 6:4, 6:4
Halepová (1-Rum.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:2, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Čennaí (tvrdý povrch, dotace 458 400 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Muller (8-Luc.) 6:2, 7:6 (7:4)
Bautista (3-Šp.) - Lu Yen-Hsun (6-Tchaj-wan) 7:6 (9:7), 6:4
Goffin (4-Belg.) - Haider-Maurer (Rak.) 7:5, 6:2
Bedene (Slovin.) - García-López (5-Šp.) 2:6, 6:3, 6:2.
Semifinálové dvojice:
Wawrinka - Goffin
Bautista - Bedene.
Porazí Tomáš Berdych ve finále Španěla Ferrera a získá v Dauhá titul?
Ano
79,1 %
Ne
20,9 %
Celkem hlasovalo 1653 čtenářů.

Reklama

Související témata: