Hlavní obsah

Ferrer - Berdych 6:4, 7:5Berdych první titul v sezóně nezískal! Promarnil velké šance a Ferrerovi ve finálové bitvě podlehl

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych na svůj první titul v sezóně nedosáhl. Ve finále v katarském Dauhá podlehl světové desítce Davidu Ferrerovi 4:6 a 5:7. Rodák z Valencie tak oplatil českému reprezentantovi porážku z exhibičního turnaje z minulého týdne, na okruhu ATP pak vylepšil vzájemnou bilanci na 8:5. Berdych, jenž začíná spolupráci s koučem Danielem Vallverduem, s výjimkou úvodu zápasu předváděl vynikající tenis, jenže nedokázal v klíčových chvílích využít své šance.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych ve finálovém duelu v Dauhá.

Článek
Fotogalerie

Na začátku utkání nenavázal na herní pohodu z předchozích duelů, v dlouhých výměnách zbytečně kazil a nemohl se opřít ani o svůj první servis. Český tenista si také hned na úvod podání prohrál, skvěle se pohybující Španěl si dokonce záhy vypracoval náskok dvou brejků a dostal se do vedení 4:1.

Pak se ale obraz hry začal měnit. Berdych si aktivní agresivní hrou od základní čáry vynutil převahu, předváděl parádní vítězné míče a začal svoji ztrátu smazávat. I on sebral Ferrerovi podání a v koncovce sady měl pak za stavu 4:5 další dva brejkboly. Jenže Španěl kritický moment i s pomocí teče pásky odvrátil a za 40 minut vyhrál úvodní dějství 6:4.

Promarnil tři setboly

Devětadvacetiletý Čech na startu druhé sady však znovu zaváhal a i kvůli druhé dvojchybě v utkání znovu ztratil servis. Následně ale udělal hned dvě dvojchyby v jednom gamu i Ferrer a na brejky tak bylo srovnáno.

Sada pokračovala vyrovnaným bojem. Berdych měl jedinečnou šanci na vítězství v setu za stavu 5:4, kdy měl hned tři brejkboly a zároveň setboly, jenže všechny zazdil vlastními chybami. Mrzet ho musel především ten poslední, kdy zkazil u sítě relativně snadný bekhend poté, co byl jeho soupeř v těžké defenzivě a s vypětím všech sil vrátil míček na druhou stranu kurtu.

Za nevyužitou šanci přišel ihned trest. Brejkboly musel tentokrát odvracet Berdych, jenž při jednom z nich zkazil přiriskovaný druhý servis při výhodě soupeře a Ferrer měl rázem možnost sám zápas doservírovat. Španěl svoji šanci využil naplno, po hodině a půl čistou hrou zápas ukončil.

Turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 221 320 dolarů) - finále:
Ferrer - Berdych 6:4, 7:5

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner