Hlavní obsah

Kvitová - Hogenkampová 6:1, 6:4Skvělé Češky! Kvitová v Melbourne bez potíží postoupila. Smitková a Allertová smetly soupeřky, dál jde i Záhlavová-Strýcová

Aktualizováno

České tenistky pokračují v Melbourne ve výborných výkonech. Na pondělní úspěchy Lucie Hradecké, Karolíny Plíškové, Kláry Koukalové a Kateřiny Siniakové navázaly dnes další čtyři hráčky. Vstup do Australian Open se vydařil favorizované Petře Kvitové. Suverénním způsobem pronikla do druhého kola talentovaná Denisa Allertová. Dařilo se i Tereze Smitková a dál jde také Barbora Záhlavová-Strýcová. S úvodním grandslamovým turnajem sezóny se naopak loučí Jan Hernych.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Petra Kvitová slaví vítězství nad Richel Hogenkampovou z Nizozemska.

Článek
Fotogalerie

Světová čtyřka Kvitová toužila napravit loňský výpadek, kdy v prvním kole překvapivě nestačila na neznámou Luksiku Kumkhumovou z Thajska. A duel s kvalifikantkou Richel Hogenkampovou zahájila ve velkém stylu. Výtečně podávala a returnovala, dobře se na kurtu pohybovala a nátlakovou hrou nutila soupeřku k chybám. Hned ve druhém gamu sebrala Nizozemce podání a v poklidu kráčela za ziskem prvního setu. Hogenkampová v závěru alespoň zažehnala hrozbu nepopulárního kanára, za 22 minut však prohrála první sadu s českou jedničkou jasně 1:6.

Zkraje druhého setu nedávná vítězka ze Sydney prolomila soupeřce servis a vypadalo to, že zápas již bez potíží dovede do úspěšné konce. Jenže Kvitová se začala dopouštět nevynucených chyb, Hogenkampová se propracovala k prvnímu brejkbolu a ihned ho proměnila. Kvitová malinko polevila a Nizozemka, která zažila v Melbourne grandslamovou premiéru, s ní dokázala držet krok.

Kvitová ale zabrala v pravý čas, za stavu 4:4 si po sérii několika tvrdých a přesných úderech vytvořila dva brejkboly, přičemž ten druhý využila. Při svém podání pak celé střetnutí ukončila a mohla se radovat z účasti v dalším kole, v němž narazí na Němku Monu Barthelovou.

Allertová smetla Oprandiovou

Slavit mohla i Denisa Allertová, která deklasovala Švýcarku Rominu Oprandiovou 6:0, 6:2. Pro jednadvacetiletou Češku, 107. hráčku světa, to byl v úterý debut takřka z říše snů. Rodačka z Prahy, kterou v závěru loňského roku trápily potíže s břišním svalem, se vůbec poprvé v kariéře představila v hlavní soutěži grandslamového turnaje a diváky nadchla skvělým výkonem.

V Melbourne ještě nikdy nestartovala. Účast v prvním kole si musela vybojovat v tříkolové kvalifikaci, kde mimo jiné vyřadila i krajanku Andreu Hlaváčkovou.

Do duelu s Oprandiovou vstoupila parádně. O sedm let starší soupeřku, která v žebříčku WTA figuruje o šest příček za ní, nepustila v prvním setu ani k jednomu brejkbolu. Dvakrát jí vzala podání čistou hrou a za 19 minut ovládla první sadu v poměru 6:0.

I začátek druhého setu se Allertové vydařil báječně. Při svém servisu nepovolila Švýcarce ani jeden fiftýn, navíc jí hned vzápětí prorazila podání a brejk následně potvrdila dalším čistým gamem! Oprandiová poté alespoň odvrátila dalšího kanára, na zvrat v zápase ale už neměla.

Česká tenistka slavila postup za pouhých 52 minut. V dalším kole ji však čeká soupeřka mnohem těžšího kalibru - devatenáctá nasazená Alizé Cornetová z Francie.

Záhlavová-Strýcová postupuje přes Babosovou

Dařilo se i Záhlavové-Strýcové, která porazila Tímeu Babosovou i ve druhém vzájemném utkání. Loni na trávě v Birminghamu udolala Maďarku ve třech setech, tentokrát jí k triumfu stačily jen dvě sady. Babosová se v zápase dopustila 42 nevynucených chyb, hned třikrát ztratila servis, zatímco její česká soupeřka pouze jednou.

Záhlavová-Strýcová potvrdila v utkání roli favoritky a po výhře 6:4, 6:4 se může chystat na další kolo. V něm změří síly s Kchaj-čchen Čchangovou z Tchaj-wanu, jež v Melbourne startuje na divokou kartu. Pokud by v duelu zvítězila, vyrovnala by v Melbourne své dosavadní maximum z roku 2011.

Pouze 48 minut strávila na dvorci Tereza Smitková. Zkušenou Chorvatku Lučičovou-Baroniovou vyprovodila z turnaje po setech 6:1 a 6:1. V boji o třetí kolo se utká s Italkou Camilou Giorgiovou, která v třísetové bitvě vyřadila krajanku Flavii Pennettaovou.

Hernych nestačil na Giralda

V témže roce postoupil do třetího kola Australian Open i Jan Hernych. Letos však podobný úspěch nezopakuje. Pětatřicetiletý český hráč sice prošel kvalifikací, jenže Kolumbijec Giraldo mu další postupové plány zhatil. Hernych ho sice před třemi lety zdolal na antuce v Gstaadu, v Melbourne Parku s ním ale uhrál jen sedm her.

Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Muži, dvouhra - 1. kolo:
Giraldo (30-Kol.) - Hernych (ČR) 6:3, 6:2, 6:2
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Hogenkampová (Niz.) 6:1, 6:4
Allertová (ČR) - Oprandiová (Švýc.) 6:0, 6:2
Záhlavová-Strýcová (25-ČR) - Babosová (Maď.) 6:4, 6:4
Smitková (ČR) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:1, 6:1
Další výsledky Australian Open zde.
Jak dopadne Petra Kvitová na letošním Australian Open?
V Melbourne vyhraje
25,8 %
Bude ve finále, ale na titul nedosáhne
5,4 %
Probojuje se do semifinále
40,8 %
Vypadne ve čtvrtfinále
17,8 %
Nedostane se ani do čtvrtfinále
10,2 %
Celkem hlasovalo 5188 čtenářů.

Reklama