Hlavní obsah

Tisícovkou pro Federera ještě nic nekončí

Marek BurkertPrávo

Pokud by chtěl získat primát v počtu vítězných zápasů na okruhu ATP, potřeboval by Roger Federer odehrát v současném tempu ještě tak čtyři pět sezón. O víkendu se tenisový fenomén v Brisbane prokousal na metu 1000.

Foto: Jason Reed, Reuters

Roger Federer slaví triumf v Brisbane.

Článek

Jen dva hráči v novodobé historii ovládli víc utkání než třiatřicetiletý Švýcar: Američan Jimmy Connors (1253) a rodilý Čech Ivan Lendl (1071). Kanaďan Raonic Federerovi oslavu ve finále nepřekazil. „Vyhrát tolik zápasů je fenomenální věc," rozplýval se při gratulaci jeden z nejlepších tenistů historie Rod Laver.

Už nyní to vypadá, že Lendl se může s druhým místem pomalu loučit. A Connors? Že by Federer vyhrával ještě v roce 2016 za sezónu třeba 73 utkání, jako tomu bylo loni? „Nemám tušení, jak dlouho budu hrát, ale v tenise nikdy nevíte..." prohlásil jubilant.

Nejvíc výher na okruhu ATP
1. Federer (Švýc.) 1000
2. Nadal (Šp.) 706
3. Hewitt (Austr.) 611
4. Ferrer (Šp.) 607
5. Djokovič (Srb.) 606
...
8. Berdych (ČR) 489
Pozn.: Jen aktivní hráči.

Už několikrát mu byl prorokován výsledkový i žebříčkový pád. Poslední (17.) grandslamový titul vyhrál v roce 2012, ale momentálně je stále druhý na světě a motivaci neztratil, ani když se stal čtyřnásobným otcem.

„V první řadě potřebuju zůstat zdravý a od toho se všechno odvine," oznámil Federer, který plánuje příští rok v Rio de Janeiru zaútočit na jediný velký titul, který mu ještě schází – olympijské zlato ve dvouhře.

Přehlídka poklon by pak byla ještě mohutnější než k 1000. výhře. „Roger má všechno, co potřebuje výjimečný hráč," tvrdil čtrnáctinásobný grandslamový vítěz Pete Sampras. „Je příkladem v tom, jak hraje, i v tom, jak se na kurtu chová," řekl Federerův kouč Stefan Edberg. „Nejdůležitější ale je, že všechna tvrdá dřina se vyplatila," potěšilo precizního Švýcara.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner