Hlavní obsah

Tenisové US Open má jasné favority - Federera a Clijstersovou

NEW YORK

Dvouhra mužů na US Open bude mít stejně jako předchozí tři grandslamové turnaje sezony jasného favorita - Rogera Federera. První nasazený obhájce titulu, jenž v Melbourne a Paříži očekávání nenaplnil, je hlavním kandidátem na titul i podle bookmakerů. Jednička soutěže žen Maria Šarapovová ovšem pozici tak jasnou nemá. Větší adeptkou na titul než Ruska je podle vypsaných kurzů Belgičanka Kim Clijstersová.

Článek

Zatímco Federer po zisku třetího wimbledonského titulu odpočíval a věnoval se léčení zraněné nohy, jeho soupeři se pilně připravovali na americké sérii betonových turnajů. Nejvíce se dařilo Američanovi Andymu Roddickovi, který se tak na US Open může stejně jako vítězka ženské série Clijstersová těšit na dvojnásobné prémie. Oba si tak ve Flushing Meadows mohou vydělat až 2,2 milionu dolarů - pokud získají titul.

Federer se po zdravotní pauze představil v bojovné náladě. Na turnaji Masters v Cincinnati se sice pomaleji rozehrával, ve finále se ovšem předvedl ve skvělé formě a po výhře nad Roddickem prodloužil svou rekordní sérii na 22 vítězných finále. "Pokud jde o grandslamy, musíte být připraveni. Proto jsem si udělal tu pauzu. Psychicky i fyzicky se teď cítím dobře," řekl Federer.

Obhájí Roger Federer titul na US Open?
Tipujte v anketě na konci článku!

Na betonu by mu ovšem mohli více než zdatně konkurovat devatenáctiletý šampion z Roland Garros Rafael Nadal, který triumfoval v Montrealu, či Lleyton Hewitt. Australan v New Yorku vyhrál v roce 2001, od wimbledonského vítězství v roce 2002 však na úspěch na grandslamovém turnaji marně čeká.

Také v soutěži žen se očekává vyrovnaná bitva. Všechny hlavní favoritky, které se v poslední době potýkaly se zdravotními problémy, hlásí stoprocentní formu. Vedle bývalé světové jedničky Clijstersové je zpět na vrcholu i její krajanka Justine Heninová- Hardenneová, bolístky přestaly trápit i Američanku Lindsay Davenportovou, která vyhrála generálku v New Havenu a po týdenní pauze se v pondělí vrátí na místo světové jedničky.

Počítat se musí i se sestrami Williamsovými, které se jako obvykle na přípravných turnajích příliš neukazovaly. Serena ovšem v podobné situaci vyhrála v lednu Australian Open a Venus triumfovala ve Wimbledonu, přestože už ji všichni odepisovali. "Příprava nebyla ideální," připustila před startem US Open Venus. "Mám ale spoustu zkušeností. Už jsem v takové situaci byla a myslím, že až to budu potřebovat, dostanu ze sebe to nejlepší," dodala.

Armáda ruských tenistek

Až na vrchol ovšem může dosáhnout i některá z armády ruských tenistek. V roli obhájkyně titulu se představí Světlana Kuzněcovová, jejíž vítězství bylo vloni velkým překvapením. Ruska se ale skvělou formou pochlubit nemůže. "Nehraju teď tak dobře, jak bych si přála," přiznala minulý týden na turnaji v Torontu. "Ostatní tenistky mě chtějí porazit víc než kdy dřív. S obhajováním titulů nemám moc zkušeností. Ale věřím si," dodala.

Velká očekávání vzbuzuje jubilejní dvacátý a možná poslední newyorský start Andreho Agassiho. Zkušený veterán, který na US Open triumfoval v letech 1994 a 1999, se v poslední době potýká s bolestmi zad, o konci kariéry ale mluvit nechce. Po French Open se zaměřil na zpevnění břišních svalů a vyhrál pak v Los Angeles, v Montrealu podlehl až ve finále Nadalovi. Je si však vědom, že jeden špatný pohyb může všechno změnit.

Představí se osmnáct Čechů

V hlavní soutěži se představí i osmnáct českých tenistů. Největší naděje má podle odborníků devatenáctiletý Tomáš Berdych, který bude nasazen jako číslo 32. "Berdych je velice těžký soupeř. Porazil Nadala v Cincinnati a rozhodně je to v Agassiho čtvrtině jeden z těch, kteří ho mohou porazit," okomentoval los bývalý vynikající tenista John McEnroe, jenž bude turnaj ve Flushing Meadows opět komentovat pro televizi.

Nasazení jsou i Radek Štěpánek (16.), který ale na amerických turnajích vypadl třikrát za sebou v prvním kole, a Jiří Novák (23.) Mezi ženami se může prosadit Nicole Vaidišová. Šestnáctiletá česká jednička, jež vloni při svém newyorském debutu skončila v úvodním kole, je nasazena jako číslo 26 a na úvod se utká s krajankou Květou Peschkeovou.

Reklama

  7 : 6, 2 : 1 Kosťuková - Vondroušová 7 : 6, 2 : 1 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová