Hlavní obsah

Hradecká - Ivanovičová 1:6, 6:3, 6:2Šok na Australian Open, Hradecká senzačně vyřadila světovou pětku! Dál jdou i další Češi

Aktualizováno

O obrovské překvapení se v prvním kole Australian Open postarala Lucie Hradecká. Devětadvacetiletá tenistka, které patří na žebříčku WTA až 142. příčka, vyprovodila z úvodního grandslamového turnaje sezóny světovou pětku Anu Ivanovičovou ze Srbska po setech 1:6, 6:3 a 6:2. Dařilo se i dalším Čechům. Postup si v pondělí zajistili Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Karolína Plíšková, Klára Koukalová a Kateřina Siniaková, která si vůbec poprvé v kariéře zahraje na grandslamu druhé kolo. Zklamání naopak zažil čerstvý vítěz z Aucklandu Jiří Veselý, jenž prohrál se Srbem Viktorem Troickým 3:6, 6:3, 2:6 a 3:6, a končí i šestnáctá nasazená Lucie Šafářová, jež podlehla Jaroslavě Švedovové z Kazachstánu 4:6, 6:2 a 6:8. Dohrála také Renata Voráčová. Jednatřicetileté rodačce ze Zlína vystavila stopku Španělka Lara Arruabarrenaová-Vecinová, jež zvítězila hladce 6:1 a 6:2.

Foto: Issei Kato, Reuters

Šťastná Lucie Hradecká po triumfu nad Srbkou Anou Ivanovičovou v 1. kole grandslamového Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Hradecká si účast v hlavní soutěži vybojovala v tříkolové kvalifikaci. Proti finalistce z roku 2008 a bývalé světové jedničce se jí příliš šancí nedávalo. A v prvním setu se papírové předpoklady naplnily.

Šampiónka French Open z roku 2008 vzala Hradecké v prvním setu hned třikrát podání a za pouhých 22 minut zvítězila 6:1. Na zvrat to v tu chvíli rozhodně nevypadalo, jenže zkraje druhé sady Češka prorazila soupeřce servis a Srbka znervózněla. Dokázala ještě srovnat na 3:3, poté ale znovu přišla o svůj servis a Hradecká dotáhla sadu do úspěšného konce.

Hradecká výtečně podávala, dobře se na dvorci pohybovala a velmi slibně vstoupila i do rozhodujícího setu. Ve třetí hře prolomila Ivanovičové servis a diváci v Rod Laver Areně začali tušit senzaci. Česká tenistka vycítila velkou šanci a soupeřce nedala žádnou příležitost vrátit se do zápasu. Za stavu 4:2 opět sebrala Srbce servis a za 87 minut dokonala senzační obrat.

Hradecká zaznamenala v utkání celkem 27 vítězných míčů. O účast ve třetím kole Australian Open, v němž ještě nikdy v kariéře nebyla, se střetne s Polonou Hercogovou ze Slovinska.

Berdych nezaváhal, Rosol udolal De Scheppera

Zápas prvního kola má úspěšně za sebou i loňský semifinalista Tomáš Berdych, který se na kurtu zdržel téměř dvě hodiny. Česká jednička vyřadila Kolumbijce Alejandra Fallu 6:3, 7:6 a 6:3.

Drobné komplikace nastaly pro rodáka z Valašského Meziříčí jen v druhé sadě, kde dvakrát ztratil servis, v tie breaku však protivníka porazil jednoznačně 7:1. Příštím soupeřem světové sedmičky bude Rakušan Jürgen Melzer, jenž si poradil s Víctorem Estrellou z Dominikánské republiky 6:1, 6:4, 6:2.

Dramatickou podívanou nabídli fanouškům Rosol s Kennym De Schepperem. Český hráč prohrával s Francouzem 1:2 na sety, přesto nakonec proklouzl do druhého kola. Zápas trval tři hodiny a dvacet minut. Daviscupového reprezentanta nyní vyzve Izraelec Dudi Sela, který taktéž v pěti sadách porazil Němce Struffa.

Plíšková postupuje přes Rodinovou

Vstup do turnaje se povedl i Karolíně Plíškové. Jevgenija Rodinovová ji trápila pouze v prvním setu, který nedávná finalistka ze Sydney vyhrála 7:5. V druhém setu dovolila pětadvacetileté Rusce uhrát už jen jediný game a těšila se ze zaslouženého postupu.

Světová dvacítka Plíšková se ve druhém kole utká s Francouzkou Oceane Dodinovou.

Koukalová byla v duelu s domácí Storm Sandersovou jasnou favoritkou a svou roli zvládla. S mladou Australankou startující na divokou kartu zvládla koncovky obou setů a za hodinu a 42 minut se radovala z postupu.

Koukalová se dočkala první výhry v novém roce. V boji o třetí kolo narazí na Němku Julii Görgesovou, která vyřadila dvaatřicátou nasazenou Belindu Bencicovou ze Švýcarska 6:2 a 6:1.

Siniaková poprvé ve druhém kole grandslamu

Ohromnou radost má osmnáctiletá Kateřina Siniaková. Talentovaná tenistka si poprvé v kariéře zahraje druhé kolo poté, co zdolala Rusku Vesninovou. Rodačka z Hradce Králové vedla 6:2 a 4:0, Ruska se však nevzdávala a druhou sadu dokázala otočit na 5:4. Jenže Siniaková třetí set nepřipustila a po třech úspěšných gamech v řadě slavila cenný triumf.

O postup mezi dvaatřicet nejlepších se střetne s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou, která nečekaně zhatila postupové plány Němce Angelique Kerberové.

Šafářová končí

Zklamáním končí letošní vystoupení ve dvouhře na Australian Open pro Lucii Šafářovou. Šestnáctá nasazená podlehla po boji Jaroslavě Švedovové z Kazachstánu. Česká tenistka prohrávala ve třetí sadě už 2:4, nicméně se jí podařilo srovnat a byla v psychické výhodě. Z vítězství se ovšem netěšila. Za stavu 6:6 totiž přišla o své podání a Švedovová následnou čistou hrou duel ukončila.

Renata Voráčová, která se do hlavní soutěže musela stejně jako Hradecká probít z kvalifikace, ztratila s Arruabarrenaovou-Vecinovou hned úvodní servis. Vzápětí se jí sice podařil rebrejk, jenže od té doby jí její soupeřka nedovolila uhrát ani jeden game a za třicet minut opanovala první sadu 6:1.

Rozhodující moment druhé sady přišel za stavu 3:2 pro Španělku. Česká hráčka v závěru gamu dvakrát poslala bekhendem míček do sítě a nabídla Arruabarrenaové dva brejkboly. První ještě dokázala odvrátit, druhý však už nikoliv, když z voleje nasměrovala balón do autu. Španělka šla do vedení 4:2 a o vítězství se již nenechala připravit.

Voráčová se v hlavní soutěži grandslamového turnaje představila poprvé od roku 2011, kdy startovala na French Open v Paříži. V Melbourne se dostala nejdále do druhého kola (v roce 2007) a své maximum nezopakovala.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (7-ČR) - Falla (Kol.) 6:3, 7:6 (1), 6:3
Rosol (28-ČR) - De Schepper (Fr.) 4:6, 6:2, 6:7(4), 6:3, 6:4
Troicki (Srb.) - Veselý (ČR) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Hradecká (ČR) - Ivanovičová (5-Srb.) 1:6, 6:3, 6:2
Arruabarrenaová-Vecinová (Šp.) - Voráčová (ČR) 6:1, 6:2
Koukalová (ČR) - Sandersová (Austr.) 7:5, 6:4
Kar. Plíšková (22-ČR) - Rodinovová (Rus.) 7:5, 6:1
Siniaková (ČR) - Vesninová (Rus.) 6:2, 7:5
Švedovová (Kaz.) - Šafářová (16-ČR) 6:4, 2:6, 8:6
Výsledky ostatních zápasů Australian Open

Reklama

Související témata: